Tuesday, November 29, 2011

Resepi Simple Pavlova

Second time sebenarnya buat pavlova. Tapi yang pertama kali buat hari tu rupa agak menyedihkan jadi saya pun macam tak gamak nak letak :p

Jom semak resepi ;)

Pavlova

Bahan-bahan
3 biji putih telur
1/2 cawan gula kastor (blend halus)
1 sudu kecil cuka buatan
1/2 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara
1. Putar putih telur bersama dengan gula kastor sehingga mencapai soft peak / bertanduk.


Ini contoh soft peak :p Bila kita terbalikkan bekas tu, adunan tak tumpah. Tips, pastikan takde bendasing (eg kuning telur, air, dll) dalam bekas tu.

2. Campurkan esen vanilla, tepung jagung dan cuka buatan. Kaup balik sehingga sebati.
3. Panaskan oven 150C. Alas loyang dengan kertas surih dan tuangkan meringue tadi ke dalam loyang.
4. Bakar selama sejam menggunakan api atas bawah dengan suhu 100-120C - atau sehingga garing.
5. Selepas dah masak, biarkan selama setengah jam di dalam oven. 

Untuk topping atas dia, putar 1 cawan whipping cream sehingga kembang. Sapukan ke atas adunan tadi. Hiaskan dengan buah-buahan segar. Hasilnya begini ;


Sedap pavlova ni. Bolehla cuba kannnn, simple aje. Kalau beli ni, mahal ni :p

Resepi kredit kepada Mek Nano :D


<--- Nang if you LIKE

9 comments:

nyna said...

dan pavlova adalah cair bila aku smpai shah alam sadis rupanya haha

pRincESs_N said...

rupa pavlova ko same cm aku gak...teringin nk wat yg tingi2 gebus cm mek na tuh...cane ekk..

sharEna said...

senang je buatnya kan? tggu aku ade oven. at least kena buat sekali neh T_T

Zumie said...

huhu da lama nak buat tapi malas haha

nanonano said...

wow whip cream melimpah ruah, dapp.. hehe

Hana Soffelia said...

Sampai hari ni, belum cuba lagi buat pavlova. T_T

Redbloodsnow said...

nangis yang! bila rajin aku nk try buah utk dillah ah :D

dhiera said...

menyelerakan~

YnaaOhYnaa said...

sedap nye nmpak!! nyummmm nyumm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...