Monday, October 8, 2012

Cucur Nasi Ikan Bilis

Lebihan nasi, biasanya korang buat apa ? Kalau macam saya ni, tak lain tak bukan memang setiap kali jawapannya mesti nasi goreng. Sampai dah jemu, asyik asyik buat nasi goreng je. Bosan ah, mari cari alternatif lain pula. 

Tak sangka rupanya lebihan nasi ni boleh buat cucur ye korang ! Tahu tak ? Saya baru tahu ni -__-"


Cucur nasi ikan bilis dan sambal ayam untuk breakfast di hari minggu hari tu :)


Resepi Cucur Nasi Ikan Bilis
CnP dari : Kak Yatie

Bahan-bahan
2 cwn nasi
2 cwn air
1 biji bwg besar
2 biji bwg putih
1/2 cwn ikan bilis
2 1/2 cwn tepung gandum
1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
Daun sup/bawang (di hiris halus)
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng

Cara-cara
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...


Cucur nasi ikan bilis ni serius tak tipu adalah sedap. Suami saya pun suka siap kata lain kali bolehla masak nasi lebih buat cucur nasi lagi -__-" hahah. Dan lagi best sebab dia lembut je walaupun dah sejuk. Dan juga mengenyangkan, mana taknya.. Nasi kan hehe. 

Sila cuba ye sebab memang best ! ;)



4 comments:

~daRLee ZuRiS~ said...

nak try gak lah nanti!
:)

mun said...

wah pestime tau tau nasi boleh buat cucur....

Zumie said...

kretifnya...nampak sedap..

nanonano said...

malas nk try
msk wishlist if aku turun sane ah, aci?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...