Monday, October 10, 2011

Kek Velvet Ombak Beralun (Kukus)


Hai !

Hujung minggu yang sibuk bagi saya.. Balik kampung Jumaat lepas, baru je sampai KL malam tadi. Penat badan tak hilang lagi ni.. Hujung minggu hari tu saya jadi tokey kek. Gigih gila kerjanya nak membaking aje. Hahaha. Almaklumlah, walaupun dah ada oven kat rumah saya tu. Barang-barang keknya mana ada, loyangnya lagi, tepungnya lagi.. Lecehla, nak kena beli sikit-sikit. So, bila dah di rumah emak barang semua ada.. Lajulah sikit nak buat tu kan :)

Saya bercita-cita tinggi hari tu. Nak cuba buat kek velvet ombak beralun. Emak pulak mintak saya buatkan kek karamel. Adik pulak nak makan pavlova. Itu belum campur adik saya yang kecik tu mintak buatkan laksa sarawakkk.. Aaahhhhhh semput mak.

Tapi mana cukup masa nak buat tu semua. Saya cuma sempat baking kek velvet dengan kek karamel je. 

Kek velvet ni sedap, tak muak makan. Malangnya, ombak beralun saya tak berapa nak menjadi. Bukan yang pakar katanya. Tapi sekejapan je dah licin kek ni, maknanya apa tu kawan-kawan ? Ye betul, sedap. Kahkah masuk lif tekan sendiri :p Trylah buat ye, best !

Kek Velvet Ombak Beralun (Kukus)
Sumber : K.Fida MYR

Bahan-bahan
5 biji telur A - yang sejuk dari peti ais
1 cawan gula halus 
2 cawan tepung gandum (ayak)
1sk baking powder
1 sb ovallete
1/2 sk garam
1 sk esen vanilla
150 gm susu cair
100 gm mentega cair
Pewarna
Serbuk koko @ milo

Cara-cara
1. Panaskan kukusan. Loyang dialas dan digris sekeliling.
2. Campurkan semua bahan kecuali mentega dan pewarna. Pukul sehingga kembang.


3. Masukkan mentega cair dan kaup balikkan sehingga rata.
4. Bahagikan adunan dan letakkan pewarna.


5. Ratakan adunan bewarna pertama di dalam loyang. Ayakkan serbuk koko menutupi lapisan pertama tadi.
6. Tindihkan adunan bewarna kedua di atas lapisan pertama tadi. Ayakkan serbuk koko. Kemudian lapiskan adunan bewarna yang terakhir.
7. Tutup loyang menggunakan aluminium foil. Kukus selama 45 minit.
8. Setelah masak, bukak aluminum foil dan biarkan selama 5 minit.
9. Telangkupkan kek dan sejukkan kek.
10. Bila kek benar-benar sejuk, bolehlah dipotong dan disajikan.


Inilah rupa kek saya yang tak semegah tu. Tak menjadi sangat ombaknya. Hahaha. Yang penting rasa dia kan uols (pujuk diri sendiri). Nanti nak cuba lagi lah ! :)

P/s Ko boleh saya bagi resepi sebelum ni tertinggal nak letak gula halus !! Huahuahuaha mintak hampun siapa yang dah try resepi tertinggal gula sebelum ni.. Kak Emy, saya tak boleh access blog lah sbb blog akak private. Nape tak jadi ye ? Sebab takde gula ke *muka risau

<--- Nang if you LIKE

12 comments:

nanonano said...

xde ombak pon? huhuhu
ekceli yg menjadikan ombak tu aluminium foil,
sbb tu dia suruh tutup loyang ngn mende tu,
bile wap xley kuar, dia berombak dlm kek je la, ehehe

sweethOneY said...

tau takpe. Ombak dia tak menjadi sangatttttttttttttttttttttt. tapi rasa tetap ada. Haha. sedap kek ni kan !

sharEna said...

bilelah dpt rasa kek sedap nie kan?

aku hint nie..hakhakk

aNaYaNa said...

resepi paling simple penah jumpa..nice one!ada apa pada rupa?heeee..

pRincESs_N said...

ovalette tu natang ape pulok??

juelee said...

uwah boleh try nie.. kek karamel sedap kan?? daku suke kek karamel..

Ietams said...

cantik combination kaler tu

emy jay said...

izza, akak ade try..tapi haram tak jadik..hakhakhak..pastu resipi ne memang xde gula eh?

emy jay said...

eh..blog akak private ke? sejak bila plak..haihhh..buta it betol..
akak pon xpasti nape tak jadik.. tapi dia mcm membantat je.. bila mkn mmg tawar la.. mula2 tgk resipi akak mcm pelik gak nape dia xde gula..igtkan mmg konsep takde gula..huhuhu

sweethOneY said...

Kak Emy, bukan blog akk private. Tapi bila saya klik nama akak tu, tak keluar url blog.. Apa url blog akk?

Nape bantat ek, saya syak akak pukul tak cukup kembang kot. Ala kesian akak, sorry salah saya tertinggal satu bahan :(

emy jay said...

http://emyju.blogspot.com/

xpe, time rajin nanti akak try buat lagi...

sweethOneY said...

Ayein - Ovalette tu kaler oren tu, ko pegi kedai kek ada jual.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...