Tadaaaaa !
Ena, datang mood rajin aku malam tadi. Berjaya jugak aku masakkan asam pedas daging ni ha :P
Saya kan, first time makan asam pedas daging ni masa pergi Melaka lama dulu dah. Lepas tu terus rasa eee sedapnya asam pedas daging ni, nak nak lagi kalau part daging tetel tu kan perghhh sedapnya. Yang berlemak memang sedap je :P
Jadinya hari tu nampak Yun share resepi asam pedas daging ni, dah alang-alang bahan memang ada kat rumah itulah jadi santapan dinner saya dan suami semalam. Saya ikut resepi Yun sebagai panduan tapi adalah tambah-tambah bahan sikit macam bendi, tomato, belacan. Lepas tu sebelum blend bahan-bahan tu saya bakar dulu ikut petua orang Melaka ni ha. Alhamdulillah menjadi, tapinya nak tunggu daging tu empuk ya rabbi punyalah berejam. Sahih kena masukkan pressure cooker dalam wishlist ni !
Saya share resepi Yun kat sini ye, mekaseh Yun.
Resepi Asam Pedas Daging
By : Yun Nasir
Bahan-bahan:
- setengah kilo daging lembu fresh...campur lah dgn tetel nya sket utk hasil berlemak dan lebih sedap
- 2 senduk cili kering (dah blend)
- bawang merah diblend (biasa guna sebijik bwg besar je)
- stgh cwn air asam jawa
- sebatang serai (di titik)
- seinci halia
- sedikit lengkuas (di titik)
- daun limau purut
- garam secukup rasa
- air
- sesenduk minyak masak utk menumis
Cara-cara memasaknya:
1. panaskan minyak
2. tumis bwg merah, halia dan cili kering yg telah di blend. tumis sampai garing & naik bau
3. masuk kan daging dan kacau rata
4. tuang air asam jawa. kemudian disusuli dgn air biasa. tenggelamkan daging
5. masak dgn api sederhana. kacau sekali sekala. sampai daging empuk. jika perlu tambah air lagi
6. sekiranya terlalu berminyak, cedok keluar minyak berlebihan
7. apabila gulai dh menggelegak, masuk kan serai dan lengkuas
8. masuk kan garam ikut kesesuaian rasa
9. akhir sekali masuk kan daun limau purut
- setengah kilo daging lembu fresh...campur lah dgn tetel nya sket utk hasil berlemak dan lebih sedap
- 2 senduk cili kering (dah blend)
- bawang merah diblend (biasa guna sebijik bwg besar je)
- stgh cwn air asam jawa
- sebatang serai (di titik)
- seinci halia
- sedikit lengkuas (di titik)
- daun limau purut
- garam secukup rasa
- air
- sesenduk minyak masak utk menumis
Cara-cara memasaknya:
1. panaskan minyak
2. tumis bwg merah, halia dan cili kering yg telah di blend. tumis sampai garing & naik bau
3. masuk kan daging dan kacau rata
4. tuang air asam jawa. kemudian disusuli dgn air biasa. tenggelamkan daging
5. masak dgn api sederhana. kacau sekali sekala. sampai daging empuk. jika perlu tambah air lagi
6. sekiranya terlalu berminyak, cedok keluar minyak berlebihan
7. apabila gulai dh menggelegak, masuk kan serai dan lengkuas
8. masuk kan garam ikut kesesuaian rasa
9. akhir sekali masuk kan daun limau purut