Wednesday, May 16, 2012

Resepi Asam Pedas Daging


Tadaaaaa !

Ena, datang mood rajin aku malam tadi. Berjaya jugak aku masakkan asam pedas daging ni ha :P




Saya kan, first time makan asam pedas daging ni masa pergi Melaka lama dulu dah. Lepas tu terus rasa eee sedapnya asam pedas daging ni, nak nak lagi kalau part daging tetel tu kan perghhh sedapnya. Yang berlemak memang sedap je :P

Jadinya hari tu nampak Yun share resepi asam pedas daging ni, dah alang-alang bahan memang ada kat rumah itulah jadi santapan dinner saya dan suami semalam. Saya ikut resepi Yun sebagai panduan tapi adalah tambah-tambah bahan sikit macam bendi, tomato, belacan. Lepas tu sebelum blend bahan-bahan tu saya bakar dulu ikut petua orang Melaka ni ha. Alhamdulillah menjadi, tapinya nak tunggu daging tu empuk ya rabbi punyalah berejam. Sahih kena masukkan pressure cooker dalam wishlist ni !

Saya share resepi Yun kat sini ye, mekaseh Yun.


Resepi Asam Pedas Daging
By : Yun Nasir 

Bahan-bahan:
- setengah kilo daging lembu fresh...campur lah dgn tetel nya sket utk hasil berlemak dan lebih sedap
- 2 senduk cili kering (dah blend)
- bawang merah diblend (biasa guna sebijik bwg besar je)
- stgh cwn air asam jawa
- sebatang serai (di titik)
- seinci halia
- sedikit lengkuas (di titik)
- daun limau purut
- garam secukup rasa
- air 
- sesenduk minyak masak utk menumis


Cara-cara memasaknya:
1. panaskan minyak
2. tumis bwg merah, halia dan cili kering yg telah di blend. tumis sampai garing & naik bau 
3. masuk kan daging dan kacau rata
4. tuang air asam jawa. kemudian disusuli dgn air biasa. tenggelamkan daging
5. masak dgn api sederhana. kacau sekali sekala. sampai daging empuk. jika perlu tambah air lagi
6. sekiranya terlalu berminyak, cedok keluar minyak berlebihan
7. apabila gulai dh menggelegak, masuk kan serai dan lengkuas 
8. masuk kan garam ikut kesesuaian rasa
9. akhir sekali masuk kan daun limau purut



Kebetulan semalam berjanji dengan Ena nak masak lauk asam pedas sama-sama, so jenguklah sini nak tengok hasil masakan dia pulak -- ASAM PEDAS DAGING MEK ENA ;D



9 comments:

sharEna said...

ko tawu, tetel2 kt daging tu semua laki aku dah potong buang. dia kata x elok aku makan. maklom aku kan ade masalah darah tggi hihi. so mkn daging pure betol jelah mcm td. xpelah..sedap jugak hihi

ade bendi lg sedap ohh. aku lupe nk beli T_T

Ann Ilias said...

Ehhhhhhhhhh
kenapa rajin sangat korang ni
hahaha

Izza, gambar ni mmg kasik aku telan airliur banyak kali
mcm wajib cuba je ni

nanonano said...

trliur2 bc citer korang psl asam pedas ni
tp aku xske main daging mentah T__T
tmbah lg nk tggu dia msk betul lama tu, haishhh

antalya said...

happy tgk kekawan ramai yg ngetest resepi asam pedas ku ecewahhh. ye mmg nk kena masak lama daging nih lebih kurang 3-4 jam

AishahAzli said...

baru first time dengar ada asam pedas daging.
nampak macam sedap je.

asna cute said...

aku salin jer resepi nie dulu.. nak buatnya xtau la bila haha. thank you share!

dhiera said...

kita 1st time makan asam pedas daging masa raya tahun lepas~ tebaek..

DjDayang Jack said...

Salam ziarah...

kecur liur akak nengok asam pedas daging ni dik oii...fav akak gak ni :)
terima kasih ye sudi menjengah blog akak dan sudi mencube resepi dari sana terutama ayam kicap berlada hitam..mmg sedap sgt kan...hehe..thanks dear...

lily lotus said...

akak festime makan masa kat kenduri kawen, memang tip top!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...