Monday, March 11, 2013

Kisah Pengasuh Kasih

Dah seminggu berlalu sejak saya masuk kerja. Kasih saya tinggalkan pada pengasuh dia dengan hati yang tak tenang. Macam macam hal lah. Runsing tahu tak nak pergi office macam ni. Kalaulah boleh jadi housewife jaga Kasih kat rumah kan syok kan sayang kannnn hehee..

BS Kasih ni seorang makcik yang takdelah tua sangat, tak muda sangat. Saya panggil dia makcik tapi dia bahasakan diri dia akak, so kita layan je lah huhu. Kakak ni nampak gaya waktu mula mula jumpa dulu nampak ok, macam suka baby semua tu.. Upah dia pulak RM300. Tapi baru 3 hari saya hantar, dah macam macam hal pulak.

First day, saya terlambat ambil. Jalan jammed sangat apsal tak tahu padahal dah keluar ofis tepat pukul 6. Janji ambil Kasih pukul 7 jadi bila pukul 7 masih tak dapat nak sampai rumah dia lagi, saya sms dia bagitau sorry kak lambat sikit hari ni jalan jammed. Bila sampai aje dalam pukul 7.40, tengok kakak tu dah gelisah semacam tak senang duduk dia. Terus pass Kasih kat saya, nah pergi kat Mama pulak. Lepas tu saya pun say sorry semua, akak tu kata tulah dia lupa nak pesan kat sana, jangan ambil lambat sangat. Akak ni nak mandi lagi, nak semayang lagi semua. Saya cuma mampu say sorry aje lah. Dan esoknya ya ampun berkejar aku balik. Tak tenang betul hati ni, selamat dapat sampai ngam ngam pukul 7 T__________T

Hari kedua, lain halnya pulak.


Ikat barut ketat sangat pulak dah. Sampai berbirat perut anak aku dibuatnya. Stress hokey bila bukak baju Kasih check barut dia, rasa ketat sangat ni. Bila bukak je barut tu, ha tengok. Berbirat ! Makcik, why laaa perlu ikat ketat nak mampos macam tu sekali.. Kesian Kasih tau, dia baby lagi.. Badan pun lembut lagi kenapa la buat begini :( syiannya anak mama ni..

OK takpe esok pagi kita pesan kat makcik tu lah pasal barut. Esok pagi (hari ketiga) pulak mama kelam kabot hantar Kasih pergi rumah BS sebab biasanya papa yang hantar tapi hari tu papa outstation.. Ye, di kala saya baru nak adjusting dengan new routine dah husband kena outstation pulak so hari ketiga hantar Kasih tu saya lah kelam kabut pagi hari ni. Pukul 5.30 dah bangun. Masuk office pukul 9 pagi tapi 7.30 dah keluar nak hantar Kasih dulu.. Dah langsung terlupa nak pesan kat makcik tu pasal barut tu. Tak teringat pulak nak call bila dah sampai office, lagipun hari ketiga tu hantar Kasih halfday je sebab nak bawak dia pergi monthly check up.

Bila ambil Kasih tengah hari tu, biasanya soalan pertama yang saya tanya.. susu Kasih cukup tak ?

Hari first saya bagi 6 botol 3.5oz, habis. OKlah sebab ambil lambat sikit kot sebab tu habis minum. Hari kedua, saya sempat prepare 4 botol 3.5oz je sebabnya supply agak kurang kena usaha lebih sikit jadi dalam proses berusaha keras la ni, so tulah hari kedua sempat prepare 4 botol je takut Kasih lapar so supply FM sekali. Saya ni dah redha je Kasih ni jap lagi kena minum FM lah ni sebab 4 botol tak cukup kot. Sekali masa ambil tu bila tanya BS, dia cakap cukup. Tak minum FM lagi.

Wah, saya punya happy time tu sengih lebar sampai ke telinga.. saya cakaplah, yelah kalau boleh nak fully breastfeeding. Taknaklah bagi susu tepung ni. Makcik tu menjawab, bagi orang jaga ni senang bagi susu tepung. Reaksi saya ? Terdiam. Pastu ada pulak makcik jiran jiran yang datang bertandang petang petang tu menyampuk, yelah sulam sulam la dengan susu tepung. Saya senyum je sambil cakap kalau boleh nak bagi susu badan.

Hari ketiga, kan saya hantar Kasih halfday je. So prepare 3 botol 3.5oz je, masih bagi FM sebab tak confident lagi. Sampai je tanyalah soalan biasa, makcik tu jawab.. cukup, akak campur campur susu tepung tadi. Berderau darah saya ! Kenapa kak ? Susu saya dah habis ke ? Eh, taklah. Ada lagi ni ha sebotol.

Eh, boleh begitu ? Serious marah gila time tu. Susah payah saya bangun tengah malam pumping semua, suka suki je makcik tu. Kalau EBM dah habis, takpe. Tak kisah. Tak marah. Ini dahlah stok EBM masih ada, bagi FM pulak. Lepas tu panaskan EBM waktu saya dah sampai, Kasih taknak minum botol dah. Jawabnya bazir je botol last tu. Hampeh gila makcik ni. Pastu check barut dia, masih berbirat lagi. Geram tak terkatalah hati ni kan.

Dah nekad ni nak stopkan BS ni. Khamis Jumaat terus saya ambil cuti nak jaga Kasih sambil menenangkan hati ni ha. Lepas tu bincang punya bincang dengan husband, dengan emak ayah semua.. akhirnya hari ni saya tetap hantar Kasih ke BS yang sama jugak uhukkkk :(

Adik saya ni ada kat rumah. Boleh je adik nak jaga sementara. Tapi sampai bila. Bukan senang nak cari BS baru. Saya cuba baru peluang seminggu lagi kat makcik ni. Dalam masa yang sama saya pun tengah cuba cuba cari BS baru ni, yang saya lebih selesa. Dalam dilema jugak ni, BS ke nursery. Ke berhenti kerja duduk rumah jaga anak je lahhhhhhhhhh hahahah

Harap harapnya Kasih baik baik saje kat rumah BS tu, semoga anak mama ni dilindungi Allah..


Love u baby so much. Mama will do the best only for you.

P/s maklumat tambahan, saya duduk di area U5, Shah Alam kot kot lah ada yang nak suggestkan BS ke, dialu alukan. Hihi. terima kasih daun keladi ;)




13 comments:

Intan and The Boys said...

sambil2 tu izza cari2 la pengasuh yang elok2 sket atau taska yg recomended. ye la kan. kita ni bukannya cerewet sgt, tp kalau benda2 tang susu dan penjagaan anak tak puaskan hati...susah juga.

akak paham dik. khalish dulu antar bs mcm2 hal. now dok taska elok pulak. huhu.

Hana Soffelia said...

Izza.. keep looking new bs ok. Jgn berputus asa. Sentiasa sedekahkan al fatihah kt kasih. Asal teringt kasih je baca alfatihah. Semoga kasih dilindungi selalu.

Ietams said...

iza, cuba cari tempat yg lain yer...susah kalu BS jenis tak makan saman ni.. hati kite tak tenang setiap saat. kesian juga kat kasih..tinggalkan dia dgn org, macam2 kita runsingkan nanti. cuba cari taska/nursery yg ok & tau handle EBM. skrg dah banyak taska yg celik psl BF ni.. good luck ye iza.

antalya said...

kesian kasih.cuba usaha cari bs lain yer. akak paham sesangat camne perasaan tu.especially first baby.surely kita nk yg terbaik utk anak kan.kalo ler ex-bs mya xde jaga baby lain, nk je akak suggestkan kasih ni kt dia huhuu.coz she's the best bb sitter in the world

..DaK KeCiK.. said...

aduh,kena BS macam ni lah yang buat kita risau kan izza..Kita dah la bayar dia,bkn bg free pon suh jaga anak kita tu..Ptt nya jaga lah baik2..Cian la kat kasih.Inda faham ngn perasaan izza tu..

nanonano said...

hopefully dipermudahkan urusan kasih dgn bsnye,
klu xsesuai, cpt2 dpt bs yg sesuai,
penat oh nk pikir masalah je kan,
susah hati je

lady n said...

salam izza,sy paham sgt perasaan izza sbb sy pun benti keje pasal nak jg ank sendiri. 3x tukar babysitter mcm2 hal tau ada yg ok ada yg takleh ditegur..huhu
kalo sy masih tgl di shah alam sy sanggup jg baby izza tp sy dah pindah kg sejak benti keje ni.
doa byk2 yer semoga ank dilindungi. doa ibu paling mujarab.

NURUL JAMIAN said...

Hai Izza,

Nurul mama Raina ni

Tersentuh baca pasal BS Kasih.
Dulu masa Raina kecik2 pun masalah BS ni yang membelenggu. Masa naik kerja mak saudara dan tok wan Raina yang jaga tunggu betul2 kepala baby keras sikit dan boleh tegakkan kepala baru berani hantar rumah orang. masa tu Ya Allah hati siapa tak rindu anak kan. Nurul duduk Shah Alam tapi Raina kat Banting.

Lepas bbrp bulan memang kena cari BS sbb tok wan Raina pun kerja dan mak saudara tu pun ada cucu yang nak di jaga so tak sampai hati nak susah2kan mereka plus mama dan papa Raina tak boleh berenggang dengan baby.

Masa cari BS tu memang interview BS habis-habisan. Siap check keadaan rumah bersih ke tak, tgk anak2 BS bersih ke tak, paling Nurul check keadaan dapur dan toilet. Memang Nurul cerewet sikit.

BS Raina ni duduk kat Bukit Rimau Shah Alam. Nurul tak sure U5 Shah Alam ni belah mana ye? Sabar ye Izza. Slow2 InsyaAllah akan dapat BS yang terbaik untuk Kasih

sharEna said...

bab handle ebm ni taska rasanya lg bagus drp bbsitter. sbbnya bs ni keje nk senang aje. mls leceh2. pastu knowledge xde ttg ebm. org umor 40an maybe da x kuase nk cr ilmu baru kot huhu

klu taska ni owner yg bagus mmg akan ajar pengasuh how to handle ebm. so bdk2 muda ni mmg dpt ilmu drp awal la. suka atau x deme ttp kena handle ebm wisely. agak terjamin utk anak kite disitu. lebih2 klu yg mmg cecite nk fully bfeed

ape kate ko tulis panduan how to handle ebm pd bbsitter? klu bkn utk bs skrg, maybe for future bs lah. tazkirah dulu ttg ebm & tanya dia sggup commit tak

Zumie said...

takde penagalaman tapi ape ko share ni memang mengundang marah jugaklah...hmmm kene bgtau dialah siap2 lepasni pasal barut tu..ke ko da bgtau dia?..

xpon jadila surirumah hahaa..wink2 iim sikit kuikui...

Kasih Lestari said...

hi izza....saya suggest hantar ke taska..sebab staff taska sudah dilatih dalam bab mengendalikan kanak-kanak termasuk bayi+ebm...cuma pilih taska...make sure taska berdaftar,staff dah pergi kursus,owner taska pun kerja di taska....

farrah said...

Geramnya baca! :(

Sian Kasih. Isk saya pulak yang emo lebih ni, Izza!

Bertabahlah ye. Saya doakan Izza dapat jumpa the best BS! Saya doakan Inshaa Allah.

Siti Asiah said...

Sian Kasih, bab2 anak kecik ni buat kita mengalirkan air mata kan...arap Kasih dpt BS yang ok pasni. Buat pengetahuan azma,asiah htr anak kat taska. bb 8bln dah, alhamdulillah ok...jangan takut nk htr kat taska,yg ptg survey dl n tgk btl2 taska yg kite nk ltk bb tu...moga Allah permudahkan Azma yea...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...