Tuesday, November 17, 2015

Busy Bags Idea - Aktiviti Kasih di Rumah

Hi hi wah jangan terkejut 3 entry dalam masa dua hari, bravo sangat ni !!!

Jangan lepas tu setengah tahun menyepi kahkah

Sebenarnya dah lama nampak idea untuk busy bags ni duk melintas dekat Facebook. Dah lama ni aku pasang niat nak buat untuk Kasih. Tapi yang selalu lintas tu yang kena jahit guna felt tu alahai mak belum cukup rajin nakkkk

Lepas tu google lagi idea idea lain. Sekali banyak je yang printable version. Yahooo, inilah yang mak mahu ! Senang dan tenang. Punya gigih aku nak buat sendiri untuk Kasih, siap beli printer dengan laminator tu :D :D :D



Semangat Mama kan ?



Simple game je pun, macam ni matching game. Kasih dah pandai kenal bentuk warna semua tu. Game ni simpan dalam satu beg, simpan elok elok. Saya plan nak punch dia dan simpan guna ring file. Nak keluar, kita angkut je beberapa busy bags ni.




Ni pun matching game. Sticks tu dah lama beli, guna untuk ajar warna je tapi tak berkenan sangat la sticks yang beli dekat DIY ni. Warna dia turunlah, me don't like. Kalau tangan kita basah pegang stick tu, habislah. Game ni best, Kasih suka tapi biasalah dia cepat bosan. Baru main satu page dah, Mama lah main !

Ish budak ni kan !

Kalau hari cuti atau hari minggu, aku banyak sikit masa nak melayan. So biasanya ajak dia buat art. Simple art, takdenya Mama nak ajak dia main water color lagi sekarang. Malas ;D

Ada satu buku aktiviti ni beli dekat BBW haritu. Best jugak, tak sia sia husband saya berebutkan buku tu haha. Katanya dia tengok mak mak lain semua beli buku tu, dia pun ikut beli. Haha. Good job darling !



Buat paper string. Mama yang gunting, Kasih gamkan. Ada beli gunting for kids tapi tetap tak berani jugak nak bagi dia pegang gunting lagi. Err adalah sekali dua bagi, tapi macam tak boleh harap lagi je HAHA.


Guna kotak kotak terpakai untuk lekatkan material supaya sturdy sikit.

Sebenarnya yang gigih sangat ni bukan apa. Tak suka nak bagi dia main handphone sesaje. Tapi kadang tak boleh nak elak. Time nak buat kerja, dia main sekejap je mainan ni lepas tu bosan. Dah bosan, kacau Mama. Biasalah nak perhatian kan. Kadang tak larat nak layan, suruh je dia punggah bakul mainan dia tu. Takpelah nanti Mama kemas T_____T


4 comments:

juelee said...

best best.. aku pun lagi suka anak2 menyepah rumah dr main tab.. sakit mata makkk oiiii bior le sepah nnt kemas janji g main bt ektibiti sana

Zumie said...

aku pon nak buat cmni gak.xnak bagi anak main hp sangat tapi tula sebab nak buat kerja tu la terpksa bagi..haih

Zumie said...

btw aku boleh tgk gambar ko hahahahaha

nanonano said...

ok, boring2 nanti blh la slow2 apply keje cikgu tadika plak. hahhahaha rajen nau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...