Tuesday, September 17, 2013

Sup Ayam Simple

..dan sedap !! 


Haha, boleh gitu ? Tak maluewww iyew tueww puji masakan sendiri hahaha.

Betul ni, ini cara saya masak sup yang cepat, mudah dan insya Allah sedap. Kisahnya semalam saya nak mengemas rumah, tapi perut dah lapar. Dan adik adik saya dah nak balik time tu. Nak masak apa dalam masa yang singkat, kan..

So, lets buat sup ayam cara saya :P



Bahan bahan

1/2 ekor ayam
2 ulas bawang putih (ketuk)
1 biji bawang besar (belah 4 tak putus)
Sedikit halia (ketuk)
2 biji tomato (hiris kasar)
1 batang serai (ketuk)
Serbuk sup Adabi
Garam
Cili padi - kalau nak pedas

Caranya,

Lebur semua dalam periuk, biarkan merenihh dengan api kecil. Macam saya semalam, lama jugak kot renih sup ni. Agak agak koranglahh sampai dah dapat rasa yang diingini hehe.

Sesambil tunggu sup siap tu, bolehla masak nasi, kemas rumah, mop lantai, lipat kain, jemur kain dan sebagainya.

4 comments:

Liza said...

walapun simple tp air tangan sendiri kompem sedap kan..

Ietams said...

sedap sup ayam tu kan
buat smbal kicap sket... celo mihun..
terussss bertambah2 sedap

hazlina azmi said...

Hai dear..bestlah blog awk..penuh warna warni kehidupan..jemputla ke blog saya dan kita bertukar-tukar link pulak..:)

http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

lily lotus said...

masakan yg paling akak suka masak sebab anak dah berderet 3 ni sume kerja nak kena cepat heee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...