Nak share resepi senang simple mudah sangat ni. Gambar ni pun untuk Kak Intan Kekure dengan ucapan, dah jadi ke belum buttermilk chicken akak ? Heheh macam radio pulak nak buat ucapan bagai kan
Sebelum ni pernah buat juga tapi guna udang. Resepi tu boleh rujuk sini --> RESEPI UDANG MENTEGA
Yang ini pulak saya C&P dari blog Yot, kredit pada kau sebab share resepi ni. Memang best, tak payah nak bebeli dah kan :P
Resepi Ayam Buttermilk
Sumber : Yot Hayati
Bahan bahan:
Ayam (potong bahagian dada - potong kekecik)
Bawang merah 2 ulas (tumbuk)
Bawang putih 1 ulas (ketuk)
Butter (2 - 3 sudu)
Daun kari
Susu cair
Serbuk kari
Tepung gandum
Tepung jagung
Cili api - potong serong
Cecara:
1 - Lumurkan ayam dengan serbuk kari lepas tu golekkan sama rata dalam tepung jagung + tepung gandum. Lepas tu goreng sampai masak.
2 - Panaskan kuali masukkan butter, kecikkan api biar butter cair. (jangan sampai butter hangus kalau tak jadilah kuah dia tu kaler macam saya punya hahah)
3 - Masukkan bawang merah dengan bawang putih
4 - Dah naik bau masukkan daun kari
5- Dah agak garing, masukkan susu segar. Agak pekat sangat tambah air pun takpe.
6 - Perasakan garam sikit.
7 - Bila dah mendidih tu masukkan ayam tadi. Biarkan sampai kuah butter tadi pekat sikit tapi jangan sampai kering tak berkuah langsung.