Saturday, August 4, 2012

Nasi Lemak Sambal Sotong

 I am always craving for sambal sotong. Rasa setiap minggu nak makan tanpa jemu :D

Semalam tanya husband nak makan apa, laju je jawab nak makan nasi lemak sambal sotong ! Yay, selera kita sama !

Saya cuba untuk balik rumah awal sebab nak sempatkan siap memasak sebelum berbuka. Masih gagal. Rasanya memang akan terus gagal lah kot, sobs sedih. Takpelah, makan selepas Maghrib pun tak apa kan ? :')

Jom tengok hasil nasi lemak yang pertama. Belajar dari Twitter je ni heheh.



Nasi lemak dengan sambal sotong, begedil ayam, telur dadar dan juga ikan bilis. Timun takdak, lupa nak beli T_T


Nyums, it's so yummy ! Sorry terpaksa juga puji masakan sendiri bulan bulan puasa ni heheh.

Jom tengok resepi.

Resepi Nasi Lemak

2 pot beras *dicuci bersih
Halia *dihiris
Daun pandan
1 kotak kecil santan (200ml)

Basuh beras seperti biasa dan masukkan semua bahan bersama. Kalau kuantiti santan tak mencukupi, boleh tambah sedikit air. Masak nasi seperti biasa.

Wangi sungguh bau dapur saya dengan bau nasi lemak ni semalam. Sukaaaaa !!

Saya buat nasi lemak dengan sambal sotong. Lauk ni terpulang pada masing masinglah kan. Saya rasa asas nak buat sambal ni semuanya sama je, heheh cuma tukar bahan dia je kan.



Boleh rujuk sini, resepi lebih kurang saja ---> RESEPI SAMBAL UDANG PETAI 


4 comments:

nanonano said...

hehe akhirnye menjadi gak eh ns lemak
best kan berbuka ngn ns lemak,
nak2 time ns tgh masak tu
semerbak, perghhh trgugat iman jap, hahaha
rasa nk buat lg jer,,
sambal bilis baru ni byk lg, :)

Hanani said...

uish, sambal sotong adalah menu wajib gak skang ni..nape ntah suka sangat..nanti nak wat gakla..terliur dah ni

sharEna said...

berbuka semalam aku masak sambal sotong.habi makan byk betol hehehe

nasi lemak xleh nk buat sbb kt rmh beras wangi. nti msti x jd. so xnak buat dah. bbrp kali pernah cuba & kuciwa.kena beras siam biasa aje kot OK

Zumie said...

smbal sotong dah selalu masakla haha..sedap oh nsi lemak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...