Thursday, April 16, 2009

caffeine-addicted

musim exam biasa ambil caffeine kann??
heee~ kalau aku, tak exam pun.. masih setia dengan caffeine
biasanya 1-2 mugs per daily..
which is i know that is not good for health );

Fakta: Kafein

Kafein adalah sejenis ‘ubat’ (drug) yang dihasilkan secara semula jadi dalam daun dan biji benih. Ia juga boleh dihasilkan secara tiruan dan ditambah ke dalam sesetengah makanan. Kafein dikategorikan dalam kumpulan ubat yang sama dan kadang kala digunakan untuk merawat lelah.

Bertindak menstimulasi sistem saraf tengah menyebab­kan peningkatan dalam degup jantung dan sifat waspada (alertness). Kebanyakan orang yang sensitif dengan kafein mengalami pertambahan dalam tenaga dan ‘elevation mood’.

Kesan pengambilan kafein yang sedikit

Mengganggu corak tidur.

Meningkatkan degupan jantung.

Meninggikan tekanan darah.

Kerap membuang air kecil.

Tangan terketar-ketar perlahan.

Kurang selera makan.

Kesan pengambilan kafein dengan jumlah yang banyak

Resah dan gelisah.

Sukar menumpukan perhatian.

Sakit kepala.

Sukar tidur.

Keliru dan kadang-kala berhalusinasi.

(hee.. taw tak baik untuk kesihatan,
slow-slow kena jauhkan diri dari nescafe 3 in 1.. ;p)









10 comments:

Shafie said...

siap ade fakta lg heheh..
yeah..jgn amik berlebihan..ikut keperluan :p

PinQib said...

Oho,.
slamat la ku,
psai x suko minum bnda2 cmnih,.

:D

thanks..mklumat yng beneficial,.
:D

MiSZuE said...

coffee old town sedap =)

atty's said...

oh kty takleh amik..kalo amik je..penin..mata berpinau2..

:: p R i n c E s S _ N :: said...

huhu..ak x bape sgtt nescafe....org kte klo minum ley stay up..tp aku bantai je leyy tdo..kuang2..

~dARlee zURiS~ said...

nie ada masuk exam ke??
=P

Liquid said...

wargh same cam incek liquid, antu kafein.!! ehehehe =P

Aien cute said...

selalunya kalau minum nescafe, mesti sakit pala... pastu perut rasa mual!

sebab tu ar malas nak sentuh nescafe nie. Tapi bagi sesiapa yang dah selalu minum dia akan rasa ketagih. betui! macam mak lynn lah, sehari tak dapat minum mesti tak lengkap =P

zana said...

zana ta kesah pun.
maen minum aje.
wat pe nk peduli kn??
haha:)

Redbloodsnow said...

nasib bek aku x minum nescafe...hehe. nice info yang :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...