Tuesday, November 15, 2011

Masak Lemak Labu

Sebenarnya pagi ni berniat nak share sikit gambar-gambar nikah. Yeeeee, I knowwwww dah dua bulan kan. Tapi pedulik, saya baru je dapat CD soft copy dari photographer. So nak share jugak :p Tapiiiiiii masalah di sini, komputer ni tak boleh detect pulak dah. Lain kali je la ok.

So, pagi ni kita layan resepi lagi. Haha.


Masak Lemak Labu

Bahan-bahan
1/2 biji labu *potong dadu
1 biji bawang merah *hiris halus
2 biji bawang putih *ketuk
1 batang serai *ketuk
Sedikit ikan bilis *tumbuk kasar
1 liter santan cair
300 ml santan pekat
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara
1. Masukkan labu ke dalam periuk bersama bawang merah, bawang putih, serai dan ikan bilis. Masukkan juga santan cair. Kacau rata atas api sehingga mendidih.
2. Tambah pati santan, perasakan dengan garam dan gula.

OK dah siap ! Hehe senang sangat kan ? Makan dengan ikan kering dengan sambal belacan adalah terbaik ok !!!!

Ini versi saya masak main agak-agak sebenarnya. Selalu orang letak udang kering tapi sebab stok udang kering takde jadi kita hentam sajelah kan. Lepastu kan, ini first time saya masak labu potong labu segala. Eh, labu ni keras rupanya ok. Bercinta nak potong dia, sakit-sakit tangan dok tekan pisau. Ke pisau saya yang tumpul entahlah.

Lagi satu masakan ni boleh je nak campur sayur-sayur lain kan. Contohnya macam kacang panjang ataupun pucuk manis. Sebut pasal pucuk manis ni, baru semalam beli dekat pasar. Baru kenal apa itu pucuk manis T_T 

Seronok beli barang dapur dekat pasar malam ye. Murah-murah jugak. Semalam pergi pasar malam konon nak beli makanan nak dinner sekali, pusing punya pusing tak berkenan apa pun. Suami pun takde rasa nak makan apa. Sudahnya saya cakap,

Dahla tu Abang. Jomlah kita balik. Saya masak, kita makan kat rumah lagi best.. Nak ?

Makan kat rumah sememangnya lagi best !

<--- Nang if you LIKE

6 comments:

nanonano said...

mcm janggal je labu xde geng eh,
dia mmg sinonim ngn pcuk lemak manis tu, xpun pucuk labu,
tp aku xske pucuk labu,
berbulu je daun2 dia,
berbulu je lidah time nk kunyah, hahahah

sharEna said...

makcik! apesal menu sama ngn aku last week nie? si Naurah makan x hengat donia..malangnya dia alergik santan..so naik merah2 kat badan..kesian..nak makan, tp ade akibatnya...huhuh

atty's said...

masak lemak labu ni makan ngn ikan grg , ada smbl belacan pun ..fuh..leh tmbh 2-3 pinggan

pRincESs_N said...

isk...teringin plak msk lemak labu ni...

Erina Asmawani said...

ohoo..setuju ngan kak atty..mkn ngan ikan goreng..sedapnya! nyamm!

p/s: ena pun suka beli barang basah kat pasar malam..mmg lagi jimat ;)

nyna said...

sejak sejak kawin ni kemain dia pasal masak je haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...