Friday, October 19, 2012

Diabetic Test / Minum Air Gula

Dalam pada nak mengelak kalau boleh taknak lalui prosedur ni, akhirnya saya terkena jugak. Padan muka diri sendiri sebab siapa suruh asyik minum teh tarik setiap hari huhuk salahkan teh tarik, kenapa dia perlu begitu sedap nak nak lagi kalau minum di kala hujan lebat begini -_____-"

Tak semua ibu mengandung akan melalui prosedur ni, cuma siapa yang berisiko saja yang akan kena buat test ni. Contoh risiko ni, kalau ada genetik diabetic ke, ataupun kandungan dulu pun ada kena diabetic ke kan. Macam kes saya ni, sebab mommynya ni membesar bagaikan juara. 9kg in 7 months. Hebat betul. Berat menaik dengan pesatnya selepas musim raya tu. Mencik, padahal check up masa bulan puasa berat siap turun lagi, sekali lepas raya amik kau T___T 

So tak payah banyak cerita, marilah menyerahkan diri untuk diabetic test ini.

Kena sampai klinik sebelum pukul 8 pagi. 8.05 minit baru sampai tehehe. Puasa sejak pukul 10 malam tadi. Punyalah takut dan berdebar sebab dengar ada kena ambil darah kan. Saya ni bukan boleh, penakut jarum. Memang penakut sungguh. Tapi nak taknak kenalah serahkan diri jugak. Saya rasa disebabkan saya macam rasa seram sejuk, takut sangat sangat nak ambil darah pagi tadi, urat lengan kiri kanan semua hilang tak timbul. Dah try cucuk, setitik pun tak keluar.. Hahaha ini kes takut sangat sampai kering darah ke apa :P

Last last, terpaksa lah cucuk kat area knuckles tu. Double lah sakitnya. Lagi seriau bila cucuk kat situ, memang tak pandang pun. Pejam mata rapat rapat je tadi. Itupun darah setitik setitik je keluar T___T


First time merasa cucuk kat situ. Ambil darah first pukul 8.36 pagi, so kena rest dulu selama 2 jam. 10.36 nanti dia akan ambil darah lagi sekali. Err air gula tu rasanya tak sedap ok? Manis sangat sangat yelah dah nama pun air gula kan, tapi minum je lah dengan takde perasaan takpayah banyak fikir sangat. Dah minum tu, sementara menunggu saya rehat dalam kereta. 

Mula mula rasa okay, ceria je baca majalah semua. Sekali makin lama rasa makin pening dan loya. Takut betul kalau termuntah tadi sebab kalau termuntah kena repeat balik test. Tak sanggup ok. Saya paksa paksa mata tidur, last last terjaga pukul 10.25 pagi hehe nasib baik. Terus je masuk balik, tunggu dalam 5 minit dah dia panggil untuk ambil darah lagi. Kali kedua ni dah kurang sikit takutnya, darah keluar pun elok je tadi cari kesan luka kat tangan pun tak jumpa. Yang first tadi kesan luka dia ketara betul, baik kat lengan ataupun kat tangan ni ha.

Result akan keluar masa next check up lah kot. Harap harap semuanya baik baik saja, amin.



8 comments:

ct cheery said...

alahai,hope xde pape..

Tihara said...

as salam,

nice sharing...take care ey :)

antalya said...

harap2 bacaan ok. kalo tak, kena wat bsp plak

nanonano said...

huhu berdoalah semoga xde bsp bagai plak.. :p

Dhiera nadhirah said...

kena buat OGTT ke? kesian ye.. izza, kita tak tahu pun yang izza dh preggy. nampak na lame sgt x blogwalking. tahniah dear!

~daRLee ZuRiS~ said...

Nasib baik...heheee

Adam said...

hehehe penakut jarum rupanya... XD

aNNe bOo said...

Salam.... U... Dh pegnen eh? Congrat taw... Bestnye..how do u feel? Hehehe nway take care ye mommy to be! Chaiyok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...