Wednesday, March 16, 2016

Trip to Kuala Terengganu

Hi, Assamualaikum.

Dah lama sangat plan untuk cuti cuti ni. Akhirnya jadi kenyataan jugak haha. Menabung seposen sehari akhirnya cukup jugak duit :P ahaha gittew kan. Itu cara cara nak pergi bercuti dalam negara tu. Kalau ke luar tu, bilalah agaknya dapat pergi ye. Semoga murah rezeki, dapat pergi bercuti dengan family selalu, amin..

Anyway, dah update kan sebelum ni yang kita orang amik flight untuk ke Kuala Terengganu. Hari yang dinantikan pun tiba. Bukan main lagi shopping barang nak ke pantai, terutamanya si budak Kasih tu lah. Swimming suit baru, beach slipper, swimming diapers, sunblock jangan dilupa haha. So 06/03 tu, adik tolong hantar ke airport.

Kasih tu biasalah tu dia. Aktif. Berlari sana sini. Mama suruh duduk diam ambil gambar kejap, muka gitu dia bagi haha. Tengah tunggu flight ke KT masa ni. Buat web check in so everything went smooth. Kitorang bawak satu bagpack aje. Tough terus jadinya husband saya dok mengusung beg 17kg kat sana :P

 Kasih excited dan teruja sangat sangat nak naik kapal terbang hehe. Muka dan reaksi dia masa kitorang jalan dari gate ke kapal terbang tu, priceless ! Tak tentu arah dia bagitau Papa, kapal terbang ! kapal terbang ! Yeayyyyy !! ahaha. Dalam flight dia behave je, duduk diam sambil makan kacang. Perjalanan dalam 40 minit macam tu lah. Sampai airport KT pukul 2.30pm, terus ambil kereta sewa. Yes, kitorang sewa kereta kat sana sebab nak senang bergerak cari makan, nak ke hotel semua. Dari airport KT nak ke pekan KT pun tak dekat sangat. Dalam setengah jam jugak kot.

So, first destination jom check in hotel. Tidur satu malam dekat KT sebab nak kejar early boat ke pulau esok paginya. Kalau ambil flight pagi takut tak sempat. Tidur dekat Ming Paragon Hotel & Spa. Hotel murah je cari dekat Tripsadvisor dan booking dekat Hotel.com tak silap harga bilik deluxe kitorang tu RM102 macam tu je. Bilik ok, bersih, luas, siap ada sejadah lagi. Parking pun disediakan. Bawah hotel tu ada Secret Recipe, seberang jalan ada jugak nampak kedai kedai makan kalau kalau nak makan. Kedai runcit pun ada. Convenient la senang cerita. Kalau tak amik kereta sewa pun kira ok jugak. Tapi sebab dalam kepala otak ni dah ada plan nak pergi situ kejap, nak pergi sini kejap so kenalah jugak amik. Sewa Axia half day RM 90.

Petang tu cari Pok Nong yang famous tu, jauh ok dari hotel. Haha dah ke arah Merang sana nun. Sampai sampai sana, frust tengok kedai tutup. Perut lapar ni, so pergi je lah kedai jiran. Warung Adik Beradik nama dia. Memang ada haiwan celup tepung je lah. Nasi semua tak ada. Layan jugaklah makan tapi sotong tak seperti dibayangkan. Total makan dalam RM 40++ macam tu, ada ambil sotong 2 ekor, ikan kembung seekor, cendawan goreng, bebola dengan air. Kira ok lah kot ek ? Makan tepi pantai nyaman je rasa. Laut dia Subhanallah cantik sangat ok. Biru je warnanya. Kagum betul. Tapi memang untuk dilihat aje, tak boleh mandi. Ombak ganas.. tengok pun takut huhu.

Lepas tu singgah Giant KT beli sikit barang makanan jajan jajan nak ke pulau :P malam pulak pergi dinner dekat Matt Orie Corner. Tau kedai ni sebab Kak Di pernah mention, so aku pun mengajak la husband try sebab dekat je dengan hotel. Not bad lah. Another choice untuk kita yang nakkan makanan segera yang dikeluarkan oleh orang Melayu Islam.

Ok, cerita pulau sambung nanti :P


2 comments:

nanonano said...

wowww siap ade swimming diapers bgai, kerlasss
hehehe

Zumie said...

cepatla sambung makcik:P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...