Wednesday, September 19, 2012

Caramel Cake

Ohoi, minggu lepas saja dah 3 bijik kek karamel saya buat. Sebijik buat untuk bawa ke open house. Sebijik lagi buat sebab nak bawak balik kampung, adik saya lah dok rikues nak kek karamel. Lepas tu bijak pandai on the way balik kampung baru teringat ek ehh kek karamel kitew dalam peti ais lupa nak amik -____-"

Maka, dekat rumah kenalah buat sebiji lagi. Haha kenyang makan kek aje kan. Kek karamel ni best, ehh ni fakta semua orang dah tau kot. Sebabnya rasa dia macam aiskrim, nyaman gila makan sejuk sejuk di musim panas ni fuhh (kalau makan sambil pejam pejam mata mesti lagi terasa nikmat dia -_-) lagi satu, saya suka bereksperimen dengan warna warna dia tu. Heheh syok je tengok belang dia menjadi. Tapi itu bila time rajinlah kan, time malas sendiri faham lah. Curah je terus semua, takde masa nak buat lapis lapis ni hahah.


Rekod kek terbanyak sekali pernah saya buat sampai dah hafal resepi. Tapi frust jugak bila adakalanya kek failed, tak menjadi. Kadang kadang meringue tak menjadi, kadang karamel tak cantik. Tu gambar last sekali tu contoh karamel tak menjadi sangat lah tu pasaipa tah pewarna dia mencemarkan karamel tu, cis ! Tapi takpe, practice make perfect :p

Eh melalut panjang lah saya ni. Sebenarnya saya nak share kek karamel yang adik adik saya buat ni. Pertama kali diorang buat. Berdasarkan resepi ni lah --> RESEPI KEK KARAMEL


Kagum jugak saya mentengok hasil dia. Fuiyo, karamel cantik. Lapisan pun cantik. Nampak yummy je kan, ini simpan dalam fridge semalaman bagi betul betul sejuk lepas tu baru makan di tengah hari rembang, memang satu nikmat dunia ! Hihi.

Eh sapa tak try buat lagi kek ni, buatlah ek. Senang je. Yang first time buat pun confirm menjadi ;)


9 comments:

nanonano said...

tu diaaa, dah terorr..huhu

juelee said...

jue pun sama, raya kali ni, dekat 10x gak la bakar kek ni.. pecah rekod hikhik

~daRLee ZuRiS~ said...

aku gak tak buat2 g

atty's said...

kty suka kek kaler yg ni 4 tu..
bilalah nak rasa kek karamel ni

mama sara nur said...

sampai 3 he he mesti la dpt hafal resepinya kan
sama cam adik bungsu akak kat kg je duk rikues kalu ckp nk blk kg..sebiji kompem habis kat dia sorang je he he

Ietams said...

Wuii terer betul buatnya dah
Terliur tengok

Hana Soffelia said...

Pergh~kwn Na, dah teror mcm Na. hehe

OmbakBaik said...

salam...ke mana tumpahnye kuah jika tak ke nasi kan...mak nye terer masak macam macam macam..anak nye pon same..best nye..yummeh...terlior oke...


ni izzatul yg pernah jadi cikgu ganti kat rmm kan..hahaha kebetulan name macam kawan saya ..so view lablog...salah org rupenye..tp rase kenal pulak bile tgk2 gamba..n lastly..jumpa gamba maknye..kak khairiah..so btul la..

enjoy reading ur blog..n buat dua tiga kali telan liur je..hahahah..

Zumie said...

teringin nak rsa ko buat syg! :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...