Resepi Kuetiau Kungfu
Bahan-bahan
1 mangkuk kecil kuetiau
1 biji telur
2 keping isi ayam (rebus dan ambil air rebusannya)
2 ulas bawang putih *ketuk
7 biji cili padi *siapa tak suka pedas, boleh kurangkan
1 sb sos tiram
1 sb sos lada hitam/ground black pepper
1 biji lobak merah *potong macam batang mancis
2 putik jagung muda *potong serong
3 tangkai sawi
1 biji tomato *potong 4
Udang saiz sederhana
Sedikit bancuhan tepung jagung
Cara-cara
1. Pukul telur dalam mangkuk. Masukkan garam dan lada sulah.
2. Masukkan kuetiau ke dalam mangkuk telur. Kacau rata dan goreng seperti menggoreng telur mata kerbau. Dah siap, angkat masukkan ke dalam pinggan.
3. Untuk kuah, tumis bawang putih sehingga naik bau. Masukkan ayam, lobak merah dan air rebusan ayam.
4. Apabila mendidih, masukkan sos tiram dan sos lada hitam. Perasakan dengan garam. Masukkan tomato, jagung muda, udang dan cili padi.
5. Masukkan bancuhan tepung jagung. Adjust kepekatan mengikut selera masing-masing.
6. Masukkan sawi dan kacau rata. Tuang ke dalam pinggan berisi kuetiau tadi.
P/s Siapalah yang hadiahkan set pinggan mangkuk berbunga-bunga ni ye. Saya suka sangat. Terima kasih !