Friday, November 30, 2012

Resepi Cencaru Sumbat

Dah lama saya tak masuk dapur. Penyakit malas masak menyerang kembali. Hahah. Bila time rajin tu, ambil ko hari hari masak. Hari hari lah jugak folder masakan dekat Facebook tu berupdate. Bila datang time tak masak tu, memang sungguh sungguh tak masak sampai berminggu heheh.

Saya baru perasan kebanyakan masakan saya cuba semuanya hasil dari carian google. Jarang nak kata ikut resepi mak ke apa. Bukan sebab apa, selalu jugak call emak tanya cara cara nak masak tu semua tapi emak tak bagi sukatan.Haha. Lepas tu, bahan bahan dia suka complicated. Macam guna rempah ni lah, halba lah apa lah. Dahlah saya ni baru je belajar pegang senduk kan :p Tapi sekarang dah reti sikit, bolehla korek resepi emak pulak lepas ni :)


Resepi Cencaru Sumbat
Sumber : Jaja

Bahan-bahan

Ikan cencaru *belah belakang
15 biji cili kering
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit belacan
2 sudu air pati asam jawa
sedikit gula dan garam
kunyit serbuk
Sedikit air
serbuk perisa
minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan:

1. Gaulkan ikan yang telah disiang dan dibelah belakang dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.

2. Kisar halus cili kering,bawang merah, bawang putih,belacan dan sedikit air ..

3. Tumis tanpa minyak semua bahan2 yang telah dikisar tadi dan tambahkan pati air asam jawa, gula, garam dan serbuk perisa.

4. Biarkan bahan2 kisar tadi tu masak sehingga betul2 kering dengan menggunakan api yang kecil.

5. Bila sudah kering, sejukkan seketika sebelum disumbatkan ke belakang ikan cencaru kita tadi..

6. Akhir sekali goreng ikan sehingga betul2 garing

* Elakkan menggoreng dengan minyak yang terlalu banyak sehingga meneggelamkan bahagian belahan ikan, kerana minyak yg banyak tu boleh menghangitkan sambal kita dibahagian dalam..




5 comments:

nanonano said...

owhh yg ni sambal kne tumis dlu??
tu la aku nyampoh grg ikan cencaru sumbat bila sambal trhangit/trkeluar,
itu yg balut ngn daun pandan skrg, kehkeh

dhiera said...

izza, kite teringin nak buat cencaru sumbat ni. letak sambal belacan sedap ye la.
tp kite tak tahu macam mana nak buang isi perut klo belah belakang. ajar ajar!

~daRLee ZuRiS~ said...

sedapnya!
Aku memang suka cencaru sumbat nih.
Tp, xde mood nak buat.sharil bukan makan ikan pun.bosan.huhuuu... ;p

Amie said...

Cencaru sumbat ni memang banyak peminat!

myfirdz said...

penh gak wat, tapi guna ikan kembung je.. :)

jejak>baca>follow:
http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...