Saturday, August 25, 2018

Luth's Milestone -- Speech & Language Delay




Ini masa 21/08/2018, Luth punya first session di My Little One, USJ. Untuk bantu Luth dengan masalah Speech And Language Delay dia. 

Ok, Mama nak ceritakan sikit tentang Luth punya perkembangan ni, Luth sekarang umur 1y23m, bulan depan dah nak masuk 2 tahun. Sejak Luth 18 bulan lagi, saya dah perasan Luth macam lambat bercakap. Some people said, anak lelaki memang lambat sikit cakap. Di umur 18 bulan, 

-- belum panggil Mama Papa
-- kadang kadang faham simple instruction, kadang tak (lebih kepada faham rutin eg bukak baju letak dalam laundry basket, bukak pampers buang tong sampah, nak keluar ambil kasut) 
-- kurang respons bila panggil (kadang datang kadang tak) 
-- sangat berminat dengan huruf dan nombor (boleh mengira 1-30, kenal A-Z dan kenal huruf besar kecil) 
-- few meaningful words (eg nak, taknak, nak susu, nak satu ni current state lah. Memang much better than before :)

Kebetulan ada sekali tu bulan May (Luth 20m), dia ada tak sihat. Alang alang jumpa Paeds, terus tanya perkembangan Luth. Memang Doc kata ada delay sikit dari segi speech. Tapi bab numbers, alphabets, shape semua dia advance. So Doc advise tunggu sampai next checkup KK bolehla inform dengan nurse nanti

Kemudian, 20 June, Luth warded Hospital Sungai Buloh sebab mutitriggered wheezing. First time admit hospital kerajaan, impress sangat sebab doktor teliti sangat. Katil, makanan semua pun not bad. Dan walaupun Luth warded sebab wheezing, doktor yang round akan tanya perkembangan dia sekali. Memang detailed sangat check dekat sini, puas hati 

Pendekkan cerita, saya punya concern sampai kepada Doktor Zahilah, pakar Paeds dekat HSB. Dr Za ni sangatlah baik dan concerns pasal Luth. Beliau sebutkan juga kemungkinan Luth ada mild autism based dari pemerhatian awal beliau, especially Luth yang tak berminat dengan people dan juga very poor eye contact. Dr Za request untuk Luth repeat test M Chart dan Luth failed. Yang Luth failed tu macam 

Tak tengok bila kita point dekat mainan or object yg jauh
Bila dia jatuh ada luka ke apa, takde datang nak tunjuk dekat Mama luka ke apa (tak berminat nak bercerita) 

Dan ada few points lagi yang saya dah lupa la. Kena refer buku vaccine tu balik. 

Dan bermulalah jadual untuk bawak Luth ke assessment dan test. So far dah pergi untuk ENT test dan juga Occupational Therapy. 3/9 first appointment untuk Speech Therapy di HSB

Anyway, Luth dah ada dua kali private session dengan Dr Za untuk assessment dan 1/8 haritu, Luth refer ke Child Development Paeds di Hospital Kuala Lumpur. Untuk assessment yang lebih details dan nak dapatkan referral ke Permata Kurnia.

Luth belum didiagnose apa apa lagi, cuma ikut nasihat Dr Za, better start Early Intervention Programme (EIP) untuk Luth memandangkan dia masih sangat muda dan berpotensi tinggi. So sangat rugi kalau tak buat apa apa, takut Luth makin ketinggalan esp bab komunikasi tu. 

Hasil appointment dengan Dr Ranjini di HKL, ini 3 benda yang Dr minta kami buat sebelum next appointment bulan Nov nanti, 

1. Zero screen time (screen time termasuklah HP, tv, ipad, games, wayang) means parents pun jangan main HP tepi anak ye
2. Betulkan waktu tidur Luth. Masuk tidur jam 8pm-7am. Kalau boleh no nap time, kalau terpaksa sebab dia letih sangat, bagi chance sejam je. 
3. Hantar Luth pergi EIP speech therapy 

So far, dah dua minggu sejak appointment di HKL, no 1 dan 2 memang dah buat. Alhamdulillah Luth tak cranky dan boleh adapt, lagipun memang kurang bagi dia HP. Cuma sebelum ni selalu pasang TV dekat rumah. Now, no more. Kakak pun faham.  

Untuk Luth punya therapy, 21/8 dah pergi assessment dekat centre tu dan kelas akan start Sept nanti on weekly basis. Doakan yang terbaik ye :)

Hikmah di sebalik semua ini, Mama pun kurang spend masa dengan HP. Banyak masa dihabiskan dengan anak anak tanpa HP. Kita selalu risau anak ketagih HP kan, yang sebenarnya makpak ketagih HP lagi teruk wehhhh. Sriyes, tak cakap orang lain, ni cakap diri sendiri -_-"

So rutin sekarang, pagi hantar Kakak ke sekolah. Balik main dengan Luth, masak, kemas rumah. Tengah hari amik Kakak, balik suap budak budak makan, lepastu mandi solat, buat latihan, dalam pukul 5 main kejar kejar atau main yang keluarkan peluh. Pukul 6 dinner, lepas solat Maghrib Kakak baca Iqra dan Bacalah Anakku dua mukasurat kemudian Mama bacakan buku cerita, light off dan tidur dua beradik tu.. Alhamdulillah dipermudahkan so far. 

Masa untuk bonding dan ajar Luth tu time Kakak ke sekolah la, Mama kena amik kesempatan utilize sepenuhnya masa berdua dengan Luth tu untuk stimulate dia. 

Anyway, result untuk assessment Luth dekat My Little One Speech Therapy Centre tu, teacher Jardian concerns tentang Luth yang not so interested in people. Tapi beliau yakin Luth akan boleh improve dan catch up once Luth start therapy :) :) :)

Oh, even saya hantar Luth therapy di luar tapi saya still follow jugak appointments di HSB dan HKL, 

Nanti next post insya Allah saya akan share cara cara yang Dr Za dan therapist ajar untuk encourage Luth bercakap :)

Till then, tata. 

PS - ini perkongsian saya dan cara saya handle Luth yang pada saya ada delay. Untuk parents lain, bolehla cakna milestone anak anak korang. Sebab lagi awal kita detect dan start EIP, insya allah lagi bagus untuk diorang. Start early. Jangan tangguh atau tunggu. Doakan urusan kami dipermudahkan ye :*

1 comment:

Gg said...

Thanks for your sharing babe! Hopefully the information helped other people kan.

Lama gilaa x komen kat blog. Haha ^_^
Rindunya nk berblogging. Tetibe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...