Wednesday, July 6, 2011

Cara-cara Membuat Kek Karamel


Okay, masa untuk berkongsi resepi ;)

Resepi : Kek Karamel
Sumber : Pn Nano

Bahan (A) - step 1
2 sudu besar gula (untuk buat gula hangus)
- masukkan gula dalam loyang, kacau sampai hancur dan jadi perang. Kalau rasa likat, boleh tambah air (kena sentiasa kacau, dah hancur jadi gula hangus.. Boleh la tutup api ye)

Bahan (B) - step 2
1/2 tin susu cair F&N (saya ganti dengan brand lain)
70 gm gula kastor *saya buat 40gm
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
-kacau adunan B dengan perlahan jangan sampai berbuih kemudian tapiskan masuk adunan ke dalam loyang yang dah ada gula hangus tadi

Bahan (c) - step 3 : Lapisan Kek
140 gm tepung gandum
70 gm gula kastor *saya buat 40gm
3 biji kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak masak
-pukul semua bahan (C) dan ketepikan

Bahan (D) - step 4 : meringue
6 biji putih telur
70 gm gula kastor *saya buat 50gm 
-pukul putih telur dulu sampai berbuih, lepas tu masukkan gula kastor dan putar dengan kelajuan paling tinggi sampai mencapai "soft peak". "Soft peak" ni di mana bila kita terbalikkan bekas berisi meringue tadi, ianya tak tumpah sebab dah kental

Cara-cara :

1. Campurkan adunan C & D, kaup balik sampai sebati
2. Bahagikan kepada 3 bahagian dan letak pewarna
3. Tuang secara berselang-seli ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
4. Bakar dalam masa sejam dengan suhu 160c dengan menggunakan kaedah double boiling
5. Bila dah masak, biarkan kek sejuk dan turun dengan sendirinya baru terbalikkan dia. Lepas tu simpan dalam peti ais. Paling best makan kek ni masa dia sejuk :D

Nota 1 : untuk buat meringue, pastikan bekas tu takde setitik pun air dan kuning telur yang sesat. Kalau tak, meringue boleh rosak. Untuk first timer, mungkin mencabar sikit nak buat. Tapi takpe, usaha tangga kejayaan :)

Nota 2 : Untuk buat corak tu, tuangkan adunan kat tengah-tengah loyang (guna senduk tuang sikit-sikit ye, jangan pergi tuang semua sekali harung pulak. Tuang sikit-sikit tu kalau rajin dan nak kek cantik lah). Contoh ye, ada 3 warna. Merah, kuning dan hijau. Mula-mula adunan merah tu kat tengah-tengah loyang. Lepas tu amik adunan kuning pulak, tuang kat tengah-tengah jugak. Lepas tu amik hijau, lepas tu selang-selikan balik. Paham kan ?

Nota 3 : Kaedah double boiling di mana loyang tadi dilapis dalam loyang lain yang lebih besar yang berisi air. Err, faham kan ?

Nota 4 : Semua penerangan details adalah untuk membantu orang yang baru berjinak-jinak nak buat kek :) Yang dah otai, dah pakar duduk tepi diam-diam pun boleh :p

Happy baking ye !

P/s yang merah bold tu saya dah try kurangkan sukatan gula dia, ternyata lagi sedap untuk siapa yang tak suka manis. Kalau nak try, mbe boleh guna resepi asal dulu lepas tu pandai-pandai la sesuaikan sukatan gula dia ikut tekak korang bila nak buat second time pulak.


<--- Nang if you LIKE

3 comments:

nanonano said...

sy dtg tuk blajar buat kek, heheh tenkiu bg detail :p

nyna said...

kek ini adalah paling sdap setakat ni.
eh yg marble cheese kak yong ajar tu pun best jugak
tebayang2 dah kek ni sejuk dlm fridge kekeke :D

sweethOneY said...

Nano - hahahaha mu otai takyah blajor dah :p

Nina - Kehhhhhhh saje puji lettewwww nak suh kita buat lagi lettewwww (ee gelinyewww) hahahaha

best kan kek ni :D nanti aku buat lagi :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...