Wednesday, October 31, 2012

Yang Pertama Kalinya

Rasanya macam baru je nak start cerita pasal pregnancy ni hehe. Dah minggu ke 30 baru rasa nak share di sini. Ye, kandungan saya dah berusia 30 minggu. Berat pun dah boleh say "Hello 70s!" Pitam sekejap di situ.


Mommy to be at her 30 weeks pregnancy heheh. Sangat jarang ambil gambar masa pregnant ni maklumlah badan membesar, mood nak ambil gambar pun yilek pocik. Ni rasanya baru gambar kedua kot. Eh jap jap saya share gambar masa awal awal pregnant dulu :D


Ini masa 21 minggu, baby bump baru menunjukkan diri secara malu malu heheh. Pregnant ni mana ada saya beli baju mengandung banyak banyak ni. Selalu pakai maxi dress je, nasib baik memang dah ada banyak maxi dress sebelum ni, praktikal betul hehe masa tak pregnant boleh pakai, pregnant pun boleh pakai juga cuma tak boleh nak pakai belt dah lah. So uniform pregnant saya cumalah maxi dress, skirt dengan blaus aje. Oh, yang betul betul untuk pregnant lady yang saya beli cumalah dua helai seluar dengan dua helai kemeja hehe. Lagipun sampai sekarang masih ada baju kurung yang boleh pakai lagi, untunglah buat baju kurung besar besar dulu :P

Pengalaman sepanjang 30 minggu ni, terlalu banyak kalau nak tulis dalam satu entry kan. Tapi sekarang saya sedang menikmatinya dengan gembira hihi. Dah overcome dah pasal kerisauan tentang badan ni ha, tak boleh nak buat apa kan. Dah namanya pregnant, takkan lah makin kurus pulak ? Err, mungkinlah ada orang yang begitu, ikut diri masing masing lah macam mana. Pengalaman setiap orang berbeza kan. Ini pun pengalaman saya yang pertama. Waktu awal awal dulu, tak lah seexcited sekarang ni ha. Sekarang ni tengah musim selok eh orang kata ? Hahah. Sakit pinggang, sakit belakang, lenguh kaki itu pun saya dah biasa. Merengek mengadu dengan suami je lah :P Kaki cramp pun dah biasa tapi jarang jarang jadi lah. First time kena dulu je terjaga dari tidur menangis sebabnya sakit gila kot hahah. Last last sekarang dah lali siap terjaga, lepas tu tidur balik. 

Oh, pasal berat badan. Sebelum pregnant 59kg, ye dah sedia berat. Tsk waktu awal kahwin dulu kurus je 52-53kg macam tu. Konon azam nak kuruskan badan dulu baru nak pregnant, ceh cakap macam kita pulak yang tentukan rezeki tu datang bila kan hehe sekali dah termengandung, marilah kita teruskan je misi membina badan ni. Dan hasilnya sekarang 70kg dah. Pitam bangun lapan puluh kali dibuatnya T___T takpe, nanti kita pantang cukup cukup ok, kasi muat balik kebaya kebaya lama tu semua :P

Saya bersyukur sangat suami memang sangat memahami saya. Bila datang mood malas nak masak, beliau tak kisah hari hari makan kat kedai pun. Bila datang mood malas nak mengemas, beliau tak kisah tolong saya kemas rumah. Suami yang rajin memang adalah suami yang seksi bak kata Ceera :P kihkihkih thank you so much sayang.



12 comments:

~daRLee ZuRiS~ said...

aku dah xboleh pakai skirt.dah xselesa kat pinggang.huhuuu...

sharEna said...

70 & pregnant ok sgt kot..aku dulu last timbang 86..pastu pas bersalin after pantang 70..bwahahhaa

asna cute said...

berserinya muka! skrg aku rasa mesti mkin lg bertambah seri kan.. kan.. kann

Stilla Royazrie said...

comel nye mummy to be ni...berseri2 je muka izza..

M@M@ SH@RIDZ said...

biasalah berat naik masa mengandung, nanti pantang betul-betul kasi turun. terkejut cik abang....

salam BW

http://memoriessharidz.blogspot.com

Maria Rajab said...

xpe pas bersalin leh kurus balik..

psst..jgn lupa order vitamin shaklee dgn maria..(eh terpromo plk..hehe)

Zumie said...

comelnya..xsabar nak tgk baby ko

nanonano said...

aku bru prasan, ms pregy dlu lsg xde dress labuh cmni/jubah
slesa ngn suar besar tu je..hehe

insyaAAlah,
dlm pantang boley turun smpai 53 punye, tgguuu :P

nina asri said...

aku ikut pantang sekali lah dgn awak mcm tu kalau boleh kurus ahha :P

mama sara nur said...

tahniah bakal ibu baru, x lama lg kan he he
comel la akak tgk , biasa la tu berat bertambah utk pembesaran bb he he
insyaallah dlm pantang kalu ikut dgn betul turunlah

aNNe bOo said...

Congrat darling...u look so adorable with d bby bump heee...take care of yourself. Rajin2 makan supplement.

Erina Asmawani said...

Comeyyyy!! Perut comeyy..mommy pun comeyy!! Dun worry yunk..Ena dulu sampai 80s tau, lepas pantang dpt balik berat asal. Tapiii..sekarang dah gemuk balik pulak. Ayoo..selera macam dinosor :D

Take care Izza ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...