Tuesday, February 18, 2014

Resepi Spaghetti Bolognese Junior

Assalamualaikum,

Hehe kemahen lagi tajuknya kan. Saya kadang rasa buntu la nak masak apa untuk Kasih ni. Kesian pulak dia kalau hari hari dok mengadap bubur aje. Tak boring ke kan. So, semalam saje la nak try sesuatu yang lain. Nak buat pasta *peace*


Spaghetti gittew~ comot dah bekas kuahnya tu pasal Mama lewat semalam. Kelam kabot daku tung tang tung tang kat dapur Y___Y lambat macam mana pun, saya akan pastikan Kasih ada bekal. Alhamdulillah masih belum ngelat bab ni takat ni :D

Nak share resepi untuk baby ni ;)


First sekali, mari kita buat homemade tomato sauce dulu. Buat banyak banyak, frozenkan. Lain kali nak guna, senang :)

Homemade Tomato Sauce

Bahan bahan

Tomato
Bawang holland
Bawang putih
Unsalted butter

1. Buat tanda X pada buntot tomato. Rebus sehingga tomato lembut.
2. Buang kulit dan biji, blend bersama bawang holland & bawang putih.
3. Tumis bersama dengan unsalted butter. Masak sehingga kaler bertukar gelap sikit. Kalau ada herbs, bolehla masukkan mixherb ke apa apa italian herbs yang sesuai. Saya takde stok, so skip.
4. Sejukkan. Bahagikan dalam bekas kecil kecil untuk sekali guna, simpan dalam freezer.

Spaghetti Junior

Bahan bahan

Bawang holland *blend
Bawang putih *blend
Homemade tomato sauce
Minced meat/chicken
Brown mushroom
Carrot

Panaskan olive oil. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan minced meat/chicken, biar sekejap. Masukkan cendawan, brown mushroom dan carrot. Biar sekejap sampai kuah pekat. Then blend. 

Untuk spaghetti rebus je macam biasa. Saya guna angel hair so nipis la sikit. 

Seronok dengar Kasih suka makan semalam. Takdelah jemu sangat hari hari mengadap bubur aje ye sayang. Kasih masih makan bubur. Nasi lembik dia tak minat sangat. Saya jenis malas nak stress atau fikir terlebih hal ni. Esok esok dia nak makan yang kasar kasar, saya bagi la yang kasar kasar k. Daripada buat yang kasar, lepas tu Kasih taknak makan.. Ha lagi naya kan. Hehe. 


1 comment:

mizz miaizzati said...

rini menu kita spegetti hehe..abihh diet..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...