Monday, March 14, 2016

Celoteh Kasih : Bertimbang Rasa

Kebelakangan ni, aku ni cepat penat. Faktor usia kot :P maklumlah tahun ni dah masuk 3 series.. err seriously in denial Okay. Orang tanya umur, entah kenapa aku bagitau 29 tahun lagi. Haha ini dasar tak sedarkan diri ni.. Anyway, lately ni memang sangat penat. Balik kerja normally akan tidur sekejap, lepastu baru bangun masak, solat Maghrib dan layan Kasih. Kesian dia terpaksa faham keadaan Mama yang penat, bila Mama tidur dia akan duduk diam je sebelah main lah apa apa mainan dia.

Sampai satu hari tu, aku macam biasalah balik kerja. Baring rehat dulu kejap. Then puff tertidurrr.. (macam biasaaaa). Lepas tu pukul 7 petang, bangun nak sembahyang. Elok je habis sembahyang, Kasih datang dekat aku.. Telekung pun tak bukak lagi ni..

Mama, mama dah habis rehat ? *sambil senyum*

Dah sayang, kenapa ?

Kasih laparla Mama..

Wuaa rasa bersalah terus Mama ni tau. Sebak pun ye anak yang kecil macamni dah boleh nak faham keadaan Mama. Dah boleh nak bertimbang rasa. Rasa bersalah n bad mother pun ada sebab selalu sangat hilang sabar dengan Kasih :(

Satu situasi lain,

Papa dia tengah tidur dekat tingkat atas. Mama terjerit jerit panggil dari bawah tak dengar. Aku tak tau pulak husband aku ni tengah tidur sebab katanya naik atas nak buat kerja.. Nak call, handphone takde bateri. Nak naik tangga, Kasih sorang kat bawah. Takut dia pun ikut sama naik. Tapi takde choice, aku pun naiklah. Nak jenguk apa husband aku tengah buat ni.. Pesan dekat Kasih suruh duduk diam kejap, Mama nak tengok Papa..

Naik atas, tengah Papa tengah tidur. Aku biasalah, kadang suka dengki :P kejutkan dia lepas tu bebel bebel penat panggil nape tak dengar bla bla bla (biasalah perempuan)

Lepas tu turun.

Bila sampai kat bawah, Kasih tegur aku..

Mama, kenapa Mama kacau Papa tidur. Biarlah Papa tidur, kesian Papa. Papa penat

Mama speechless...

Kasih, Kasih.. bukannya awak yang perlukan Mama tau. Tapi Mama yang perlukan awak. Banyak benda yang Mama belajar sejak awak ada. Yang paling penting sekali, belajar untuk jadi lebih sabar..

Thank you sayang. I love you.

2 comments:

Hayati Suhari said...

Omgggg Kasih sangat bijak! Celoteh! Semoga Kasih terus jadi anak yang baik ya Aunty doakan.

nanonano said...

amboi2,
aku dpt bayangkan dh cane kasih caringnye kt adik dia nanti, huntunglaaaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...