Saturday, November 9, 2013

2 Jam di Wad Kecemasan

Assalamualaikum

Kasih Safiyya demam. Dah dua malam sekitar pukul 4 pagi saya terjaga sebab terasa bahangnya badan Kasih. Apalagi, bangun check suhu dan sponging lah. Normally dalam Subuh macam tu dah ok.

Khamis pagi, demam macam tak kebah. Suhu 37.8. Nak pergi kerja pun tak senang hatini. Tapi kerja kat ofis banyak nak kena siapkan. Nilah dia kalau kerja jenis one man show. Saya rasa bersalah juga pergi kerja tinggalkan anak yang tak sihat, tapi kadang kadang keadaan memaksa. Ok so pagi Khamis bawak Kasih pergi Klinik Pakar Kanak Kanak Dr Meghana. Dekat TTDI Jaya. Dr ni bagus. Details dan tak lokek kongsi ilmu bila kami first parents ni banyak tanya. Doktor tak bagi ubat pun, katanya semua OK.

Jumaat petang masa ambil Kasih dari taska,  BS dia kata badan Kasih dedar. Dia pun macam tak bermaya je time tu. Check suhu 37 macam tula. Keep on sponging. Dalam pukul 11 malam macam tu, suhu 38.4. Melompatlaa kami suami isteri.  Memang tak boleh nak tunggu dah. Nak pergi klinik ada ke yang bukak lagi tengah malam ni. So terus pergi Wad Kecemasan Hospital Sg Buloh.

Teringat pengalaman bersalin hehe. Situlah jugak tempatnya. Sampai hospital pukul 12. Check suhu 38.7. MA terus sumbat ubat bontot. Ngeri saya tengok.  Besar rupanya ubat tu selama ni dok dengar kawan cerita aje. Kasih nangis sekejap, perit kot bontot dia eh? Camnelah parents yang insert sendiri tu huwaa ngeri tapi kalau dah kecemasan tu tak fikir tu dah kan.

Lepas tu, tunggu nak jumpa doktor. Tengah tengah malam pun meriah kan wad ni. So dapat jumpa doktor, details dia check semua. Tapi part tak best kena amik darah. The moment saya dengar kena amik darah je kebas rasa kaki tangan badan saya semua. Saya ni penakut jarum hehe. Kasih masa amik darah kemain nangisnya. Taktaulah sebab kena paksa baring ke apa. Tapi nasib baik bila angkat dukung dia boleh dipujuk. Tengah sakit ni baby biasalah kan cranky dan taknak duduk.

So balik rumah pantau dia lagi. Harini pun suhu tinggi jugak tadi. Bagi ubat demam kemudian kerap mandikan dia dah nak petang ni alhamdulillah susu dah ok, mata dah tak kuyu dan berair pastu dia dah nak main. Kalau tak, melepek aje. Syukur alhamdulillah harap jangan suhu naik baik dahla.

Demam bukan perkara biasa ye, tak boleh ambil mudah. Saya takut sangat suhu dia terus naik semalam takut kena fit nauzubillah. Jadi saya nak share sikit ilmu yang saya dapat handle anak demam kalini.

1. Kerap mandikan anak. Mula jirus dari kaki ke badan baru kepala kemudian bagi anak berendam sekejap.

2. Tak perlu pakaikan baju, biar pampers je then keep on sponging anak. Tapi bab sponging saya ada kelirulah. Kalau ikut pembacaan dengan nasihat Dr Meghana dgn doktor semalam tu, kena sponging baby. Tapi kalau ikut pendapat paeds kat doktorbudak.com katanya tak boleh sponging takut sejuk sekejap lepas tu suhu naik. Anyone tau hal ni? Mintak share opinion.

3. Jangan tidur lena kalau anak demam panas sebab suhu biasanya meroket di waktu malam.

4. Jangan selubung selimut baby pakaikan stokin tu semua. Itu bahaya. Boleh cause heat nanti suhu lagi tinggi.

5. Kasih selsema jugak. Kalau selsema ni saya memang suka natural remedy. Crush garlic campurkan dengan olive oil, sapu kat dada dengan belakang badan.  Nak buat garlic socks pun bulih.

Ok sekian. Semoga anak anak kita sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik, amin.



3 comments:

Hana Soffelia said...

Last Naurah demam xsilap masa umurnya 5 or 6 bulan kot. 3 hari hana kena cuti, nak jaga dia sendiri kat rumah. Hana tak bawak g klinik satu tkt kena masuk ubat kat bontot, so hana selalu lap2 badan dia dengan kain basah, then selalu check suhu badan dia, selalu BF dia. Alhamdulillah hari kedua, panas dedar2 je. Hari ketiga tu cuti sbb nak pantau tp nampak dh ok.

sihatbyMAMAELLY said...

biasa elly kalau isya demam..elly tetap lap badan dia dengan tuala basah..air tu pakai air asam jawa..selalunya cepat turun la panas tu..tapi tetap kena monitor...

dah sihat ke Kasih

Ann Ilias said...

Aku lettuw antara emak-emak dah dah biasa masukkan ubat punggung dekat anak huhu.

Alia kalau demam mmg sokmo temperature above 38c. Risau sangat. Alhamdulillah since duduk dengan nenek sihat walafiat. Haha hati senang kot x kena paksa pergi sekolah :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...