Wednesday, April 29, 2015

Nasi Lemak Ringkas

dan sedap...

Hehe, sendiri masak sendirilah kata sedap kan kan.

Aku suka restock barang dapur bila semua barang basah sudah betul betul habis. Maksudnya kena kosongkan peti ais dulu baru boleh restock. Kalau tak buat macam ni, barang yang beli bulan lepas sampai bulan ni pun masih ada :D

Jadi satu hari tu, aku bukak peti ais tengok dah tak ada apa *nangis* . Yang ada cuma 2 biji telur dan ikan bilis (ini memanglah kena ada di dapur all the time). Jadi, buat nasi lemaklah kita ! Oh selongkar freezer lagi, terjumpa pulak kerang kerangan haha, ok jadilah tu. Jom buat nasi lemak sambal kerang :)

Ini cara aku masak nasi lemak ringkas bahan tak ada siap dalam masa setengah jam T_________T

Nasi Lemak
Beras
Halia *hiris
Bawang putih *hiris
Bawang merah *hiris (husband saya tak makan bawang merah so tak bubuh)
Daun pandan (skip, tak ada)
Bunga lawang
Garam
Minyak untuk menumis

Panaskan minyak dalam rice cooker, tumis hirisan halia, bawang putih dan bunga lawang sehingga wangi dan kekuningan.
Masukkan beras, simpulkan daun pandan kalau ada.
Masukkan air secukupnya, perasakan dengan garam.
Jangan lupa tekan suis rice cooker tu ;D

Sementara tunggu nasi masak, jom kita masak sambal dia pulak. Tapi masak sambal tak payah nak share kot, senang yang amat kan. Sementara tunggu nasi masak, sambil tu masak sambal, goreng telur, goreng ikan bilis, potong timun (kalau ada, versi aku malam tu memang takdak!).

Sebenarnya nak bagitau, nasi lemak boleh masak tanpa menggunakan santan jugak. Rupanya. Haha kesian aku baru tahu itupun nasib baik adik bagitau. Kalau tak naif sangat kakakmu ini, takde santan tak boleh masak nasi lemak. Rasanya berlemak juga, sebab tumis lepas tu garam kan bagi rasa lemak gitu.

So, dinner nasi lemak hari ni ?


3 comments:

nanonano said...

mane gmbor ns lemaknyeeeeeeeeeee

bb_nona said...

gmbor tkde kee, hee.nona baru nk bljr wt nasi..bagus gak klu x gune santan..... malas beli..heeee~

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam izza,
oooooo
iols pun baru tahu
nasi lemak tak yah santan pun boleh yer :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...