Monday, May 11, 2015

Lamb Stew / Stew Kambing

Malam ni menu stew kambing di rumahku. Tak padan balik kerja lambat, ada hati nak masak stew. Merasalah pukul 9.30 malam pun masih belum dinner. Kalau balik kerja pukul 7 tu terus boleh masak, no problem. Ini melayan karenah anak yang tak sudah.. Haduhai, pening kepala dibuatnya. Semuanya nak Mama. Nak makan, nak Mama suap. Nak tengok TV, nak Mama teman.. Redha ajelah tapi bila jam dah pukul 8 lebih masih belum dapat masuk dapur untuk start masak, mulalah rasa nak naik angin T___T Fuh fuh nak marah tapi fikirkan anak di taska dah 8 jam lebih, ni je lah masa nak bermanja dengan Mama Papa kutahan perasaan marah ni jebatttttt

Tarik napas, hembus. Tarik napas, hembusssss.. Ya Allah berikanlah aku kesabaran :)

Tapi sekarang dah rileks, tengah tunggu lamb empuk je. Kasih tengah main dengan Papa dia, aku nak ambil me time sekejap.



Masak stew dalam rice cooker. Pressure cooker tak ada, jadi guna rice cooker pun bolehlah. Tak tahulah sejauh mana betulnya teori ni haha tapi aku dah cuba banyak kali masak lamb atau sup tulang dalam rice cooker, lembut sangat lekang elok dagingnya !

Lamb stew ni paling senang sangat nak buat. Biasa buat stew guna resepi Kak Azie blogger, tapi kali ni guna resepi Kaktan kawan blogger yang bagi resepi dalam group whatsapp ;D

Coat daging dengan tepung yang digaul rata dengan black pepper dan garam. Goreng daging sekejap. Angkat daging. Tumis bawang holland yang didadu, masukkan lebihan tepung coating daging tadi. Masukkan air, kacau rata. Masukkan daging yang digoreng tadi, lobak merah, celery, kentang. Perasakan, biarkan empuk. Dah siap satu lauk semua ada, senang kan. Cuma tak cepat sangatlah pasal nak tunggu dia empuk tu ambil masa.

Okaylah, nak pergi jenguk khabar lamb stew aku sekejap, bye !

3 comments:

nanonano said...

so ape kabar tu?? ekekekke

Intan and The Boys said...

e eh. ada petik nama i la. hehehe.

so acane stew? ok tak dik?

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam izza,
waaa
mudah ghopernya
nak torai la jugaks he3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...