Wednesday, October 20, 2010

Mencari yang halal itu wajib

Hari ini logged in ke www.groupsmore.com to check the new deal.. Ada satu new deal yang sangat menarik. 80% yummylicious gelare ice cream @ E-curve. only RM 1 instead of RM 5.

berniat nak beli. tapi nak tahu dulu gelare ini halal ke. boleh makan ke. yerlah, walaupun ais krim je, kita kena tahu apa yang kita makan kan.

So, I googled "is Gelare halal ?"

some of the results,

"So for non-halal ice-cream products/restaurants like Geláre, Häagen-Dazs, Ben & Jerry’s and etc, please check with them if their products are H.A.L.A.L to consume. I have emailed to Geláre Singapore through their website but no response..."

credited to this site

ada satu lagi yang aku jumpa,

it's actually an entry about the writer is addicted to Gelare waffles.. and then ada komen yang tanya, Gelare tu halal ke.. lepas tu writer tu jawab,

"How can ice cream be not halal? Before Swensens went Halal, Muslims still patronized Swensens for their ice cream. Eh abih ice cream kat tepi jalan tu, takde chap Halal, macam mane? Boleh makan ke?

What I’m trying to say is, you practice your own discretion. Whatever it is, it’s between you and God. If you think I eat non-Halal Gelare ice-cream and I am condemned to Hell for that, I’m fine with it, honest."


fuh~ actually kat sini aku bukan nak debate lah halal ke haram ke bla bla bla ni. Persoalan aku kat sini sebenarnya, adakah berbaloi kita nak cakap macam tu sekali just because of the food..

dan sebenarnya aku masih belum jumpa jawapan soalan aku tu. GELARE TU HALAL KE TIDAK ? siapa ada info boleh share tak ?

p/s aku tak bertanggungjawab atas segala petikan artikel yang dicopy paste di sini.



5 comments:

:: p R i n c E s S _ N :: said...

aku pon x brani nk komen sal food halal haram ni..ritu tringin mkn kt ice room..then ade mbr gtau x halal bcz of ingredients die...trus let it go...nak2 tgh preggy ni...ape y kite mkn tu pegi kt ank...so kne ler lebih bjage2...

Redbloodsnow said...

UIII YANG. SAMPAI GIITU SEKALI EK DIE JWP. A'AH YG AKU SETUJU NGAN KO.XKAN PASAL FOOD BG STATEMENT SAMPAI GTUE SEKALI. MURKA ALLAH :(

~dARlee zURiS~ said...

huhuu..mmg tak berani nak komen bab2 nie.
tp..haagen dazs tak halal?ohh myyy..

jejakalkindi said...

setuju..mencari yang halal itu wajib..

PinQib said...

x penah makn pun aiskrim camni

Check out on these:!

Latest entry di:
Teknik Seks: Ikat dan raba!
Header guna adobe. Pinky!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...