Thursday, August 2, 2012

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api

Lama tak update resepi, nak update pendek je kali ni :D

Percaya tak, saya sepanjang Ramadhan ni. Ini first time saya memasak untuk berbuka. Itupun mana sempat nak siapkan sebelum berbuka, time tengah menggulai lagi kat dapur dah dengar azan. Maka berbukalah dengan makan kurma dan karipap dulu. Saya dah usaha keluar ofis on time 5.40 je terus cabut. Nak kejarkan sampai rumah sebelum 6.30 petang tapi tetaplah gagal. Jammed pulak bulan puasa ni dekat area Kota Damansara tu. Selalu 6.45 lah rekod paling awal sampai.

Ini menu berbuka semalam.


Ayam masak lemak cili api dengan asam pedas keladi. Keladi tu beli, teringin pulak tengoknya hewhew.



Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahan

4 ketul ayam
1/2 biji bawang besar *
15 tangkai cili api * 
2 ulas bawang putih *
1 inci halia *
1 inci kunyit hidup*
1 batang serai dititik
2 ketul tomato (belah 4)
1 kotak santan kecil (200 ml)
1 helai daun kunyit (disiat)
Asam keping
Garam dan gula secukup rasa

Bahan bertanda * dikisar halus

Cara-cara

1. Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit. Goreng 3/4 masak. Ketepikan.
2. Tumis serai, bahan kisar dan juga daun kunyit. Setelah pecah minyak, masukkan ayam.
3. Biarkan seketika sehingga ayam sebati, masukkan santan. Perlahankan api, kacau sentiasa.
4. Masukkan tomato dan juga asam keping. Perasakan dengan garam dan gula. Sedia untuk dihidangkan.

P/s sila adjust sendiri kuantiti cili yang digunakan

3 comments:

ct cheery said...

family cheery xpernah buat masak lemak aym ni. mak slalu buat ikan jer..tp mcm best plak tengok pix tu..hehe

Tny said...

Sempoinya Izza.. nanti boleh lah torai =)

Ietams said...

akak tak penah tumis kalu masak lmk cili api.. hihihi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...