Resepi Ayam Masak Cili
Bahan-bahan
Bahan A *dikisar
3 ulas bawang putih *
1 ulas bawang merah *
1 inci halia *
1 biji buah keras *
3 tangkai cili merah *
7 tangkai cili padi *
Bahan B
4 ketul ayam
2 cawan air
1 keping asam keping
Setengah kiub pati ayam
1 biji tomato (belah 6)
1 sudu kecil kunyit
4 sudu sos tomato
Garam dan gula secukup rasa
Hirisan bawang besar
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar beserta dengan serbuk kunyit hingga pecah minyak.
2. Masukkan air dan juga asam keping.
3. Masukkan ayam. Biarkan merenih di atas api yang kecil sehingga ayam masak dan kuahnya menjadi pekat.
4. Masukkan kiub pati ayam, tomato, sos tomato dan juga hirisan bawang besar.
5. Perasakan dengan garam dan gula. Kacau sehingga sebati, angkat dan sedia untuk dihidangkan.