Monday, November 21, 2011

Resepi Cream Puff



Akhirnya..

Tercapai juga impian saya nak buat cream puff ni. Hihi. Walaupun rupa dia tak semenggah sangat, tapi super puas hati. Barang-barang murah je nak buat dia, senang pun senang. So takde reason awak-awak semua untuk tak buat.. Nak-nak lagi kalau suka makan cream puff tu. Memang elok sangat try resepi ni ;)

Cream puff

Bahan-bahan
100ml air
45g butter - suhu bilik, potong 1 cm
60g tepung gandum - ayak
2 biji telur

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 200C
2. Masukkan telur ke dalam mangkuk, pukul biar telur putih dan kuning bercampur.
3. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehingga mendidih. Bila dah mendidih, tutupkan api.
4. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
5. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga terbentuk doh. Kemudian, padamkan api.
6. Masukkan telur, kacau cepat-cepat.
7. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Gunakan nozel 1 cm. (Kalau takde, boleh potong aje bucu plastik anggaran 1 cm). Pipekan ke atas dulang, tekan bahagian bertanduk supaya cream puff nampak cantik.
8. Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selamat 25 minit.
9. Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan cream custard.


Cream Custard

Bahan-bahan
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu tepung jagung
4 sudu besar gula
200 ml susu segar
1 biji telur size A
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila

Cara-cara
1. Masukkan tepung, tepung jagung dan gula ke dalam periuk.
2. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul.
3. Masukkan telur dan kacau lagi.
4. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
5. Masak bancuhan ni atas api sederhana sehingga menjadi pekat. Adunan hendaklah sentiasa dikacau untuk mendapatkan cream custard yang licin.
6. Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata.

Sumber resepi dari Mek Kuantan :D Cream puff dia buat nampak macam lagi gebu jeeeess. Takpe, weekend ni saya nak repeat lagi buat cream puff ni dengan Cik Nina pulak.

Oh untuk pengetahuan, 1 bancuhan cream custard ni boleh guna untuk 2 bancuhan doh dia tu ye :D

6 comments:

nanonano said...

amboiii mentang2 dah menjadi
trus kuar ayat
"senang pun senang,"
ekekke...btw, cream puff mu pun nmpak gebus, penuh ngn cream smpai xley tutup puff tu, ekeke

Ietams said...

betul tu, memang murah & mudah

hOtMaMa said...

wahhhh.. chaiyok2!!! bertambah2 sayang le cik abe..dpt wife rajin masak! hehe

Zumie said...

sedap....nakkk

dhiera said...

wawah~ banyak jugak bahan dia

Nava.K said...

very nice, lovely cream inside.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...