Friday, April 19, 2013

Puding Roti Sos Kastard


Over rajin pulak iols dua tiga hari ni. Kalau laki ada tu, takde pulak nak masuk dapur kan. Ni dia takde pergi outstation rajin pulak berasapkan dapur tu ye :p tapi takpe, husband saya tak suka puding roti pun tapi semalam whatsapp gambar kat dia, teringin pulok mamat tu hahah :p

Ni kes Maya lah ni, makan puding roti tayang tayang kat auntie pulok. Terus auntie selongkar dapur, tengok tengok ada roti dah nak expired. Hah, dah molek sangatlah tu !


Puding Roti

Bahan-bahan

8 keping roti
2 cawan fresh milk
2 biji telur
4 sb gula kastor
esen vanila
1 sb tepung jagung/tepung gandum

Cara-cara

1. Carikkan roti dan rendam dengan fresh milk selama 30 minit.
2. Masukkan semua bahan kecuali roti dan fresh milk ke dalam mixer. Putar sampai sebati. Saya guna whisk je. Hehe.
3. Campurkan adunan step 1 dan step 2. Kacau sebati.
4. Panaskan oven dengan suhu 170c selama 10 minit. Kemudian bakar puding roti selama 30 minit (bergantung pada oven masing masing)

Sos Kastard

1 tin susu cair
2 sb gula
2 sb tepung kastard

Panaskan bahan bahan di atas di dalam non stick pan sehingga likat. Tuang ke atas puding roti. Sejukkan sebelum dimakan.


Resepi rujuk dari sini -- Resepi puding roti




4 comments:

nanonano said...

aku pon nak buat puding roti mlm ni ngn esok
tp bukan nk mkn,
org yg order, keekekke

~daRLee ZuRiS~ said...

Maya kata..."yelah..maya pulak".
Hihiii..

pwincess AJA said...

Uwaaaa!aja ngidam tp xley makan.sedihhh..:(

pwincess AJA said...

Uwaaa!aja ngidam tapi xley makan..sobsss..:(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...