Jap ye, bagi laluan dekat resepi ni lalu dulu. Nanti esok esok lupa :P
Resepi dari Aisha Sukor kat FB. Sejak viral resepi ayam bali dia tu, aku terus follow sebab resepi resepinya senang belaka. Kena lah dengan jiwa ni hehe. Okay, tempek resepi sini.
Bahan
Kuetiau
Daging
Kicap pekat
Minyak bijan
Tepung jagung
Telur 2 biji
Cendawan
Halia muda - hiris kasar
Bawang besar - blend
Bawang putih - blend
Daun bawang
Cara cara
1. Gaulkan kuetiau dengan kicap dan minyak bijan.
2. Goreng sekejap, ketepikan.
3. Gaul daging dengan sedikit tepung jagung. Panaskan minyak, stir fry sekejap.. balik balikkan bagi rata.
4. Masukkan hirisan halia dan bahan blend tadi. Tumis sampai naik bau.
5. Masukkan sos tiram (2 sudu), kicap pekat (1 sudu) dan minyak bijan. Kacau rata.
6. Masukkan dua cawan air, biar menggelegak.
7. Masukkan cendawan dan daun bawang.
8. Bancuh satu sudu tepung jagung, masukkan ke dalam kuah.
9. Pecahkan 2 biji telur, kacau dan tuang tinggi ke dalam kuali. Tak payah kacau.
10. Biar sekejap, kacau sikit dan siap. Bolehla tuang atas kuetiau tu.
Sedap ni !!