Wednesday, July 24, 2013

Resepi Asam Pedas Ikan Simple


Yayy, manage to share recipe lagi di sini. Ingatkan bulan puasa ni takde peluang nak masak :P

Nak share resepi asam pedas simple ni. Sesuailah untuk beginner macam saya. Thanks Kak Ana for the recipe

Resepi Asam Pedas

Bahan bahan
2 potong ikan (saya taktahu apa nama ikan saya guna ni, ni emak yang kasi bekalan mentah hari tu :D)
4 ulas bawang putih *
2 biji bawang besar *
Halia *
Kunyit hidup *
Belacan *
20 tangkai cili kering (rebus dan tos biji) *
1 sb serbuk kari ikan
Daun kesum
Lada hitam
Terung atau bendi
Asam jawa
Garam dan gula

Kisar bahan bertanda *

Cara-cara
1. Panaskan minyak di dalam kuali, minyak jangan sikit sangat. Banyak sikit tak apa tapi janganlah sampai bertakung minyak pulak, agak agaklah sesuai dengan bahan kisar tu. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan serbuk kari dan gula. Kacau di atas api sederhana sehingga pecah minyak.
3. Setelah pecah minyak, masukkan air asam jawa. Tahap kepekatan sila adjust sendiri mengikut selera masing masing.
4. Masukkan ikan. Perasakan dengan garam. Biarkan merenih, tak payah kacau sangat nanti ikan hancur.
5. Masukkan daun kesum dan juga lada hitam.
6. Last sekali, masukkan terung. Biarkan merenih sehingga terung dah empuk tu ok dah tu !

Sedappp tau slurp slurp kuah dia tu, terkagum kejap saya dengan hasilnya semalam muehehee :p

Selamat menjamu selera dengan asam pedas buatan rumah (homecooked) !


3 comments:

nanonano said...

umah mil aku dah smggu xabis2 lg lauk asam pedas dia, mati nafsu aku nk buat hoihh,
tggu next next week la..haha

NURUL JAMIAN said...

asama pedas fav jugak ni

NURUL JAMIAN said...

asama pedas fav jugak ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...