Saturday, November 14, 2015

2D1N in Malacca

Assalamualaikum

Aduhai, lamanya tak tulis blog. Rasa rugi pulak tak coretkan event event penting dalam hidup untuk kenangan kemudian hari. Yelah kita ni makin tua makin pelupa haha sekarang pun bila baca balik entry lama rasa macam eh eh haah lah aku pernah buat itu, aku pernah pergi situ, aku pernah pergi sini. So old waman T____T

Beberapa minggu lepas husband tanya nak pergi jalan mana. Aku jawab, jom pergi Melaka ! Dan dan tulah baru nak cari hotel, nak tengok nak pergi mana dan malam lepas Maghrib hari Sabtu baru kitorang bergerak. Haha gigih tak gigihlah kan. Nak jugak jugak pergi tu. Dahlah otw tu ada kereta depan kitorang terbabas terpusing tengah highway tu. Cemas betul dibuatnya nasib tak apa apa. Kebetulan time tu pulak hujan lebat. Tapi syukurlah perjalanan kitorang selamat, alhamdulillah.

Sampai Melaka dalam pukul 10, terus cari kedai yong taufu sedap dekat belakang The Shore tu. Last time pergi dengan adik adik, sedap rasanya makan kedai Kak Lynn ni walaupun satu family bekeng belaka. Muka nak garang je cakap pun nak jerit jerit haha tapi agaknya orang Melaka memang gitu kot ? So abaikan je lagipun kitorang datang nak makan bukan nak cari gaduh :P Husband pun setuju yong taufu sini sedap dan boleh repeat lagi katanya.



Kitorang stay dekat Hotel King's Green. Booking dekat Agoda.com, murah je harganya lebih kurang RM160++ tapi berbaloi. Biliknya besar, tingkat 7 memang cantik malam malam sebab dia buat glass wall so malam cantik sangat nampak lampu lampu semua. Ada dua katil queen, TV, meja kerja, toilet pun best ada swimming pool dan harga tu campur buffet breakfast yang banyak selection lagi. Pendek kata, recommended hihi lagipun tengah tengah town dekat je nak ke mana mana.


Lupa nak bawak swimming suit dengan pelampung Kasih padahal niat asal berjalan ke Melaka kononnya nak bawak Kasih tidur hotel mandi kolam ahaha. Tapi it's OK, she's having a good time with her Papa. Mama cuma tengok dari tepi saja, biasalah dah jadi mak mak kan.

Lepas check out hari Ahad tu, husband nak makan asam pedas so kitorang ke Asam Pedas Hajah Mona. Rasa biasa biasa je di tekak kitorang pasal pernah makan asam pedas yang lagi best. Lepas tu cari tempat nak bawak Kasih berjalan, tanya dia nak kemana katanya nak bagi bird makan. So google taman burung Melaka, tengok ada. So jomla ke taman burung.



Mahal rasanya untuk 2 orang (sebab Kasih tak payah bayar) dan makanannya pun kena beli, dalam RM 50 jugakla untuk masuk sini tapi hasilnya mengecewakan. Tamannya kecik, burung pun tak best. Ada banyak ayam, merak, merpati dengan kakak tua je. Alahai, terbayangkan ada burung kecik comel macam dekat Farm in the City tu. Kecewanya lahai tapi kenangkan Kasih happy la jugak tengok Papa dia bagi burung kakak tua makan, takpelah kira halal je lah. Haha cuma no more next time. Macam ni, baik pergi zoo lagi berbaloi ataupun pergi Farm in the City je lah haha. Situ memang the best place to feed the animals ever !







Habiskan masa dekat sini tak sampai sejam pun. Keluar dalam pukul 3 macam tu, nak cari kuih keria famous tu. Tapi masa sampai tu dah habis, tak ada rezeki sungguh :( Sebenarnya kitorang dah tersilap plan, patutnya lepas makan tu pergi je terus area kuih keria sebab dia berdekatan dengan Asam Pedas Mona tu. Barulah pergi bird park sebab bird park dah dekat exit Ayer Keroh. Haha tak apalah kendian hari la jawabnya tu.

Lepas tu kitorang terus bergerak balik ke Shah Alam. Otw tu jammed pulak sebab ada lori rosak tapi JJCM diteruskan dengan singgah food court yang katanya famous dengan mi udang sedap tu. Alahai tak ingat namanya haha tapi kitorang rasa biasa biasa je. Not worth it. Makan food court pun dah habis dalam RM 50 boleh tahan juga harga makanan dekat food court Nilai tu. Tapi takpela, jangan tak merasa ek orang kata haha.

1 comment:

Zumie said...

bestnya cuti2 melaka eh ko yang.. nanti aku pon plan nak ke melaka hahaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...