Tuesday, January 15, 2013

Not A Supermommy

Saya kagum sangat tengok emak saya. Emak saya kerja. Tapi masih ada masa untuk ambil tempahan buat kek atau masakan kalau ada orang nak. Masih kuat. Masih mampu nak buat. Walaupun kadang kadang saya tengok tempahan yang diambil melebihi keupayaan, tapi tak guna bising bising dengan emak sebab alasannya tak sampai hati nak hampakan pelanggan tetapnya. Kalau dah betul betul tak boleh, barula emak tak buat.

Sekarang, emak kena jaga saya berpantang.. Malam malam bila Kasih meragam taknak tidur, emak yang dodoikan Kasih. Emak suruh saya sambung tidur, melainkan Kasih lapar nak susu dan takde stok susu yang dah diperah, barulah emak kejutkan saya. Esoknya emak kena pergi pejabat juga. Bila saya sakit pening kepala ke apa, emak juga yang tolong picitkan. Saya kagum tengok kuatnya kudrat emak. Hairan dan pelik dari mana emak dapat tenaga untuk buat semua kerja.

Saya pulak, baru beberapa malam tak lena tidur sebab jaga Kasih meragam.. Dah mula bad mood, dah mula rasa stress. Dah mula rasa eh, aku ni tak ready lagi nak ada anak ke. Padahalnya siang hari bila anak tidur, saya dapat ganti semula tidur saya tu. Emak tak dapat ganti tidur emak yang terganggu malam sebelumnya, emak kena kerja kan. Saya harapkan saya akan ada kesabaran yang tinggi macam emak dalam menjaga anak. Dan saya harap saya ada tenaga yang kuat macam emak untuk uruskan anak.

Terima kasih banyak untuk emak ! Sayang emak sangat. Sekarang emak jaga saya, saya doakan emak dikurniakan kesihatan yang baik berpanjangan.. dan bila emak dah tak larat nanti, saya akan dapat jaga emak lebih baik dari emak jaga saya, aminnnnnnn..


9 comments:

Dalila dalila said...

izza tgh amek mood and ssuaikan diri lagi..tu sbb mcm tu kot..most of kawan2 dal amek masa..ada yg sethn dh ada anak pun still x leh nk adapt..kelam kabut dorg kt..jgn compare dgn mak kita..dorg dh lama..hehe nnt confirm ble kt dh capai usia mak2 kt..kita mst boleh jd mcm dorg and anak2 akan anggap kita plak super mommy!insyaAllah..best of luck..enjoy pantang and take care!

Izzati Asyraf said...

menitik air mata bila baca ur post..sekaligus teringat my mom..memang kalau ikutkan memang ibu kita lagi letih nak bandingkan dgn kita.seharian masak untuk anak yang tgh berpantang, malam plak siap bagi peluang anak tidur..biar dia yg tengok cucu..sebelah siang memang confirm mak nak kena kerja..pengorbanan seorang ibu tak ternilai harganya..

Ietams said...

byk² bersabar ye za..
dlm tempoh ber pantang ni memang banyak dugaan yg boleh buat kita stress.. makanya kene banyak² istighfar & bersabar.
kalau layan stress byk² sgt ni nanti takut nanti tak terbendung stress nye tu.
cuba tengok & tenung dalam² muka anak bila stress, insyaallah hati kite yg stress boleh dicairkan dgn wajah suci bayi yg comel.

Amie said...

Sungguh terharu... tak dapat nak kata apa...air mata saya dah mengalir!

nanonano said...

untungla :)

ct cheery said...

terpaksa kuat untuk anak-anak dan suami kan??hehe

♦ nisa ♦ said...

sama macam saya waktu berpantang dulu..malam malam baby tak tidur..mak saya jaga sampai kol 4 pagi pastu ayah saya pulak jaga sampai subuh..sebab nak bagi peluang saya tidur. then esoknya mak kerja lagi.memang kalau difikirkan tak terbalas jasa mereka kat kita.even dah kahwin, ada suami dah ada anak diorang still jaga kita kan? sebak pula rasa.

iza kuatkan hati, sabar banyak banyak.waktu pantang memang macam ni.hidup tunggang langgang lagi.insyaAllah baby dah besar sikit everything akan ok macam sediakala..saya doakan iza tabah yer.

♥z@z@♥ said...

btol tue..mak mmg kuat..ble tgk mak x brenti buat kerja tros terpk mane mak dpt tenaga sebyk tue sedangkan sy nie buat keje ckt je dah penat..anak baru sorg dh komplen x ckup mse nk rehat..sedangkan emak bkn stakat 6 org anak tp blh jaga cucu² sekali..

mak mmg yg terbaik!!!i wish ic ould be like her..

Maria Rajab said...

nanti time izza jg cucu nanti mst jadi supermommy mcm mak jugak.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...