Tuesday, January 8, 2013

Pengalaman Itu - Part I

Phew~ 7 hari sudah berlalu. Dari sehari ke sehari saya cuba cari masa nak tulis entry ni, sekarang baru dapat curi masa sikit. Rasa busy betul, baru nak sesuaikan diri dengan keadaan baru kan :)

Alhamdulillah, pembukaan tahun 2013 yang sangat gembira. Menerima kehadiran buah hati pertama saya dan suami. Sekarang saya sedang berpantang di rumah emak di kampung, suami pula di KL. Jadi orang bujang sekejap lah dia tu ye, hehe tapi mesti hari hari tak lena tidur teringatkan anak kan, sayang ? Alololo, syiannnn dia tau. Takpe, setiap weekend kita jumpa k !

Oklah, sementara ada sedikit masa dan juga ingatan saya masih bagus ni.. Nak share pengalaman bersalin :D

Ceritanya macam ni,

Beberapa hari sebelum deliver baby, saya selalu sakit perut. Sakit perut memulas mulas, setiap kali lepas makan mesti ke toilet, perut macam reject makanan. Makan je, mesti ke toilet. Orang cakap dah tanda tanda kan. Tapi saya tak ambil serius sangat. Just alert ajelah, sebab memang tengah tunggu hari kan. Itupun last day tahun 2012 hari tu, saya tak larat sangat nak pergi kerja.. tapi dipaksa paksa jugak datang ke ofis. Saya gagahkan diri jugak memandangkan belum start lagi maternity leave saya waktu tu. Takpelah, walaupun sebenarnya rasa nak menangis masa bos call suruh jugak jugak datang ofis tu. Ahh, malas cakap banyak banyak hal ni buat sakit hati je.

1 Jan 2013, pembukaan tahun 2013.. Saya dan suami sakan berjalan. Dari pagi membawa sampai ke petang. Siap groceries shopping, restock barang dapur semua. Sebab saya dah start maternity leave 2hb, kononnya berkobar kobar la ni semangat nak memasak sebab tengah cuti rehat sementara menunggu hari kat rumah kan. Malam tu kebetulan, adik adik saya pun datang tidur kat rumah. Waktu sembahyang Maghrib, saya dah rasa something je. Macam ada rasa sakit yang kejap kejap datang. Saya message Ayein, tanya itu contraction ke.. Sebab yelah, tak sure kan heheh. Ayein kata maybe, lepas tu suruh kira berapa kerap sakit tu.

Saya perasan sakit tu datang dalam sejam sekali, lepas tu kejap kejap aje.. Still boleh rileks rileks tengok tv lagi, kejap kejap je menyeringai menahan sakit. Telefon emak, bagitau sakit semua tu. Emak suruh siap pergi hospital je. Tapi sebelum pergi hospital, saya sempat lagi makan aiskrim hahah sebab konon bajet bersalin malam tu, aiskrim dahla baru beli petang tu tak sempat lagi nak makan kan, so better kita makan sebelum kempunan ;p Dalam pukul 11 malam, buat rombongan ke hospital lah kami. Saya, suami dan 3 orang adik saya. Siap naik 2 kereta sebab kononnya takut kena admit nanti suami nak kena temankan saya so adik adik bolehla balik dulu. Begitulah plannya. So, bergeraklah kitorang ke Hospital Selayang. Yups, Hospital Selayang.. Korang tak salah baca :p

Sampai je, terus naik dewan bersalin tu.. Nurse suruh tukar pakai kain untuk check VE semua. Gila nervous time ni, yelah nak kena seluk. Erk, seriaunya kalau teringat. Doktor first yang buat OK je, lembut. Yang second, ya rabbi kasarnya ! Takde ciri ciri nak bersabar langsung, agaknya sebab doktor senior kot.. Tak tunggu tunggu orang bertenang dah.. Terus seluk je. Oh dua dua orang doktor perempuan ye. Nasib saya baik heheh. Tapi geram betul dengan doktor second tu, berapa kali saya bagitau dengan suami lepas tu doktor tu kasar sangat. Tapi takpelah, kita takde pilihan nak taknak kena buat jugak VE tu kan.. so redha je lah.

Masa check VE tu, bukaan baru 1cm. Diorang suruh balik dulu. Dan cakap bukaan 1cm tu biasalah, lambat lagi nak bersalin nak nak lagi kalau anak first ni. Maybe dalam masa 2 minggu macam tu. Masa tu pun tak sakit sangat, bukaan pun baru 1cm.. So, kita baliklah rumah balik. Jam pukul 1 lebih masa ni.

Balik rumah, tidur. Tapi tak boleh tidur. Rasa sakit yang semakin kuat. Saya tertidur, lepas tu terjaga dan mengaduh sakit. Suami saya tak senang duduk. Asyik ajak pergi hospital balik tapi saya cakap takpe, nanti dulu. Baru je nak terlena, terasa sakit contraction. Terjaga, mengaduh sakit, dah tak tahu nak buat apa nak kurangkan sakit. Dok bangun berjalan dalam bilik pun masih tak lega. Buat teknik pernafasan pun tak boleh jalan jugak. Cuma banyakkan baca ayat "La ila ha illa anta subhanaka inni kuntuminaz zolimin"

Bersambung di Part II, takdan nak sudahkan dalam satu entry.. Hihi..



7 comments:

MaR said...

bile bace pengalaman org besalin...trus tebayng mase besalain anak dulu....sakit tapi indah kan....

Maria Rajab said...

oit berhenti part mendebarkan..cepat2 sambung..hehe..tahniah ye izza

Zumie said...

oi suspennya hahaa..cpt part 11

antalya said...

haihhh..nk tunggu entry pon dh seminggu. bersambung la pulak.sabo jela

♦ nisa ♦ said...

Tahniah izza!hehe cepatkanlah part 2 pulak tak sabar nak dengar cite.

nanonano said...

ko punye pengalaman branak ni mcm aku je..hahahha
cek 1cm, sakit sgt2 dah
tp doc blh je lg ckp lambat lg brsalin.. grrrr..

dhiera said...

kite dh dpt agak. mesti sebab dah emergency sgt. 2 yg pergi hospital dekat je tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...