Sunday, July 21, 2019

Murahnya Nak Pergi Bercuti

Siapa suka pergi bercuti kat sini?? Mesti ramai suka kannn.. Nak pergi bercuti ni kena rancang betul betul especially kalau dah beranak pinak faham faham ajelah kosnya kan. Masa berdua dulu tak banyak belanja sangat, bila dah beranak dua, tiga, empat, lima of course la belanjanya dah lain hehe

Jom saya nak share macam mana korang boleh berjimat kalau nak bercuti dan macam mana korang nak get cheap KLIA transit tickets semudah ABC. 

Caranya, korang kena install Traveloka! 

Serious weh, guna apps ni best gila la senang betul nak book apa apa pun tau. Bukan setakat nak book ticket flight atau hotel aje, nak book KLIA2 to KL Sentral online pun boleh! 

Caranya korang pergi kat menu dan cari book
KLIA transport. Dari situ korang boleh pilih destinasi korang dari mana, kemudian nak ke KLIA. Akan
kluar harga dan korang boleh book.

Lepas korang buat payment through debit card atau kredit card
korang akak dapat voucher yang akan send ke email korang. Through voucher tu nanti korang boleh
pakai untuk naik tren.

Senang kan?

Takyah naik teksi kalau teksi tak available and korang pun boleh
elak jam and sampai cepat. Kalau korang nak naik ke KLIA2 pon boleh.

Tapi kena ingat! Voucher ni nanti korang
tak boleh jual balik so make sure kalau korang beli tu nanti pakai la ye. So guys please again install
tau Traveloka apps, memang best !

Alang alang cerita bercuti ni, saya nak share salah satu negeri di Malaysia yang wajib korang pergi! 

Is..... P E N A N G! 

Why? Selain daripada syurga makanan, Penang ada banyak lagi tarikan lain tau. Antaranya, 


1) Bukit Bendera Penang Hill
Tempat tinggi di mana korang boleh tengok pemandangan pulau dari eagle eye. Tiket nak naik ke atas tu boleh beli online atau kaunter. Tapi disarakan belilah online supaya tak perlu beratur lagi nak beli tiket. 
Cuma nak kena beratur nak naik funicular je kihkih. Kena mentally prepared okay dah ke sini memang kena banyak bersabar especially kalau korang pergi masa cuti, orang memang sangat ramai!

Tapi enjoyla view dekat atas tu and most important thing, dapat beri pengalaman naik bukit dengan funicular kepada Kasih dan Luth


2) Goh Kaki Museum
Ni museum yang sangat best tau! Mereka tawarkan pengalaman bermain permainan tradisional seperti congkak, konda kondi dan sebagainya untuk kids dan parents. Really great experience for the kids di samping tu dapat menguatkan lagi bonding parents-kids


3) The Tops at Komtar
Ni antara tarikan terbaru di Penang tau! Komtar yang dulunya bangunan lama sekarang dah direvamp jadi lawa weh. Siap ada taman tema dekat atas tu.

Tapi yang paling menarik perhatian di sini of courselah dinosaur lab. Budak budak memang suka. Kalau ke sini, spendlah masa seharian ok, barulah berbaloi !

Amacam? Best tak? 

Please install apps Traveloka untuk kurangkan kos percutian kita, yayy! 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...