Tuesday, February 16, 2016

Celoteh Kasih

Kasih ni kan, mulutnya cukup pandai berceloteh. Kadang bercakap tak berhenti sampai Mama pun mati kutu nak jawab apa. Soalan dia takkan habis,

Mama, tengok cat tu
Iyer, kenapa..
Cat tu nak pergi mana Mama ?
Cat tu nak balik rumah..
Kenapa cat tu nak balik rumah ?
Sebab dia nak jumpa Mak dia..
Kenapa mak dia dekat rumah ?
Sebab Mak dia dekat rumahlah..
Mama mama, Mak cat dekat rumah ke ?

HAHAHA pening nak menjawabnya..

Aku ni memang selalu ambil Kasih lambat. OT sebulan ni kalau tak cecah RM100++ memang tah sahlah. What to do, kerja terlalu banyak dekat office selalunya tak sempat nak siapkan on time 5.30 balik. Emak pun selalu bising, kerja aku ni penat sangat. Actually kerja ni mana mana pun sama, cuma field ni memang penat kot. Aku kerja bahagian akaun dalam logistics/shipping line, kerja memang takkan pernah stop. Walaupun weekend, walaupun public holiday, shipments takkan pernah stop kan. Dan semuanya mesti kena on time, kena tepat, kena precise.. Kalau tak, jawabnya kena penalty itu dan ini, cargo tak boleh clear on time dan macam macam lagi masalah timbul lah. Ahh, pendeknya kerja sini memang busy. Emak pun asyik bising suruh apply kerja kerajaan T_T Memang aku ada niat pun, tak tertahan kesian dekat Kasih lah kalau asyik balik lambat. Dia pun dah pandai merungut sekarang. Macam semalam, aku sampai taska 6.30 pm pun dia dah pandai mengomel dekat cikgu, mana Mama ni.. Lambatnya Mama ni T______________T

So sorry sayang. Nantilah Mama cuba fikirkan income yang boleh work from home saja :P Sambil tu kita doakanlah supaya rezeki Papa, rezeki kita dimurahkan, diluaskan supaya Mama boleh resign dan duduk rumah HAHA. Okay, kalau Emak baca ni Emak mesti berkerut dahi dan marah. Sebab Emak kata, Emak pun kerja sampai pencen.. Kenapa nak berhenti kerja kalau tak perlu nak buat macam tu (berhenti kerja).

Hari tu aku naik angin sangat dengan Kasih. Aku ni bukanlah penyabar sangat. Baran jugak. Kuat menjerit jugak. Memang kesabaran sangat kurang. Haritu dia buat hal apa ya, aku dah lupa lah tapi memang aku marahlah. Aku taknak cakap dengan dia. Sedih ni sampai sembahyang pun teresak esak haha drama sangat tak.. Masa tu punyalah tersentuh hati, tapi tengok.. sekarang dah lupa apa lah yang Kasih buat masa tu sampai tersentuh sangat hati tu. 

Tak kisahlah pasal tu, tapi masa tu kitorang nak keluar balik rumah Mama. So aku pun kemaslah baju semua. Hall masa tu penuh dengan mainan Kasih bertabur tabur. Kasih nampak aku tengah kemas baju, dia datang dekat nak salam.. Sambil cakap, 

Mama.. Kasih mintak maaf.

Aku ignore je sebab geram sangat. Diam. Dia pun mengadu dekat Papa,

Papa, Kasih dah mintak maaf tapi Mama tu diam je. Taknak cakap dengan Kasih.

Dia datang dekat lagi, cakap lagi sekali,

Mama, Kasih mintak maaf ni..

Aku pun tak sampai hatilah nak berkeras, aku pun panggil dia. Salam, dia pun mintak maaf.. Aku pun bagitau lah dia kenapa aku marah, bebel sikit, peluk cium sambil pesan, lain kali jangan buat lagi ye..

Lepas tu masa aku tengah mengemas tu, tiba tiba aje dia pun mengemas sama segala mainan dia yang bertaburan tu. Pandai betul dia kemas. Aku impressed sangat dalam hati. Tapi taknak la tunjuk teruja kat depan dia. Segala mainan yang patut letak dalam box mainan, semua dia letak situ. Segala barang PlayDoh dia, dia masukkan balik dalam kotak PlayDoh (macam Mama biasa buat). Segala sudu garpu botol yang dia ambil dari dapur Mama semua dia letakkan balik dekat dapur. Bantal bantal kecik, teddy bear semua letak dalam bilik. Flash card dia simpan elok elok dalam kotak, letak dekat rak buku. Eh, serious aku rasa kagum sangat tengok haha bagi can lah siapa lagi nak puji anak sendiri :P terus rasa terpujuk hati yang marah kat dia tadi, pandai betul Kasih ni ambil hati Mama dia..

Love you, sayang.

2 comments:

juelee said...

kasih mcm mayyah pandai amek hati.. tp dia bukan minta maaf, die dtg cakap.. adik ayangggg mama... mau tak cair hahahhaa

nanonano said...

bebudak mmg cmtu weh, trlalu byk persoalan dlm kepala dia sbb stiap saat tu dia nk blajar mende baru, layankan je, nanti smpai tahap, dia xkan bertanye2 dh, rindu plak celoteh tu. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...