Thursday, July 7, 2011

Light Cheese Cake

Err, share resepi lagi boleh ? ;)

Ini buat hari tu untuk adik bagi officemate dia. Katanya,

"Yong, awak kena tolong aku buat kek tau !"

Sudahnya, saya sorang je mengulit kek di dapur. Hehe, takpe.. Saya bukan kisah pun, I really have passion in baking ❤Hari ni kita belajar buat light cheese cake ye. Saya punya kek ni belum dimasak lagi, lepas keluar dari oven lupa pulak nak ambil gambarnya.

Light Cheese Cake
Resepi : HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan
• 125g cream cheese
• 300 ml susu segar
• 80 g mentega atau marjerin
• 80 g tepung gandum
• 80 gram gula halus
• 3 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila/jus lemon

Cara-cara

1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula mentega/marjerin,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.

2. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia tidak tumpah apabila mangkuk cuba diterbalikkan)

3. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan

4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..

5. Glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek

6. Bakar pada suhu 160 darjah selama 45 minit (atau sehingga masak) menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)

8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.

Untuk yang tak berapa pasti lagi cara nak buat dia, boleh rujuk sini -> Tutorial bergambar light cheese cake

Try la ye ! Saya rasa kek saya tak berapa nak gebu, ada la tu salah kat mana-mana tu. Tapi officemates adik semua puji sedap, hik hik :p Nanti nak try lagi sekali lah resepi ni untuk hasil yang lebih memuaskan ;)

<--- Nang if you LIKE

3 comments:

nanonano said...

wahh mcm sedap je,
bhn2 pun simple je
nanti la kot ade nafsu nk mkn cheese kek aku cilok resepi sni, hehe

pRincESs_N said...

mcm senang jekk nk wat..cz bhn2 x rumit...bole try nti...nti..nti..nti..hahaha..x to bile...

Redbloodsnow said...

aku mmg kagum dh passion ko in baking ni yunk....jeles ai..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...