Asam Pedas Ayam
Resepi : Cik Mat Gebu
Bahan-bahan
1 ekor ayam, potong ikut suka, buang kulit, cuci bersih dan toskan
1 biji nenas madu saiz sederhana, kupas dan hiris sederhana tebal
1 genggam daun kesom
2 batang serai, dititik
2 cawan jus asam jawa
3 senduk nasi cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
*8 biji bawang merah
* 4 ulas bawang putih
* 1 inci halia
* 1/2 inci lengkuas
* 3 biji buah keras
* 3/4 inci kunyit hidup
* 1/2 inci belacan
* 3/4 camca teh lada hitam
Bahan bertanda * dikisar halus
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis serai sehingga naik bau. Masukkan bahan kisar, tumis sehingga wangi. Masukkan cili kisar, kacau dengan api perlahan sehingga pecah minyak.
2. Masukkan ayam dan kacau sehingga kecut sedikit. Tuang air secukupnya. Kacau dan apabila mendidih, masukkan daun kesom. Bila ayam 1/2 empuk, masukkan nenas dan jus asam jawa. Kacau sehingga mendidih.
3. Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga ayam empuk dan nenas menjadi lembut. Hidangkan panas-panas.
Pada pendapat saya, resepi ni memang sedap ! Sedap rupanya ayam bila kita buat asam pedas ni. Cumanya saya masak semalam takdelah sampai seekor, takkan seekor nak makan dua orang kot. Hehe pandai-pandailah adjust kuantiti dia kan. Lepas tu nenas saya tak masukkan, ganti dengan bendi dan tomato.