Thursday, December 27, 2012

Order Untuk Kek Karamel

Satu satunya kek yang saya tahu buat dan dah buat banyak kali dengan confidentnya ialah kek karamel. Sebab memang senang sangat, sap sap soi aje hihi. Tapi tak pernah terfikir untuk ambil order pun, sebab tak yakin pun dengan hasilnya. Untuk tekak sendiri dan suami bolehlah, saya ni memang low self confident sikit kalau bab nak memasak untuk orang lain ni.

Until one day, Farihah tanya nak balik kampung ke sebab nak kirim kek karamel kat emak. Ye, emak saya adalah peniaga kek :) bukan saja kek, ada pizza, roti dan macam macam. Eh jomlah tengok FB page business emak kita ---> Mom's Cake House (selingan iklan sat, hehe)

OK, sambung cerita. Kronologinya, Farihah nak order kek karamel dekat emak kalau balik kampung -> saya tak balik kampung pun -> saya reti buat kek karamel -> lalu tanya Farihah kalau nak, saya pun boleh buatkan. Hehe gila berani mati tau saya ambil order untuk pertama kali ni.

Ini testimoni untuk order saya yang pertama, hihi. Nervous tak hengat punya


Oh, rupa karamel yang begitu rupa kalau nak tahu bagaimana boleh jadi macam tu sekali, sila lah besarkan gambar :p


Mana tahu, dari gambar yang Farihah upload ni.. Ada pulak orang lain nak order :') kebetulan pulak saya pun masih larat lagi walaupun sedang sarat hehe kalau tak larat, saya pun takkan terima order.



Order yang kedua, air gula nampak bertompok tompok lah. Ada part yang likat sangat kot. Pandangan dari sini nampak ok, kan ?


Cuba tengok dari sisi, kahkah. Kek saya senget !!!! Nasib baik orang yang order tu tak berkira sangat sebab katanya nak makan sendiri je. Senget sebab kesilapan teknikal T______T tapi rasanya tetap sedap, orang tu lah kata... Bukan saya kata ye :p

Dan nak repeat order lagi ! Dua biji pulak tu, I'm overwhelmed :')


Dah siap sebijik ! Sedang tunggu sebijik lagi dalam oven tu. Maklumlah oven kecik je uols, bukan berniat nak jual pun kek ni sebenarnya. Tapi dah ada orang yang nak, dan saya pulak masih larat lagi.. Alhamdulillah bolehlah amik order.

OK, kek saya dah masak jap saya nak pergi tengok ! Terima kasih banyak pada yang order ye !


Monday, December 24, 2012

One Year Older

23rd December 2012, takde hari yang special pun melainkan yours truly menyambut hari kelahiran yang ke 26. Hehe. Baru 26 tahun, muda lagi kan.. Terima kasih emak kerana melahirkan dan membesarkan akak sampai dah nak jadi mak orang pulak dah ni hihi, love you emak !

Ingatkan baby nak berkongsi tarikh lahir dengan mommy, nampaknya tidak ye sayang ? Nervous sungguh ni, rasa rasanya dah sedia mental fizikal semua ni.. Birthday kali ni, suami hadiahkan tablet. Weee, suka.. Buat peneman dalam pantang katanya nanti. Thank you sayang, love you banyak banyak !

Dan birthday kali ni juga, ada peluang pergi buat maternity photoshoot. Thank you husband sudi melayan kegedikan isteri yang nak jugak buat photoshoot ni. Thank you Zaty sebab sudi layan kakak ko ni hehe walaupun di tengah panas, dan juga banyak gila nyamuk tapi akhirnya selesai jugak. Dapatlah jugak gambar kenangan berperut bulat ni. 



Yang sebenarnya, saya rasa dah tak berapa nak larat. Tapi peliknya bila time pergi shopping, ligat sungguh berjalan sampai suami pun tak dan nak kejar. Hahaha. Semalam lepas photoshoot tu terus pergi shopping barang barang baby dan mommy lagi. Tak habis habis, ada je lagi bendanya nak kena beli. Pagi ni pergi kerja, saya dah letakkan bag hospital dalam kereta siap siap. Bakul makanan je belum masukkan lagi tu pun sebab tak cukup tangan nak membawaknya hihi.

Dan ye, saya masih kerja. Plannya kalau minggu depan masih belum bersalin.. akan start bercuti dari new year lah. Semoga semuanya dipermudahkan la, amin amin ya rabbal alamin.



Friday, December 21, 2012

Parkson Warehouse Sale :D

Pejam celik pejam celik sekejap je dah nak berakhir tahun ni. Wishlist dah habis terlaksana ke ? Hmm, saya takde wishlist pun heheh. Dan saya pun masih tertanya tanya, baby ni nak keluar bila ? Hehe tahun ni ke tahun depan, sayang ? Mommy tak kisah pun bila bila asalkan sihat sempurna cukuplah :)

Oh, berkenaan dilema hospital saya tu.. Rasanya dah tahu dah nak ke mana, saya nak pergi ke Hospital Selayang. OK, muktamad ! Dan semalam saya dan suami pun nak lah survey jalan ke Hosp Selayang tu, kitorang ni tak pernah ke area sana. Apa apa pun jomlah kita check jalan dulu kan. Agak jauh lah kalau compare dengan Subang Bestari ke Hospital Sungai Buloh. Tapi takpe, insya Allah boleh. Kalau ke HSB tu dalam 20 minit, tak jammed. Kalau ke HS ni dalam 30 minit, tak campur jammed. Haha mohon jangan sakit bersalin ketika peak hour ye baby, beri kerjasama dengan mommy ye. Hahaha.

Lepas tu malam semalam suami isteri ni pun teruslah ke Selayang, nak check jalan ke hospital katanya. Lepas tu on the way nampak banyak banner ada Parkson Warehouse Sale dekat Selayang Mall la yuhols. Lets singgah ! Saya memang ada barang nak beli untuk diri sendiri pun, jadi memang kukuh sungguh alasan ajak suami singgah Selayang Mall ni hihi. Warehouse sales tu kat tingkat 2 sebelah foodcourt. Memang murah murah compared dengan yang jual dalam Parkson. Tapi banyak barang baby dan kanak kanak je. Kasut adalah sikit, lepas tu ada juga bedding set semua tu. Itu lepas gaji karang nak pergi balik beli selai dua bedding hihi. Salesnya sampai 1 Jan nanti, ada masa lagi kennn :D

Dan telah melanggar janji pada diri sendiri,


TERRRRRRRRRRR beli baju si budak kecik ni lagi. Adoi, saya ingatkan dah habis dah kerja mendobi baju budak ni, sekali ada tambah lagi dua helai. Takpelah, kita buat third round mendobi pulak ye. Lagipun bedding dengan barut baby belum habis cuci lagi. Ada lagi yang nak kena cuci. Dua helai je pun suami saya bagi permission nak beli, hahah. Itupun dah kena jeling jeling dah dan ku faham makna di sebalik jelingan tu, "Hari tu sayang kata dah takde nafsu nak beli baju baby ? Kata nak tunggu dia dah tak boleh pakai baru nak beli lagi ?" Yelah, memang dah berjanji dengan diri sendiri pun taknak beli baju baby dah. Tunggu dia dah besar sikit, dah tak muat baju baju yang ada ni baru nak beli baru. Hish, TERR juga saya ni kan. Habis tu, siapa suruh jual murah sangat, satu suit seluar baju yang comel comel brand Anakku ni baru RM 10 !! Hihi, kemain panjang explanation kan, dah nak beli tu beli aje lah kan :p

Nak kurangkan sikit rasa bersalah sebab shopping lagi, saya pun cakaplah dengan suami..

Baby mesti suka kan mama dia belikan baju baru yang comel untuk dia !

Elehhhh, baby mesti lagi suka sebab hari tu papa belikan lagi banyak baju dia kat Pureen Sale tau !

Eh, kira macam tu pulak sayang ni. Tak aci betul -______-"

Pastu kannn, dah habis shopping baru teringat ek ehhh saya ada RM 50 baucer Parkson lah. Tapi takpelah, kan nak pergi lagi lepas gaji nanti ! Hihi.

Lepas dah habis shopping, jam pun dah dekat pukul 10. Perut dah lapar, jadinya makan dulu dekat Chop N Steak betul betul depan Selayang Mall tu. Dannnnn kesudahannya, tak pergi Hospital Selayang pun huahuaaa tapi takpelah, dah tau direction tu ken. Ada je alasan dia tu kannnn.



Monday, December 17, 2012

Khalish Afiq

Geramnya dengan budak kecik sekarang ni. Geram rasa nak gomol gomol, nak picit picit je hihi. Anak buah saya dah 4 bulan, sekejap je tau rasanya. Last jumpa masa dia 3 bulan, baru nak belajar meniarap. Sekarang zass laju je dah boleh meniarap pastu tengah struggle nak ke depan hehe. Bontot tu asyik terangkat angkat je. Dah taknak baring lama lama atas tilam, boring la kot. Kalau kita dah riba dia lama pun, nanti mesti taknak duduk bawah. Kalau letakkan jugak, sedaya upaya tahan kepala tu taknak baring hihi comelnya awak ni, geram tau !


Dah pandai senyum. Rambut cacak cacak ada styleeeee lah ! 


Dua orang kesayangan ni. Syiok je dia duduk dengan Paklang, empuk kot sandar kat perut Paklang tu :p semua orang cakap muka diorang ni sama. Memang iras, kan ? :)


Hobinya sekarang masukkan jari dalam mulut. Agaknya gatal gusi kot. 





Nyum nyum sedapnya jari ni kan, kalau boleh satu penumbuk nak masukkan terus dalam mulut. Heheeee eee geram !


Thursday, December 13, 2012

Kari Kepala Ikan

Lately ni kitorang memang selalu makan luar. Memang hari hari lah boleh kata, sampai tuan kedai pun dah kenal hahah. Sampailah satu masa, saya mengadu dekat suami..

Boring dah la yang makan kedai tu, walaupun sedap tapi dah rasa muak.

Abang pun sama, tak selera nak makan. Sebenarnya abang dah tak lalu nak makan kat luar :( nak makan kat rumah pulak

Waaaa ! Barulah saya tahu, ada orang rindukan air tangan saya rupanya dia, alololorrrr comelnya dia tu suami siapa la ni :p 

Terusik jugak hati saya ni bila suami mengadu dah jemu makan luar. Kalau makan kat rumah, biarpun cuma sup sayur dengan telur dadar pun dah cukup selera kan. Alah, lagipun suami saya tu tak cerewet. Bagi beliau nasi panas dengan ikan bilis goreng garing pun dah cukup buat 2-3x menambah tu heheh.

Jadi semalam rajinkan diri, ringankan bontot untuk masuk dapur memasak. Saya bukan apa, yang paling malas adalah nak mengemas dapur lepas masak tu. Nak lap itu ini, mop lantai dapur, lap dinding yang terpercik percik minyak tu, cuci sinki phewwww dah siap semua tu barulah boleh makan dengan tenang :D

Berkat niat saya nak memasak untuk perut suami, maka terhasillah menu berikut :p


Semua ni nak perabih stok dalam peti ais tu, emak saya bawak stok barang mentah masa datang rumah hari tu. Emak saya comel, suka ingat anaknya ni masih kecil kalau datang rumah saya, bawak stok barang mentah, bawang, cili, serai hahah.. Emak, emak.. anak mak ni masak juga kat rumah tau, jadi bahan bahan tu mestilah ada. Kalau takde pun, kan kita boleh beli kat sini :)

Kari kepala ikan siakap, ikan rebus goreng nak cicah budu dan tempoyak :D

Sebenarnya nak buat gulai ikan Kedah ataupun kari ikan cayaq diorang panggil. Tapi tak menjadi nampaknya, tetap jugak dia menjadi pekat walaupun saya dah kurangkan rempah dan juga santannya. Hewhew takpe, saya akan cuba lagi lain kali. Budu pulak kes teroengaruh dengan si Na tu la, siapa lagi geng saya yang duduk pantai timur kan. Kebetulan ada pulak sebotol budu kat rumah ni tapi tak reti nak makan hahah. So semalam try, not bad. Sedap juga !

Ok, sekian cerita masak masak dari saya. 



Tuesday, December 11, 2012

Dilema Dalam Memilih Hospital

Phew, saya rasa ticker ni menipu ke apa. 27 hari lagi. Biar betul, jangan main main.. Ini perkara serius wuwuwuwuwww (takut sebenarnya)


Krik krik.. Berdebar jangan cakaplah. Hari hari saya rasa risau terlampau sampai rasa stress benda benda yang tak perlu. Padahal rileks lah kan, baru 36 minggu. 27 hari tu pun lambat lagi aih, ada lagi 3 minggu lebih. Buang masa je risau awal awal ni, masuk labour room karang barulah risau ek :p

Dahlah saya belum decide lagi hospital mana nak pergi ni. Sebenarnya dah firm nak pergi Hosp Sg Buloh, lepas tu gatal tangan google sana sini, banyaknya review yang tak best ! Mostly sebab crowded, masa menunggu yang terlampau lama, pergi malam ni esok petang pun belum tentu masuk wad lagi. Hmm, biasalah. Ni lah dia benda yang terpaksa dihadapi bila kita pergi ke hospital kerajaan kan, nak taknak kena terimalah. Bayarannya pun murah. Untuk orang yang mampu, yang berduit mesti mencebik je bila baca keluhan keluhan yang macam ni. Lepas tu akan keluarlah suara suara sumbang yang akan cakap,

"Benda free, biasalah.."

"Nak layanan best, bayarlah.. Pergi hospital swasta je"

"Pergi hospital kerajaan ni tak boleh complaint lebih lebih, bukannya bayar pun"

"Kalau taknak menunggu, pergi je hospital swasta"

Eh, dan macam macam lagilah. Biasa jumpa dah orang yang macam ni, baca pengalaman pengalaman orang yang tak best tu, mesti ada je golongan macam ni yang tumpang mengomen. Berlagaknya alahai. Saya rasa orang yang merungut cerita pengalaman tak best tu bukan apa, dia cerita dari sudut pandangan dia. Mungkin nasib dia tak begitu baik, terkena dengan doktor yang tak best ke, terkena dengan hospital yang crowded ke. Tapi saya percaya sekarang pun hospital kerajaan dah improved banyak :) tapi at the end dia, memang bergantung kepada nasib ajelah. Belum tentu nasib orang lain yang bersalin kat situ semuanya baik, bila tiba time kita dapat baik jugak kan. Mintak mintak segalanya dipermudahkan untuk saya nanti, amin. Saya nak cuba jenguk Hosp Selayang pulak ni, dengarnya situ pun OK jugak. Lagipun situ ada FPP skim tu kan, kot lah nak merasa dok bilik sorang ala ala private ahahah. Walaupun tu hospital kerajaan, tapi tu bukan alasan untuk staff diorang bagi servis sambil lewa kan. Alah, biasalah tu dalam yang positif mesti ada yang negatif jugak kan.

Ok meleret pulak bila membebel pasal hospital ni. Serius saya risau ni, tsk. Mohon semuanya dipermudahkan, amin amin amin. Air selusuh pun emak dah bekalkan, buat ikhtiar dipermudahkan bersalin nanti tapi saya geli la nak minum air selusuh tu sebab warna dia hijau. Rasa macam minum spirulina rasa nak termuntah padahal rasa dia macam mineral biasa je. Jalan pendek dia, kita minum je sambil tutup mata takyah bayangkan warna hijau dia :p itu baru cerita air selusuh, yang minum minyak selusuh tu saya tak tahulah betapa tabahnya korang hehe

So far, persiapan boleh dikatakan hampir siap. HAMPIR ye, bukan 100% complete. Inilah dia orang last minit, hahah. Esok esok dah nak beranak barulah menggelabah nak cari itu ini semua. Ada lagi yang dibeli ni, barang barang saya lah mostly. Yang penting, bengkung belum sempat lagi nak pergi kedai beli -_-" Oh nak kena semak semua checklist baby karang ni, untuk pastikan semuanya dah sedia. Takdelah kesian husband nanti panik nak cari barang barang saya kan. Hehe. Adoi, cerita panjang sungguh macamkan esok dah nak bersalin je. Walhal ada banyak hari lagi, insya Allah.


Friday, December 7, 2012

Resepi Ayam Masak Kicap

Takde idea nak merapu, marilah kita share resepi yang simple, senang, mudah dan yang penting, sedap ! Hihi. Untuk wanita berkerjaya memang sesuai sangatlah ni, sekejap je nak preparenya pun. Ni ayam masak kicap style saya. Ada yang jenis tumis rempah semua tu kan, ni versi simple je. 



Resepi Ayam Masak Kicap

Bahan-bahan

Ayam *digoreng 1/2 masak dahulu
Bawang merah *tumbuk halus
Halia *tumbuk halus
Tomato
Bawang besar
Cili padi
Sos tiram
Kicap manis Cap Kipas Udang

Cara-cara

1. Panaskan minyak, tumis halia dan bawang merah sehingga naik bau.
2. Masukkan sos tiram dan juga kicap manis, kacau sehingga pekat. Kalau pekat sangat boleh tambahkan sikit air.
3. Masukkan cili padi, tomato dan bawang besar. Masukkan ayam. Kacau rata. Siap.

Hihik, simple sangat macam tak payah buh resepi pun semua orang dah tahu kan :p



Tuesday, December 4, 2012

Extra Moist Chocolate Cake

Saya bukan peminat benda benda manis sangat. Tapi coklat dan aiskrim, saya suka !! Hari tu nampak kawan ada jual extra moist chocolate cake dekat FB. Terliur rasanya, terus order ! Hehe yang best ada delivery service heheheh


Kelihatan seperti ibu mengandung yang buruk lantak ken, sampai 6 bekas. Hep, buat stok katanya :p



Extra moist chocolate cake yang terbukti sedap. Suami pun suka, sorang sebekas kitorang makan hewhew. RM5 sebekas. 



Limpahan coklat yang lazaaaaaaaaaaaaaaaaaat wa cakap lu !!! Serius sedap, makan sejuk sejuk oh setapnya.


Dengan nescafe panas pun best juga :p sejuk lawannya panas. Eh nikmatnya rasa. Terus saya terlupa sakitnya tangan ni kesan suntikan ambil darah pagi tadi :p

Oh anyway, pagi tadi saya ada second MGTT. Sekali dengan monthly check up lah. Eh, dah start 2 minggu sekali check up, yelah iols dah 35 minggu dah ni. Kategori sarat la kot hahah tapi rasanya perut nampak tak berapa besar lah so people tend to forget yang saya ni dah tak larat. Bukan mengada ngada, tapi fakta ni. 

Suami baik hati sangat nak temankan check up kali ni, saya tak request pun sebab memang biasa pergi sendiri je. Alah, basic check up bukan ada apa pun, lagipun saya selalu pergi belah petang.. Dalam setengah jam dah habis, tak berbaloi nak mintak suami tinggalkan kerja dia. 

Tapi kali ni pergi pagi pasal kena buat MGTT second time. First time hari tu normal je resultnya, tak tahulah kenapa kena repeat. Whatever. Lengan saya ni pulak memang tak keluar urat nak cucuk ambil darah tu. Jawabnya kena cucuk kat tangan lah, sakit gila kot tadi. Sampai bengkak urat jadinya. Tak tahulah akak tu salah cucuk ke apa. Dahla mula cucuk urat lain, lepas tu katanya urat lari pulak. Cabut keluar jarum, cucuk urat lain pulak grrr sakit ok ! Dah minum air gula, biasalah kena tunggu pulak lagi 2 jam untuk ambil darah seterusnya. Tapi dah kata datang check up pagi, sementara menunggu nak ambil darah, sementara tunggu turn check up jugak la. Orang ramai sangat. Memang kalau ada pilihan, tak kuasa nak datang pagi.

Dalam pukul 11, ambil darah kali kedua. Bengkak urat juga. Dah kenapa sakit sangat kali ni. Last time rasanya tak sesakit ni. Tsk. Perut pun lapar, puasa dari pukul 10 malam tadi sampai 11 pagi ni kan. Tu pun saya minum air kosong jugak heheh. Minum air gula tu pun tak habis, tinggal lagi suku nak termuntah sangat rasanya humban je la balance tu dalam sinki :p tengok je lah resultnya nanti, harapnya semua ok.

P/s nak order kek ni, cuba tanya dengan abang ni ---> ABG EMCC :p






Monday, December 3, 2012

Newborn Kekabu Set

Tadaaaaaa !!!


Nice tak ? Nice tak ?

Belum dapat ke tangan saya lagi ni, baru dapat gambar je pun dah menggelejat sangat ni :p ada nanti mommy rasmikan dulu tilam awak ni kang baby, comel sangat ni.. Geram tengoknya ! Heheh.

Nanti lepas set kekabu ni dah dapat kat tangan saya, saya sharekan contact ye.. In case ada yang berminat jugalah ;)



Friday, November 30, 2012

Resepi Cencaru Sumbat

Dah lama saya tak masuk dapur. Penyakit malas masak menyerang kembali. Hahah. Bila time rajin tu, ambil ko hari hari masak. Hari hari lah jugak folder masakan dekat Facebook tu berupdate. Bila datang time tak masak tu, memang sungguh sungguh tak masak sampai berminggu heheh.

Saya baru perasan kebanyakan masakan saya cuba semuanya hasil dari carian google. Jarang nak kata ikut resepi mak ke apa. Bukan sebab apa, selalu jugak call emak tanya cara cara nak masak tu semua tapi emak tak bagi sukatan.Haha. Lepas tu, bahan bahan dia suka complicated. Macam guna rempah ni lah, halba lah apa lah. Dahlah saya ni baru je belajar pegang senduk kan :p Tapi sekarang dah reti sikit, bolehla korek resepi emak pulak lepas ni :)


Resepi Cencaru Sumbat
Sumber : Jaja

Bahan-bahan

Ikan cencaru *belah belakang
15 biji cili kering
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit belacan
2 sudu air pati asam jawa
sedikit gula dan garam
kunyit serbuk
Sedikit air
serbuk perisa
minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan:

1. Gaulkan ikan yang telah disiang dan dibelah belakang dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.

2. Kisar halus cili kering,bawang merah, bawang putih,belacan dan sedikit air ..

3. Tumis tanpa minyak semua bahan2 yang telah dikisar tadi dan tambahkan pati air asam jawa, gula, garam dan serbuk perisa.

4. Biarkan bahan2 kisar tadi tu masak sehingga betul2 kering dengan menggunakan api yang kecil.

5. Bila sudah kering, sejukkan seketika sebelum disumbatkan ke belakang ikan cencaru kita tadi..

6. Akhir sekali goreng ikan sehingga betul2 garing

* Elakkan menggoreng dengan minyak yang terlalu banyak sehingga meneggelamkan bahagian belahan ikan, kerana minyak yg banyak tu boleh menghangitkan sambal kita dibahagian dalam..




Thursday, November 29, 2012

Tree Steak House

Makin sarat saya ni, selera makin mengada. Makin menggajah. Dan makin tak kisah dah berat badan, tsk. Ada beberapa benda dah yang saya listkan nak makan sebelum bersalin sebab nanti dalam pantang kan tak boleh makan :p kempunan saya nanti, kesian. Hahaha. Alasan je semua tu. Cakap je la kuat makan kan.

So, hari tu tekak teringin nak makan western. Kat area Sg Buloh tu, ada satu kedai western yang agak famous. Tree Steak House nama dia, dek kerana isteri dah sebut sebut nak makan situ, suami saya pun redha je meredah hujan lebat semata mata nak pergi makan situ. Haha. Eh, meredah hujan lebat bersama sama ok. Tempatnya tak jauh sangat pun dari rumah kitorang, dalam 20 minit aje. 

Sampai sana, tengok full house. Aiyomaaaa, tapi nak jadikan cerita mungkin nasib kitorang baik, dalam tengah cari cari tempat duduk tu, ada couple yang dah habis makan. Yayyyy, mari duduk ! Lapar ni !



Lamp chop with bbq and brown sauce. Not up to my liking. Daging tak lekang, letih tangan nak potong daging tu. Letih gigi nak kunyah, tahu ? Brown sauce sedap, bbq sauce manis. Don't like. Tapi habis la jugak makan pasalnya lapar. Haha.


Chicken chop untuk husband. Tak dapat nak komen pasal tak rasa :p tapi sauce dia tu sama aje kan. Dan ayam biasanya takde masalah liat liat ke apa ni kan. 

Tertunailah hajat tekak yang nak makan kat sini. Tapi no more next time lah kot sebabnya takde apa yang special pun. Sama je macam kedai kedai lain. Harga oklah, affordable. Tapi untuk korang kalau nak cuba tu, apa salahnya kan. Hehe.



Tuesday, November 27, 2012

Aktiviti Mendobi

Mak ayah adik adik semua ada kat rumah saya hujung minggu lepas ! Syiok, Jumaat malam diorang sampai. Konon berjanji dengan saya nak sampai awal tapi dah tahu dah, takde makna janji janji tu semua hahah. Cuti hujung minggu lepas terasa singkat sangat sebab padat dengan aktiviti. 

Salah satunya, pergi Pureen Warehouse Sales tu lah. Dan dan dan, saya dah beli detergent untuk basuh baju baby ! Yay ! Memang dah lama tunggu nak beli, kedekut nak beli kat supermarket sebab rasa mahal. Haha. Beli Pureen ABD ke apatah yang kotak tu, sebab baca review orang cakap yang hijau tu tak best bau dia. Oklah kot harga dia sebab saya pun taktahu harga kat kedai berapa, RM12 sekotak. 

Jom, mari kita mendobi !



Aiyo, penuh dengan pink saja. Emak ayah tegur cakap jangan confident sangat. Memang betul pun tapi tak dapat menahan dirilah beli yang ropol, riben riben segala tu, comel sangat ! Insya Allah setakat ni baby disahkan gegirl.. Buatnya prediction doktor terbabas, kita shopping lain la ye ayahnya ? :p

Baru cuci half. Itupun dah mengah. Selimut, tuala semua tu belum cuci lagi. Alah, cuci rendam rendam bilas gitu gitu aje, takdelah bersungguh benar menyental kan. Tu pun terkejut saya tengok hasil air rendaman dia tu, keruh ! Maknanya baju baju ni memang kotor lah kan. Sebab tu lah seharusnya basuh dulu. Tapi saya sendiri pun kadang beli baju tak basuh dulu pun terus pakai je heheheee, itu kita takpelah. Baby tak boleh, OK :p

Saya dah start nervous ni, padahal awal lagi hehe. Ada apa apa tips memudahkan kelahiran baby, sudi sudilah share dengan saya ye, thanks !


Sunday, November 25, 2012

Pureen Warehouse Sales 24 - 25 Nov

Ini yang saya tunggu tunggu sejak sekian lamanya, akhirnya dah tiba ! Hihi saya mula mula ingatkan dah tak larat sangat nak pergi, yelah sekarang dah 33 minggu kan. Badan pun dah makin berat, jalan pun makin slow asyik kena tinggal je kalau jalan dengan adik adik -_-" tapi hishhh mana boleh ! Semangat kena kuat ! Lagipun nak shopping ni, takkan takde semangat kot kan ? 

First time pergi Pureen Warehouse sales ni, dah siap google segala tips dari blog mommy mommy yang biasa pergi tahun tahun sebelum ni. Yelah, faham je lah kalau warehouse sales ni, orang macam semut. Bukan peduli dah pregnant ke, ada anak kecil ke. Kat sini, memang senang nak jumpa orang orang selfish ni. Betul, tak tipuuuuuuu.

So semalam keluar awal, tak awal sangat sebenarnya 9 lebih baru keluar rumah. Plan asalnya pukul 9 dah nak sampai sana walaupun sales bukak pukul 10 pasalkan nak berebut parking dan barang kan. Sampai PJ dalam pukul 9.45 macam tu, parking senang je sebab ada basement parking dekat bangunan sebelah tu. Sejam RM2. Masuk je kawasan gudang tu, kawasan depan penuh dengan toiletries, pampers, napkin segala accessories baby ni lah. Orang tak ramai lagi masa ni. 

Terus menuju ke kawasan belakang, tempat longgokan baju baju. Hui, amik kau. Rupanya di sini tempat semua manusia berkumpul. Hahah. Punyalah ramai orang, blur sekejap saya dan suami macam mana kita nak berebut baju ni, ramai betul orang takde ruang nak mencelah. Kawasan paling ramai orang mestilah kawasan RM3/each. Baju pulak asal diorang letak baru je, habis ! Asal letak baru je, habis ! Pasal apa, pasal bila diorang letak baju baru je, mak ayah ni kaut semua masuk dalam shopping bag sendiri.. Lepas tu duduk tepi, pilih mana yang nak. So siapa yang duduk pilih kat situ memang boleh kata putih mata la korang, tak dapat apa ok.

Beberapa kali lah saya dan suami putih mata tengok je kan. Last last bila datang je kotak baru ke kawasan kitorang tunggu tu, terus lah suami kaut mana yang boleh.. Mohla kita pun pilih kat tepi. Serius, bukan nak jadi selfish, tapi kalau tak buat macam tu, memang tak dapat. Tapi lain kali pergi, dah tau dah. Tak payah nak susah payah berebut kat area baju tu. Pergi ke kat kawasan mommy mommy duduk pilih baju tu, tanya diorang mana yang tak nak, nanti diorang bagilah sekotak baju yang diorang taknak, kita pun pilihlah dari situ. Senang ! 

So, inilah hasilnya bersesak sesak semalam..


Anggaran barang yang dibeli, dalam 18 helai baju, bottle cleanser, detergent, mosquito net, baby wipes, baby wash, napkin, macam macam benda kecil tu semua dalam RM200. Ini adalah pembelian yang berbaloi ! Hihik. Beli baju babylah paling puas sekali. Sehelai RM3, mahunya orang tak berebut kan ? Tapi memang kena pergi awal pagi, betul betul awal. Kalau lambat sangat, baju pun dah kurang lepas tu orang makin ramai, makin letih nak memilih.

Kaunter pembayaran pulak, cepat je. Takpayah beratur panjang. Hehe. Best. Ok, jom bagi tips untuk yang nak pergi Pureen punya warehouse sales next time !

1. Pergi awal pagi. Kalau kata bukak pukul 10 pagi, sebelum 10 dah sampai sana sebab kadang kadang dia bukak awal. Sbb kitorang sampai 9.45 pagi pun orang dah ramai. 

2. Tak payah bawak budak kecil. Tinggalkan aje kat rumah :p

3. Sampai je, silakan tuju ke bahagian baju dulu. Sebab baju cepat habis dan murah ! Wajib beli banyak banyak baju sebab memang murah, sehelai RM3 je. Jadinya sepasang baru RM6 kan. Crazy cheap !

4. Nak memilih baju kat tempat dia memang susah sebab mommy mommy dah kutip dulu sebeban untuk stok sendiri lepas tu pilih kat tepi. Jadi, jalan senangnya approach je diorang tanya je yang mana diorang dah asingkan yang diorang taknak, pilih je dari situ :)

5. Bayar dekat kaunter pembayaran area belakang dekat area baju tu, tak payah beratur langsung ! Kalau kat area depan tempat pampers tu semua, barisan macam ular kena patuk. Dah tak tahu mana penghujungnya.

6. Takpayah pilih satu satu barang tu lama sangat. Bagi peluang orang lain pun nak memilih juga.

7. Buat list siap siap barang apa yang nak dibeli. Jangan datang dengan otak kosong tak tahu lagi nak beli apa :p

Ok, tu je yang saya ingat. Nanti update lagi. Apa pun, sales ini best ! Siapa yang nak pergi tu, hari ni masih sempat cuma tak tahulah apa yang tinggal kan :p


Friday, November 23, 2012

I'm A Proud Sister

Hati melompat lompat gembira hari ni. Will have my parents here at my home this weekend ! Lamanya tak jumpa emak ayah. Baru lepas cakap dengan emak ni, ya Allah baru tersedar dah 10 hari tak call rumah. Lama sangat tu. Isnin lepas ada call tapi cakap dengan ayah je, tak cakap dengan emak. Rasa sungguh bersalah padahal ayah dah pesan dah, anak kena telefon rumah hari hari. Tak tahulah apa yang disibukkan pun, kerja je la kot. Balik rumah, masak, kemas rumah sikit sikit, rehat rehat dah masuk tidur. Asyik lupa. Tsk, lepas ni tak lupa dah. Mesti. Wajib. Kena telefon rumah setiap hari.

Mak ayah datang sini bukan sebab nak melawat cucu ye, cucu belum keluar lagi hahahah :p tapi sebab Sabtu Ahad ni adik adik saya konvo. Seronoknya !


Second convocation for my second sister. Eee bestnya. Bangga betul tengok adik nak sarung jubah dua line ni :) Harap harap ada peluang nak tengok husband pula sarung jubah dua line ni nanti ye sayang ? Amin amin amin.. Saya ? Oh, taklah kot. Tak berminat dah nak sambung belajar buat masa sekarang ni hahah. Matlamat hidup betul betul dah berubah, nak lagi dah nak ada anak ni. Hilang dah semangat saya nak sambung belajar dulu tu. Itulah orang kata, kalau nak sambung belajar elok awal awal lagi. Sebab makin lama, minat dah makin kurang. Itu sayalah, orang lain saya tak pasti.

Ahad nanti adik saya yang no 3 punya sesi pulak. Tapi satu line aje jubahnya kekee :p nak sambung belajar jugak ke Nina ? Kalau rajin, sila lah sambung ye. Kalau dah tangguh tangguh, nanti mesti malas macam aku :p tapi takpelah, aku galakkan awak kerja la dulu sebelum sambung belajar tu.. 


Congrats untuk kedua dua adik saya ni.

Dan congrats juga untuk adik bongsu saya, berjaya dapat 5A dalam UPSR hari tu. Saya jenuhlah fikir adakah saya ada membuat janji janji manis kat dia ? Hahahah. Rasanya tidak kot. Lalalala. Belanja makan je la ye dik, aci ye ? Ayah saya berperangai comel, hantar sms dekat kakak kakak ni, "Sediakan hadiah aliya dapat 5A" Hahah, comel sungguh. Pastu bila saya reply, beliau tak reply dah. Cissss T________T 



Tak sabar nak tunggu habis hari ni !




Wednesday, November 21, 2012

Resepi Tauhu Lembut Kukus

Pagi pagi ni, saya kongsi resepi.. Nak ? Resepi simple sangat pejam mata pun boleh buat tapi kalau tangan tersambar api, tak jamin lalala.

Tauhu lembut ni kegemaran saya dan suami. Walaupun tauhu takde rasa tapi tetap rasa sedap jugak. Ni tauhu yang dalam bekas tu, ada banyak je jual kat supermarket.


Resepi Tauhu Lembut Kukus

Bahan-bahan

1 bekas tauhu
Isi ayam/udang *potong kecil kecil
Bawang putih *cincang halus
Kicap pekat
Kicap manis
Sos tiram
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara

1. Panaskan kuali non stick. Tumis bawang putih sehingga keperangan. Masukkan sedikit air dan juga isi ayam/udang. Kacau rata.
2. Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tiram dan juga garam. Sesuaikan rasa. Kalau nakkan kuah yang pekat, boleh bancuh sedikit tepung jagung dan masukkan sekali ke dalam kuali. Ketepikan.
3. Sediakan periuk pengukus. Masukkan tauhu lembut ke dalam bekas tahan panas, kukus selama 5 minit.
4. Siramkan kuah tadi ke atas tauhu yang siap dikukus. Sedia untuk dimakan.

Ataupun, kalau cara yang lebih mudahnya lagi. Nak kukus tu, kau campur je semua bahan bahan di atas, masuk periuk pengukus. Siap, tak payah nak siram kuah lagi hihi. Ini cara kalau nak yang senanglah.



Monday, November 19, 2012

Hujung Minggu Yang Panjang

Minggu lepas, sehari kerja, sehari cuti, sehari kerja, sehari cuti.. Lama lama kita pun dah lost track of day and date kan. Hahah. Mencik cuti selang selang sehari ni, makanya saya telah cuti straight dari Khamis terus ke Ahad. Hahah. Lagipun Khamis malam tu suami baru je balik rumah lepas 3 hari 2 malam pergi bercuti :p Jadi Jumaat, kita dating ! Yeayyyyyyy !!!!

Seronoknya spend masa bersama kat rumah berdua, bila dalam kereta nak ke mana mana pun nanti mesti ada topik, Hmmm tak lama dah kita berdua ni. Dalam sebulan je lagi dah bertiga. Hehe. Berdebarnya. Suami tu saya tak pasti lah berdebar ke tidak :p tapi saya ni haaa wuu cuak cuak. Mohon semuanya dipermudahkan oleh-Nya nanti, amin amin. Hobi saya sekarang ni punggah baju baby dari beg, lipat balik satu satu, match kan baju, seluar dengan mitten dan booties, rompers dan leggings, lepas tu masukkan balik dalam beg dia. Esok malam buat lagi benda yang sama, haha tak reti jemukah ? Mengalahkan orang tengah angau, geram tengok baju size mini tu nak lagi skirt ropol ropol semua tu hish geram tau, setiap kali keluar asyik nak beli baju baby je. Kadang tak beli pun, belek baju baby pun makan masa berejam jam.. Suami dah pesan tak payah tambah baju baby lagi T__T tapi saya rasa macam masih tak cukuplah apa yang ada ni terutamanya baju lengan panjang dia, nanti kita pergi beli lagi ye sayang ? Please, pleaseeeeee ... hehe

Minggu ni jugak saya ditemani adik adik di rumah. Seronok sangat, girls time ! Masa suami tak ada ni lah, dapat peluang bergosip gosip huha huha dengan adik adik. Masa suami ada pun boleh juga tapi feeling dia tak sama :p yolah tu kan. Pergi shopping sikit dengan diorang, dalam taknak beli baju baby tu, terbeli juga lagi. Dengan adik adik saya pun naik syok tengok baju baby comel comel kan, dahla comel.. Murah pulak tu. Saya beli sehelai romper Tollyjoy dekat Jusco.. Skrg tengah YES kan, jadinya dari RM26++ cuma RM 7 je ! Dahlah comel, apalagi.. Wajib beli ! Itupun saya dah tak larat nak memunggah kain baju kat situ, kalau tak, mesti angkut berhelai helai lagi balik :p saya ada niat nak ke Pureen Warehouse sales 24-25hb ni. Baca review orang kata best. Tapi macamlah saya ni larat sangat kan nak berebut rebut dengan orang hahah. Jalan dekat OU dari hujung sini ke hujung sana pun 2-3 kali berhenti rehat, mengah hoi. Hahah.

Tapi kan, walaupun hari tu hujung minggu yang panjang.. Kerja saya ni asyiklah bertangguh. Dari seminggu ke seminggu asyik kata nak kemas bilik baby, nak kemas laundry room nak jadikan guest room semua, nak kemas itu, nak kemas ini.. Semuanya tak jalan ! Lagi seronok duduk bermalas malas kat rumah dari nak mengemas semua tu. Tapi macam mana pun sebelum weekend ni, wajib kemas rumah semua sebab mak ayah saya nak datang hehee. Itu adalah wajib, sebelum emak kata anaknya ni pemalas tak kemas rumah kan :p duduk berdua memanglah takde apa nak kemas sangat pun, balik balik settlekan hal baju, lepas tu nak vacuum dan mop rumah, cuci toilet, kemas dapur semua. Sekarang tengah fikir macam mana nak arrange perabot dalam bilik tidur tu. Bilik tak besar mana, muat ke nak letak baby cot sebelah katil tu. Korang masa baby masih kecil, letak mana ? Tidur sekali atas katil ke, tidurkan dalam baby cot bilik asing ke macam mana ?

Hmm, selain dari tu.. Apa je yang saya buat kat rumah ye minggu ni.. Oh anyway I am so happy because of my girlfriend will be here for 2 months, during the school holiday ! Syok gila nasiblah husband beliau kerja sini, dapatlah saya pun spend masa sekali.. Sebelum ni jarang jarang sangat dapat jumpa :)

Dan, saya pun dah dapat hadiah dari girlfriend ! Terharu sangat sebenarnya, dah macam macam girlfriend buat untuk saya.. Tak terbalas rasanya. Dari sebelum kahwin lagi sampailah dah nak dapat anak ni, asyik menerima aje saya ni, harap harap ada masa untuk saya memberi jugak selepas ni, amin amin amin..



Custom made nursing pillow for mommy. Ini memang betul persiapan ke alam motherhood ni heheh. Thanks babe, love it so much.


Baby pun dapat baju juga dari Auntie Iman. Siap dengan pre walker shoes lagi, thank you thank youuuu I love it ! Tempias shopping baju baby kena juga kat girlfriend saya rupanya hahah, ingatkan saya sorang je :p ini baru baby saya, cuba kalau time mereka nanti.. Mesti lagi meriah masing masing kan.

Syukur saya dikelilingi orang orang yang baik, semuanya baik belaka. Keluarga yang baik, adik adik yang baik, suami yang baik, kawan kawan yang baik.. walaupun ada terkurang sana sini tapi saya tetap rasa berpuas hati :) sayang mereka semua !




Saturday, November 17, 2012

Potluck Blogger Mom

Nama je blogger mom, tapi ai still menyingle lagi. Bawa baby dalam perut je dulu heheh. Observe je dulu keadaan keliling yang penuh dengan baby ni. Ada yang beranak sorang, ada yang dah beranak dua. Kagum tengok diorang handle anak masing masing. Hehe, saya duduk tepi ambil pengajaran mana yang patut la :)

Oh, kisahnya MekNa plan turun KL hari tu. Hari tuuuuu tuuu saya pun dah tak ingat bila, nampak sangat dah lama. Beberapa minggu yang lepas la tu. So sajelah plan nak jumpa, potluck semua. Tweet punya tweet, ramai juga yang join. Bila dah ramai, saya segan hihik. Mula mula dah ingat tak nak pergi, tapi takut kena tumbuk perut pulak dengan MekNa tu hahahah. Jadinya kita redah je lah. 

Nak decide tempat, saya biarkan diorang je berbincang. Dari Bangi ke swimming pool Presint 9, akhirnya kitorang landing di rumah Zaza. Hihi, thank you yunk sudi sediakan rumah untuk semua orang berkumpul. Yelah, jumpa pun dah petang dekat Maghrib dah.. Hari mendung nak hujan, memang tak dapat nak buat outdoor. 

Jom kita tengok makanan di hari kejadian, sedap belaka !



Buah dibawa oleh Mar. Saya ni boleh kata hari hari bersembang dengan Mar, tapi bila jumpa kat sana boleh pulak pergi tanya dia, ni sapa ye.. Tak cam lah. Hahaha tak perasan lagi anak anaknya time tu, kalau perasan mesti dah cam :D


Creampuff, DFCC dengan cheese tart diimport khas dari Kuantan. Merasa jugak nak makan DFCC ni. Hehe nak buat rasanya memang tak sampai sampai seru kahkah. Thanks sayam, nasib ko ada turun jugak KL sebelum aku beranak :p


Pavlova oleh Fad. First time jumpa Fad, jarang jarang tweet juga. Segan juga dengan Fad sebenarnya, nak segan apa entah :p Suka tengok Iman dengan Isma, comel sungguh sedondon baju diorang. Iman sweet sangat :)


Spagheti oleh tuan rumah, Puan Zaza. Yang dalam bekas oren tu, congo bars by yours truly. Hahaharap harap sedap lah dimakan oleh korang semua ye ^_^

Oh ada lagi satu, mi goreng sedap oleh Kak Ana. MekNa la ni tak snap gambar, jadinya takdelah gambar mi sedap tu :p hehe yelah saya takde ambil gambar apa pun hari tu, semua gambar curik dari entry Na, kehkeh. Saya yakin dia mesti izinkan lalala :p Mi goreng Kak Ana serius sedap hoih, termimpi mimpi sampai 3-4 hari teringat rasa dia hihik. Don't worry kakak, tak mengidam hehe risau dia tau sebab saya asyik puji puji, takut mengidam katanya :p

Bukan saya seorang je ibu mengandung hari tu, ada geng. Hihi. Ciare tukang sediakan pinggan mangkuk semua. Comel je perut dah bulat juga, hihi. Ciare punya due rasanya lewat sebulan dari saya kot. Antara semua ni, cuma MekNa, Kak Ana dengan Zaza je yang saya pernah jumpa. Yang lain semua pertama kali nak bersua tapi dah biasa hari hari sembang dekat Twitter so takdelah kekok sangat :)


The best photo of the day. Ni je yang dapat. Haha tengoklah budak budak semua dah mengamuk, time tidur masing masing kot. Cuma Iman je maintain sweet, siap buat peace lagi hihi :p

Syok jumpa korang, next time kita jumpa lagi ye !


Thursday, November 15, 2012

Erti Rindu

Selama usia perkahwinan saya 1 tahun 3 bulan ni, tak pernah walau satu hari, satu malam pun saya berenggang dengan suami saya. Even selepas kahwin ni, saya cuma pandai drive dari rumah ke ofis saje. Lain dari tu, sayangggg please hantarkan saya ! Heheh. Untunglah saya sebab suami memang memanjakan bini dia yang sorang ni :p

Tapi, apa nak buat.. Ada juga penyebabnya saya dan suami terpaksa juga berjauhan selama 3 hari 2 malam. Tsk, untuk orang lain mungkin dah biasa bejauhan. Tapi untuk saya yang sentiasa berkepit dengan suami ni, susah nak terima. Masa tahu tu pun, 2 hari senyap saya tak bercakap dengan suami. Sebab terlampau kecil hati dan tak boleh nak terima terpaksa ditinggalkan suami buat sementara waktu. Kesian suami, berkali kali terpaksa terangkan pada saya supaya faham situasi dan keadaan beliau. Sebenarnya bukan saya tak faham. Faham, cuma tindakan ni tak selari dengan apa yang dah difahami dalam kepala ni. Kecewa dan sedih.

Hari pertama suami pergi, saya habiskan separuh hari dengan tidur. Bukan tabiat saya untuk tidur siang hari tapi untuk tak memikirkan sangat, maka saya habiskan separuh hari di atas katil, di bawah selimut. Tak mahu banyak fikir. Lagipun adik adik saya akan datang temankan saya sepanjang suami takde tu. Syukurlah, kalau takde peneman macam manalah agaknya :( Sayang adik adik saya

Orang kata, first night might be the worst kan. Tapi surprisingly untuk saya, sebab mengantuk sangat, maka tertidur tak sempat nak menangis hahah. Tapi dalam pukul 4 pagi saya terjaga, tengok suami takde kat sebelah, sedihnya hatiku tskkkk. Tapi sambung tidur macam biasa balik lepas tu :p saya memang biasa setiap malam terjaga 2-3 kali. Perempuan mengandung ni memang, asyik nak ke toilet je -_-" kadang kadang terjaga sebab kaki cramp. Hoih, itu memang rasa nak menangis. Subuh tadi, kaki saya cramp. Tak tahu nak buat apa, menyeringai ajelah menahan sakit urut betis sendiri. Time suami takde ni, time tu jugaklah kaki ni nak cramp pun tau, biasa dia tu !

Dan, yeayyy hari ni suami akan pulang. Tak sabar nak tunggu suami sampai rumah. Tapi pukul berapa tak tahulah. Banyak kali saya pesan, balik cepat tau, balik cepat. Uhuk. Dahlah adik adik saya pagi ni dah nak balik rumah diorang. Takde peneman dah, duduk seorang di rumah di hari cuti memang buat saya beremosi lah. Tak syok langsung.

Hikmah di sebalik semua ni, baru saya tahu erti rindu. Selama ni depan mata asyik nak bercakar aje kan heheheh. Dah jauh reti pulak rindu kan :p Sayang, please come back home quickly, I miss you !



Wednesday, November 14, 2012

Wordless Wednesday


Tuesday, November 6, 2012

Dinner For Two, I Love You ♥

Semua entry pun pasal makanan eh kat sini. Haha memanglah saya dasar si kuat makan 24/7 cerita pasal makan aje. Yelah, makan untuk hidup kan :P

Sebenarnya kan, kan.. Nak show off neh (haha siap bagitau ye nak menunjuk), semalam iols buat nasi goreng paprik. Ala ala sebenarnya pun, nasi tu goreng kosong je dengan ikan bilis tumbuk dengan bawang dan cili padi. Lepas tu goreng telur mata buatkan selimut nasi dengan masak paprik ayam. Alhamdulillah, sempat siapkan dinner sebelum suami sampai rumah. Hehe. Actually masa beliau sampai tu, saya tengah duduk menyusun paprik ayam dalam pinggan kat dapur nun. Dengar je orang bagi salam, terus jerit "Sayang, terus masuk bilik pergi mandi dulu ye. Jangan masuk dapur !"

Hahaha. 

Sebenarnya, bukan ada apa yang special pun. Saje saje sekali sekala rajin. Kalau tak rajin, semua letak dalam bekas, ha silalah cedok sendiri ke dalam pinggan ye :P



Dinner for two last night.

Suami dah makin pandai ambil hati saya lah sekarang. Tiap kali masak, mulut tu asyik puji sedap je tau. Hihik tak kisahlah puji ikhlas ke puji ambil hati ke, saya tetap gembira :P



Monday, November 5, 2012

Durian Crepe

Sana sini asyik duk sebut durian crepe je. Nak buat, memang tak rajin hehehe :D Pastu bila Mar tweet cakap dia order durian crepe ni, kebetulan orang tu pun boleh buat delivery ke area rumah MIL, apa lagi kan.. Lajulah saya pun order juga !


Dapat sejuk sejuk lagi time ni. RM 10 untuk 3 pieces ni.


Nyaman !!!

Saya rasa bukan penggemar durian pun boleh makan durian crepe ni, sebab sikit je durian dia.. Tak macam durian pancake kat MidValley tu, mcm durian dibalut dengan kulit tu aje. This is nicer ! Sedapnya rasa nak order lagi ;D


Sunday, November 4, 2012

Selamat Hari Lahir, Suamiku !

Hari ni hari lahir suami saya. Kali kedua menyambut birthday sebagai suami, kan sayang ? Saya tak ada apa yang istimewa nak bagi pada suami pun, nak masak special pun macam tak berapa larat (haha, ini alasan). Nak bagi hadiah mahal mahal, duit dah habis shopping barang baby (alasan lagi hahah).

Jadi, sempena hari lahir suami.. Saya rajinkan diri masuk dapur, masak special untuk suami. Dah 3 minggu lebih saya tak memasak ni, malas ahahah :p Kesian suami complaint dah dia jemulah asyik makan luar hahah.



Selamat hari lahir sayang, i love you so much !!


Resepi Chicken Wrap

Husband saya memang suka dan rajin sangat buat benda ni. Sebab ianya mudah, senang, sedap dan juga mengenyangkan ! Ni sambil sambil tunggu bini dia masak la ni, lambat sangat masak perut pun dah lapar kan jadi cari snack la dulu. 

Chicken nugget wrap ni senang sangat, tapi ada yang tak tahu kan nak cari mana bahan bahan dia tu. Meh saya share cara buat chicken wrap ni.



Bahan bahan ; coleslaw, tortilla wrap, chicken nugget, sos cili. Oh sebelum tu tortilla wrap tu sila bakar sekejap dalam oven dahulu ye. Kalau tak bakar, grill atas pan pun boleh. Ikut suka selera sendiri.

Cara caranya,


Sapukan coleslaw kat tengah tengah wrap. Susunkan chicken nugget dan letakkan sos cili.


Lipat kemas kemas untuk mengelakkan isi dia terkeluar. Saya punya inti tu terlebih muatan jadinya terpaksa lock dia dengan lidi tu :D


Sedia untuk dimakan ! Haha senang kacang goreng sangat kan. Tak perlukan tunjuk ajar pun semua orang dah boleh buat kan.

Kalau nak buat toasted twister macam hari tu pun, lebih kurang je cara dia.


Cuma kalau nak buat toasted twister ni, tak perlu bakar dulu dia punya wrap tu. Saya buat susun semua bahan dia dulu (salad, telur, ayam, tomato, mayo, etc) lepas tu balut dengan aluminium foil, masukkan dalam oven. Ting, dah siap ! Senang sangat dan sedap ;)


Saya guna wrap yang ni. Beli kat Giant cuma dalam RM10 kot. Tak berapa ingat exact price. Ada macam macam flavour ni. Sekarang wrap ni dah jadi benda wajib restock setiap kali groceries shopping ;)


Friday, November 2, 2012

Congo Bars

First time heard of this lovely cookies di Twitter petang tadi. Ada rakan Twitter yang buat, saya tergoda lalu terus buat malam ni :D hehe benda senang bolehlah terus buat kan.


Resepi Congo Bars
By : Bakerella

2 3/4 cup all purpose flour
2 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup butter, softened
1 lb. light brown sugar (Oh my and thank you!)
3 eggs
1 teaspoon vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips
1 cup chopped pecans (optional)
By mixer:
Sift flour, baking powder and salt in a large bowl. Set aside.
Combine butter and sugar using a mixer until blended.
Add eggs, one at a time to sugar mixture, mixing on low in between each addition.
Add vanilla and mix.
Add flour and mix until combined.
Stir in chips and then pecans.
By hand:
Sift flour, baking powder and salt into a large bowl. Set aside.
Stir brown sugar into softened (not melted) butter in another large bowl until butter disappears. You can use the back of your spoon to help incorporate the two together.
Add eggs one at a time to butter mixture and stir well after each egg.
Add vanilla, chocolate chips and nuts. Mix well.
Add dry flour mixture and stir until well combined.
Coat a 13 X 9 pan with non-stick spray and spread batter evenly into dish.
Bake at 350 degrees for 30 minutes or until top is golden brown. Make sure you don’t over bake.

Ataupun versi yang dah ditranslate dekat blog Kak Ita Masam Manis :
315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang - boleh kurangkan
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional

1. Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
2. Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
3. Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
4. Masukkan esen vanila.
5. Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
6. Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
7. Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
8. Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.



Ini sebelum dimasukkan ke dalam oven. Saya tak ada loyang yang nipis tu maka kita gunakah je lah apa yang ada kat rumah ye. Batter dia memang tekstur macam tu, bukan macam batter kek tu.


Masukkan dalam oven, lalu ditinggalkan selama 30 minit. Jadi, inilah hasil dia ! Rangup di luar, chewy di dalam ;)



Beginilah hasil akhirnya. I love it. Suami saya pun suka. Dah 4 ketul selamat dimakan pada malam ini saja. Senang sangat nak buat dia, tak sampai setengah jam pun nak sediakan batter dia tu. Cuma siapa tak suka manis bolehlah kurangkan sikit jumlah gula perang dia tu.

Selamat mencuba !


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...