Friday, November 2, 2012

Congo Bars

First time heard of this lovely cookies di Twitter petang tadi. Ada rakan Twitter yang buat, saya tergoda lalu terus buat malam ni :D hehe benda senang bolehlah terus buat kan.


Resepi Congo Bars
By : Bakerella

2 3/4 cup all purpose flour
2 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup butter, softened
1 lb. light brown sugar (Oh my and thank you!)
3 eggs
1 teaspoon vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips
1 cup chopped pecans (optional)
By mixer:
Sift flour, baking powder and salt in a large bowl. Set aside.
Combine butter and sugar using a mixer until blended.
Add eggs, one at a time to sugar mixture, mixing on low in between each addition.
Add vanilla and mix.
Add flour and mix until combined.
Stir in chips and then pecans.
By hand:
Sift flour, baking powder and salt into a large bowl. Set aside.
Stir brown sugar into softened (not melted) butter in another large bowl until butter disappears. You can use the back of your spoon to help incorporate the two together.
Add eggs one at a time to butter mixture and stir well after each egg.
Add vanilla, chocolate chips and nuts. Mix well.
Add dry flour mixture and stir until well combined.
Coat a 13 X 9 pan with non-stick spray and spread batter evenly into dish.
Bake at 350 degrees for 30 minutes or until top is golden brown. Make sure you don’t over bake.

Ataupun versi yang dah ditranslate dekat blog Kak Ita Masam Manis :
315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang - boleh kurangkan
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional

1. Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
2. Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
3. Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
4. Masukkan esen vanila.
5. Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
6. Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
7. Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
8. Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.



Ini sebelum dimasukkan ke dalam oven. Saya tak ada loyang yang nipis tu maka kita gunakah je lah apa yang ada kat rumah ye. Batter dia memang tekstur macam tu, bukan macam batter kek tu.


Masukkan dalam oven, lalu ditinggalkan selama 30 minit. Jadi, inilah hasil dia ! Rangup di luar, chewy di dalam ;)



Beginilah hasil akhirnya. I love it. Suami saya pun suka. Dah 4 ketul selamat dimakan pada malam ini saja. Senang sangat nak buat dia, tak sampai setengah jam pun nak sediakan batter dia tu. Cuma siapa tak suka manis bolehlah kurangkan sikit jumlah gula perang dia tu.

Selamat mencuba !


2 comments:

Zanira Noh said...

Nmpak sedap, kalau rajin nak try buatlah. Kalau rajin, haha

Amie said...

Kita pun first time tengok & dengar ni... he he he hh lagilah jakunis! Tapi nampak sedap!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...