Tuesday, May 26, 2020

Resepi Brownies Kedut Classic


Baking this brownies for second batch. Mendapat sambutan hangat nampaknya hujan hujan ni 😋😋

Texture dia yang atas crunchy dan bawahnya moist, fuuuuu sedap uih 😋😋

Thank you Kak Azlita masam manis yang berkongsi resepi, saya share resepi yang saya dah alter di sini ya ❤

RESEPI CLASSIC BROWNIES

bahan bahan
400gm dark chocolate compound (boleh opt nak guna milk chocolate  tapi saya suka ada rasa bitter)
150 gm butter
150 gm brown sugar
4 biji telur size A
100 gm tepung naik sendiri
30 gm serbuk koko

Cara caranya
1. Cairkan dark chocolate dan butter secara double boiling (panaskan kuali berisi air dan letak mangkuk lain atasnya, bontot mangkuk takmau sentuh air, ok?)
2. Sementara tunggu chocolate dan butter cair, dalam bekas lain masukkan gula dan telur. Whisk aje.
3. Bila chocolate dah cair, matikan api dan masukkan bahan 2 ke dalam adunan.
4. Satukan tepung + serbuk koko dan ayak ke dalam adunan coklat
5. Tuang ke dalam loyang yang sudah dilapis dan digris butter.
6. Bakar dengan suhu atas bawah 160 selama 30 minit. Bila dah masak, renggangkan sikit pintu oven selama 15 minit sebelum keluarkan ia.

Resepi asal dari sini,

https://norazlitaaziz.blogspot.com/2015/08/chocolate-brownies-kedut.html?m=1

#izzamasak
#brownieskedut
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...