Friday, December 7, 2012

Resepi Ayam Masak Kicap

Takde idea nak merapu, marilah kita share resepi yang simple, senang, mudah dan yang penting, sedap ! Hihi. Untuk wanita berkerjaya memang sesuai sangatlah ni, sekejap je nak preparenya pun. Ni ayam masak kicap style saya. Ada yang jenis tumis rempah semua tu kan, ni versi simple je. 



Resepi Ayam Masak Kicap

Bahan-bahan

Ayam *digoreng 1/2 masak dahulu
Bawang merah *tumbuk halus
Halia *tumbuk halus
Tomato
Bawang besar
Cili padi
Sos tiram
Kicap manis Cap Kipas Udang

Cara-cara

1. Panaskan minyak, tumis halia dan bawang merah sehingga naik bau.
2. Masukkan sos tiram dan juga kicap manis, kacau sehingga pekat. Kalau pekat sangat boleh tambahkan sikit air.
3. Masukkan cili padi, tomato dan bawang besar. Masukkan ayam. Kacau rata. Siap.

Hihik, simple sangat macam tak payah buh resepi pun semua orang dah tahu kan :p



3 comments:

Zumie said...

oi nampak sedap ni..lapar hehe

nanonano said...

aku start2 kenal ngn kicap ABC
manjang nak msk kicap sokmo, haha
serius sedap kicap tu weh, pekat likat..
must try!

Amie said...

Guna kicap kipas udang ye....mmmmm memang sangat lazat, kalau saya masak kicap guna sos ini tak bubuh dah perasa lain, dah cukup!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...