Marble Cheesecake
Bahan-bahan
Bahan A
1 ketul Philadelphia cream cheese (250gm)
70 gm gula kastor
1 st esen vanilla
Sedikit pes lemon
2 biji kuning telur
1/2 gelas whipping cream
30 gm tepung gandum
15 gm tepung jagung
Bahan B
2 biji putih telur
30 gm gula kastor
Bahan C (untuk base kek)
1 cm kek span ataupun guna serbuk biskut marie yang diblend campur dengan mentega yang dicairkan, lepas tu tekan masuk loyang. Bakar selama 10 minit dengan suhu 130C
Cara-cara
1. Putar cream cheese, gula, esen vanilla dan pes lemon sehingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan whipping cream. Pukul sehingga sebati.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Kaup balik sehingga adunan sekata.
4. Dalam satu mangkuk yang lain, pukul bahan B sehingga meringue mencapai soft peak (bila diterbalikkan bekas, ianya tak tumpah. Ataupun adunan tu dah bertanduk)
5. Campurkan meringue ke dalam adunan tadi. Kaup balik sehingga sebati.
6. Asingkan adunan kepada dua bahagian. Cairkan coklat dan masukkan ke dalam salah satu bekas tadi.
7. Alas loyang dengan kertas surih (lebihkan bahagian tepi dia untuk yang takde spring form). Letakkan base cheesecake (bagi yang guna kek span. Bagi yang guna serbuk biskut, gunakan loyang asal untuk bakar biskut tadi jelah). Tuang adunan tadi secara berselang-seli sehingga habis.
8. Bakar dengan kaedah double boiler pada suhu 160C selama 50 minit.