Wednesday, November 10, 2010

hari ni nak bukak kelas memasak


rasa nak jadi cikgu masak lah pagi ni. ada yang nak dengar tak ? kalau takde, takpelah. aku kan suka aje syok sendiri ni. ahahaha :p

sebab rasa bangga dapat buat sotong masak lemak cili api buat pertama kali, jadi nak kongsi resepi yang simple dan senang ni kat sini.

sotong masak lemak cili api
bahan-bahan

A
bawang merah
cili api
udang kering
kunyi hidup

(blend bahan A)

bahan-bahan lain

santan
serai (ketuk)
asam keping (dalam 2 keping)
tomato

1. tumis bahan A tanpa minyak.
2. masukkan santan + air sikit dan serai
3. kacau sampai mendidih, masukkan asam keping + garam
4. masukkan sotong + tomato. masukkan lebihan santan tadi. agak-agak lemak je. (aku masukkan dua kali sebab mak aku ajar begitu. hehe. first tu letak sikit je, bancuh sikit dengan air. dah last baru masukkan balance tu. orang lain aku tak tahu la macam mana.)
5. hidang panas-panas. terangkat wa cakap lu !

nak share korang punya version pulak ?


5 comments:

Redbloodsnow said...

THANX FOR THE RECIPE YUNK. IF KO MASAK PAPE KAN...SURE MENU YG 1ST CLASS. JELESSSS.

UNTUNG IIM...HEHE

bspotgurl said...

sure sedapp ni...

p R i n c E S s _ N said...

ciri2 cikgu tu masih ado yerrr....hihihi

nanonano said...

xminat sotom!
tp klu mu msk, nak je aku mkn. hehe

roxy exchange said...

baiklah chef izza! ahaahaa..nnt nk masak utk bakal suami ..cceeewwaahh!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...