Wednesday, March 23, 2016

First Snorkeling Trip for Kasih

07032016

Masih hari pertama sampai. Check schedule, kitorang ada Redang trip pukul 2. Sedang elok lepas lunch gitu lah. Check in bilik, Kasih punya excited tengok pool depan bilik. Ahaha.

So rehat rehat kejap, tukar baju yang sesuai untuk snorkeling. Padahal aku pakai track suit dengan t shirt je haha. Kasih je yang beriyer swimming attirenya, siap dengan selipar pantai Ipanema. Masa mula dapat schedule, kitorang tengok hari first dah ada snorkeling trip ni. Tak penat ke.. Takpelah kita rileks rileks je. Kalau tak penat, join lah. Kalau penat, rehat je lah kan. Takde nak terkejar sana sini. So rasa okay je petang tu, jomlah kita.


Skeri kan bayang bayang tu. Hahahaha.

Tengah tunggu boat masa ni. Nak ke snorkeling spot dekat Redang tu dalam 20-30 minit macam tu lah. Sejuk je kena angin laut. Oh, snorkeling gear kena sewa asing ye, tak termasuk dalam package tapi kita sewa sekali je, nak check out nanti baru return. Life jacket RM 15, goggles RM 15. Kasih cuma sewa life jacket je sebab googles takde saiz dia. So nanti masuk air berendam tengok ikan gitu je lah takde la nak snorkeling.. Haha Mama pun tak berani nak tengok dia masukkan kepala dalam air nanti sebabnyaaa Mama ni penakut air ! Ingat lagi first time pergi snorkeling dekat Krabi, berpaut paut aku dengan husband. Dia la stress hahaha nak gerak pun payah bini melekat je kat sebelah. Bila rasa dah stabil sikit, dah kena panggil naik boat :P itu cerita dulu kat Krabi lah.

Summer Bay ni, snorkeling trip dia best. Sebab water guard ramai. And very helpful. Masa briefing tu aku dah inform siap siap nanti nak bawak Kasih turun, boleh ke ? Diorang cakap boleh, nanti water guard akan pegang Kasih la sepanjang kat bawah tu. Lepas tu aku pun bagitau, Mak Kasih pun takut air, tak pandai berenang. Boleh tolong pegang tak ? Hahahhaa muka tak malu je bagitau. Yelah, karang kalau malu tak bagitau awal, orang lain seronok snorkeling, mak berpaut di tepi boat kan.. Masa turun bawah tu, aku dah berpaut kat tangga aje hahahaa taknak lepas. Ngok ngek sangat perangai. Pastu water guard tu guide la suruh rileks.. Lama jugakla masa nak bertenang tu. Dia pegang Kasih lepas tu bagi aku floating device tu ala ala pelampung tapi comel sikit lah haha. So dia la bawak ke sana sini, takde lah aku takut dok tengok bawah tetibe je dah di tengah lautan jauh dari boat !! Haha drama sangat tau. Takde gambar snorkeling nak share lah sebab takde camera water proof haha. Gambar gambar lain pulak dah transfer ke hard disk.. Tapi cantiknya spot dekat Redang tu. Menurut diorang, spot tu baru dibukak semula selepas ditutup lebih kurang 10 tahun untuk proses pemuliharaan batu karang. Kitorang siap bawak roti nak bagi ikan makan semua. Kasih punya reaksi ? Dok keras tu masa abang tu pegang dia, pastu bila tanya nak naik boat dah ke nak mandi lagi ? Nak mandi.. Haha takut takut berani rupanya..

Lepas snorkeling, diorang bawak kitorang singgah ke Redang sekejap. Kalau nak minum minum ke apa, free & easy dalam 2 jam macam tu. Redang ramai orang ye.. crowded rasa. Kitorang takde rasa nak minum ke apa so bawak Kasih main pantai je lah. Ombak dekat Redang macam ganas je. Takut tengok.. so main jauh jauh sikit lah hahaa.

Otw balik ke Lang Tengah tu, Kasih elok dah tidur.. Penat lah tu perjalanan dari pagi kan.. sampai pulau rehat kejap main air lagi pergi sana sini.. Malam pulak takde aktiviti, duduk bilik tengok movie je. Kalau rajin boleh jalan jalan pantai tu, diorang ada buat blue sands tour tapi kitorang tak join pun first night tu. Letih. Oh, dekat resort tu cafe tutup pukul 9 malam. So kalau lapar lepas tu ada la kedai ala mamak dekat situ yang bukak sampai pukul 12am tapi kitorang tak pernah try pergi pun. Biasanya malam dah penat, lepas dinner rehat rehat je dalam bilik :)

1 comment:

nanonano said...

kahkah muke kasih cuak tu nangis ke?
kehkeh aku terbayang camne muke cuak kot tu,
tp aku tringinnyeeeeeeeee nk snorkling bagai tuuu,
hr tu island hopping pon heaven dh, ingt skali la snorkling bagai. rupenye xsemua pulau blh yer snorkling, langkawi xsesuai sbb xde taman laut kot. jom tioman :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...