Saturday, September 22, 2007

muffin almond



tadi masa berbuka aku TERrajin la plak nak try resepi muffin almond ni..kek coklat x menjadi la nampaknya kak zana sbb mak sy x beli bahan2 nak buatnya..hehe..ganti la ngan muffin, ok la gak kan.. :P gmbr kat atas tu diedit atas sebab2 nak menutup ketidaksempurnaan muffinku itu..hahaha..muffinku naik x sekata, tp xpela..1st time buat kira ok la tu kan :P *nak menang gak tu!* tp rasanya ok kot..td family makndak aku dtg berbuka sekali, anak dia siap pesan kat makndak aku suh blaja wat muffin tu sbb dia kata sedap..haha..banggo jap den ghaso eh.. :P ni resepi dia utk sape2 nak try :)

muffin almond

BAHAN-BAHAN:
8 biji telur
1 cawan gula
1 1/2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar serbuk penaik
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan minyak jagung
100gm serbuk badam
Kepingan badam

CARA MENYEDIAKAN:
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan susu tepung, tepung jagung dan serbuk penaik.
3. Masukkan tepung naik sendiri dan serbuk badam, kemudian masukkan minyak jagung dan kacau rata.
4. Tuangkan adunan ke dalam acuan muffin dan taburkan kepingan badam di atasnya.
5. Bakar dengan suhu 180 darjah celcius selama 30-45 minit.

6 comments:

ReDbLoOdSnOw said...

aku nk try wat ah..
ekekeke...cuke nah korg tempek2 resepi ek..

p/s: za, ko leh x sort out resepi2 yg ko post kat satu side bar khas utk resepi2...leh nnti aku senang carik entry resepi2 dr enko...huhu...

ReDbLoOdSnOw said...
This comment has been removed by the author.
RedWGG said...

tulis resepi jer ker?
apa kata ko wat kan..then antau kat aku muffin nih..
hehehe..

sweethOneY said...

hehe..aku dah buat la tu iefa oi :P sbb tu la aku nak share resepi ngan korang..hehe..try2.. :P k z, nnt aku try ek..tp ni 1st resepi aku tempek..hehe...yg aku taw, si nemo tu yg cuke nah tempek resepi :P

Zana Sadri said...

haaaaaaaaaaa...nnt masa nak lawat kak zana bawak sekali tau muffun tuh. hehehe... klau tak kang ku tuntut!! ekekeeke..

sweethOneY said...

hehee..sy bawak, pas tu sy yg makan eh..kak zana kena pantang :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...