Monday, March 28, 2016

Final Entry - Lang Tengah Island

08032016

Nampak sangat malasnya combine je dua hari :P tapi bukan malas cerita dia kat sini tapi sebab ceritanya sama aje. Hehe. Second day patut trip ke Perhentian tapi kitorang bangun lambat so terlepas trip, boleh ? Tu lahhhhhhhhhh patutnya sebelum tidur masa dinner tu check next day punya schedule dulu. Ini tak memasing confident pagi tu check general schedule, ohhh snorkeling trip ada pagi dengan petang. Kita pergi petang lah. Haha taktau pulak yang petang tu trip g Redang, kitorang kan dah pergi semalam T__T


Ralat jugak rasanya terlepas trip tu sebab Perhentian ada 3 snorkeling spot dengan tengok penyu !! Dan ini trip yang paling mahal sekali dalam pakej tu. Haih haih ok tak guna mengenang nasib kata kitorang. So hari tu chilling saje dekat resort. Rehat rehat tepi pantai yang panas terik. Mak dok tepi baca novel, ayah je temankan anak main pasir dan pantai. Haha. Penat main pantai, naik pergi mandi kolam pulak. Lepas tu balik bilik, tengok movie. Lepas tu lunch, lepas tu tidurr. Lepastu pergi pantai balik, then ke kolam balik.. Memang rileks je lah. Nak pergi spa tapi atas sebab sebab yang tak dapat dielakkan, aku tak dapat buat spa treatment tu. Frankly, pinggang dah sakit masa tu. Effect naik speed boat la kot. Bumpy kan. Lenguh betul rasanya itu salah satu sebab jugak kenapa kitorang skip snorkeling trip pagi tu.


Ni dah pukul 5 lebih tau tapi teriknya ya ampunnnnnn aku tak tahan. Rindu pulak tengok gambar ni. Seronoknya berehat rehat :) tengok pantai dia tu, macam takde orang kan ? Kan dah kata pulau ni kecik dan private. Seronoklah. At least kitorang suka lah ;D

09032016

Harini trip ke sekitar Lang Tengah je. Pergi dua spot je. Satu spot tu tempat tak berapa cantik compared to Redang. Tapi yang spot betul betul depan resort tu cantik. Ada blue coral. Dengan ikan nemo dan husband nampak baby shark ! Mak tak nampak. Kasih as usual join jugak trip ni turun bawah sampai sejuk sejuk badan haha. 

Hari ni jugak kira hari terakhir dekat pulau la sebab the next day dah nak check out dan meninggalkan pulau pukul 8.30 pagi. Memang pulun sungguh Kasih main laut dengan mandi kolam hehe. Oh anyway tiap tiap malam resort ada buat night tour untuk tengok blue sands. Blue sands ni menurut kata guide tu, sejenis insect yang sangat sangat sangat halus dan bila dia mating, dia akan keluarkan cahaya biru. 2 malam sebelum tu kitorang tak join sebab malas pastu sekali tu pulak Kasih dah tidur. Tidur awal dia kat sana. Apa taknya, penat main air kan hehe.





Nampak jeti ni ? Tepi jetty tu banyak sangat ikan, boleh duduk atas tu bagi ikan makan roti tapi kena be careful la. Air kat sini dalam. Pantai kat sini tak macam PD ke atau pantai pantai lain sekitar Pantai Barat ni. Pantai sini agak landai kan. Kalau kat sana jenis curam. Yang boleh jejak kaki pendek sangat jarak dia lepas tu terus 3m-5m dalamnya. So kena awasi anak anak. Jetty tu dahla takde rail tepi tu. Gayat jugak sebenarnya sebab takut terjatuh haha. Bawahnya dahla dalam kan. Anyway hujung jetty tu la tempat kita turun kalau nak snorkeling depan resort. Tapi kitorang tak pernah pun pergi snorkeling sendiri. Join trip yang resort buat je sebab ada life guard :P Petang petang tengok ramailah foreigner pergi snorkeling sini. Pastu duduk dekat jetty layan sunset sementara tunggu dinner, oh indahhhh :) :) :)

10032016


Check out time. Pukul 7.45 macam tu dah keluar dari bilik sebab nak breakfast sementara tunggu boat pukul 8.30 pagi. Overall, aku simpulkan percutian di Lang Tengah ni sangat best. Chill & rileks. Sunyi & privacy sangat. Jenis bilik tu kalau korang ambil yang pool access pun best jugak. Bukak pintu je terus jumpa kolam hehe. Nak share gambar Kasih mandi kolam tapi itulah dia nyaaaa gambar dalam hard disk dah :P Kalau tanya aku, recommended untuk bercuti di sini kalau bukan waktu peak season. Sebab staffs sini kata kalau waktu peak season visitors boleh mencecah 200 orang dan waktu makan sangat crowded.. penuh cafe. Resort ni tutup bulan November sampai March untuk beri laluan kepada monsoon hehe. So plan your journey ok. So far masa kitorang pergi ni, keadaan laut ok tak bergelora sangat walaupun orang cakap monsoon baru habis, laut berbahaya semua hati ni memang risau jugak sebelum pergi tapi alhamdulillah semuanya selamat :)

In term of resort, aku prefer resort ni sebab ikut rate dekat Tripsadvisor. Tak sure dah mention ke belum sebelum ni, pulau ni cuma ada 4 resort so terpulang koranglah nak pilih yang mana. Sebelah Summerbay ni ada Sari Pacifica Resort, sempat jugak aku pergi melawat sana satu hari tu mencari spa & saloon sebab Summerbay takde spa. So korang boleh pergi buat spa treatment dekat sana jugak. Lagi dua resort tu dekat the other side of the island (jetty lain) so takdela nak buat lawatan ke apa ke sana hehe. Food wise, for me foods dia memang varieties dan banyak choices. Nasi dengan mi wajib ada setiap kali makan. Cumanya lauk lauknya ke arah Chinese dish sebab memang dorang fokus ke arah tu kot. Tapi aku ok je, suka je makan lauk chinese ni. Banyak halia sedap ! Kalau pergi nak rileks rileks je bolehla kot ambil pakej bilik dengan breakfast aje. Tapi kalau nak buat snorkeling or diving semua tu, better ambil package. Lagipun makan dah include semua, tak payah nak pening pening lagi. Bukannya ada pilihan lain nak makan pun dekat situ hehe. Cuma ada cafe tu dan mamak kecik yang bukak di waktu malam aje. Kalau nak bayar asing tiap kali waktu makan, memang pricey rasanya. So itu ajelah tips dan cerita yang dapat aku kongsi untuk vacation kali ni :) 

Next entry, sambung cerita last day di Kuala Terengganu before depart to Subang and back to reality. Hehe.


2 comments:

nanonano said...

ruginye wehhhh xg perhentian tuu,
aduhh..xde rezeki betoi huhu

Saifalmuqmin Sulaiman said...

Bestkan, disini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...