Thursday, January 19, 2012

Resepi Kek Coklat Dengan Lapisan Keju (Moist Chocolate Cake Layered w Cheese)

Hai semua !!

Ada yang rindu tak ? Hehe untuk yang taktau, saya pergi bercuti sebab tu lama tinggalkan blog :)

Sorry pembukaan update blog ni saya update resepi dulu ye sebab dah lama sangat berjanji dengan orang nak update resepi ni tapi masih tak update sampai baru ni tadi kawan ingatkan, barulah rasa alamak dah janji tapi tak tunaikan T_T

So, ini dia resepinya ye.


Bahan-bahan

Bahan A
1 tin susu cair
4 biji telur
1 1/2 cawan minyak jagung
1 cawan gula kastor
1 tsp esen vanilla

Bahan B
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat

Cara-cara
1. Campur semua bahan A, pukul sehingga kembang.
2. Masukkan bahan B, pukul sehingga sebati. Jangan sampai terlebih pukul.
3. Bahagikan adunan kepada dua.

Untuk lapisan cheese dia pulak, resepi dia macam ni :

Bahan-bahan

250 gm cream cheese
60 gm gula halus
2 biji telur
1/2 tsp esen vanilla
15 g tepung gandum

Cara-cara
1. Pukul cream cheese bersama telur sehingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus pukul. Kemudian masukkan esen vanilla.
3. Masukkan tepung gandum dan gaul sebati.

----------------------------

Ok cara- cara nak buat dia. Panaskan kukusan. Ni kukus ye, bukan bakar. Lepas tu lapiskan loyang kek dengan kertas surih. Tuangkan 1 bahagian adunan kek coklat tadi. Kukus selama 15 minit atau sehingga masak (cucuk tengah kek dengan lidi, kalau masih basah sila kukus lagi).

Selepas lapisan kek dah masak, masukkan lapisan cheese pulak dan kukus sehingga masak. Last step, tuangkan 1 bahagian adunan kek coklat tadi dan kukus sehingga masak juga. Kalau rajin bolehla buat berlapis-lapis ye.

Kek ni memang sedap dan lembap. Memang bestlah makan, tryla buat ye :)

<--- Nang if you LIKE

4 comments:

Amie said...

sedapnya! lemak berkrim dengan warnanya yang hitam menawan....yummy!

Erina Asmawani said...

sebelum bersalin kena buat cheesecake! ;)

AdaNaz87 said...

sedapnyeee! ((=

pRincESs_N said...

Mcm senang jekk nk wat nih...boleh try..tggu mood baking come back...hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...