jeng jeng jeng
dari kepingan duit 1 sen yang aku susun kat bawah ni
dapat hasilnya mcm kat bawah ni
hihi
caye dop?
tu la nama dia kek lapis asam manis
ataupun kek lapis asam duit..hehehe
1st time aku buat tuh
syioknye nengok dia jadi elok cenggitu
sedap pun sedap..hihi
eh, ni cakap benda yang betul taw ;p
tadek angkat2 bakul ni
tak larat ar nak angkat bakul saje kan kan
hehe
kak leeya, tanya minggu ni masak ape kan
ha..tu la dia
ni resepi dia..
Bahan-Bahannya
450 g mentega
150 g gula halus
10 biji telur gred A
300 g biskut "Marie", dikisar halus
1 tin kecil susu pekat manis
85 g seri kaya
1 camca teh esen vanilla
2 bungkus asam manis (Haw Flakes), setiap bungkus ada 10 pack
1 camca teh pewarna makanan merah, hijau dan kuning
Cara membuatnya
tenx untuk tuan punya blog..
resepi anda sangat sedap (:
ek ehh
macam tertinggal sesuatu ar
korang pasan tak?
pasan takkk?????
ohh..padanla weh
terlupa nak letakkan nitokey kek lapis
hahahaha
dan dannnnnnnnnnnnn ;p
dapat hasilnya mcm kat bawah ni
hihi
caye dop?
tu la nama dia kek lapis asam manis
ataupun kek lapis asam duit..hehehe
1st time aku buat tuh
syioknye nengok dia jadi elok cenggitu
sedap pun sedap..hihi
eh, ni cakap benda yang betul taw ;p
tadek angkat2 bakul ni
tak larat ar nak angkat bakul saje kan kan
hehe
kak leeya, tanya minggu ni masak ape kan
ha..tu la dia
ni resepi dia..
Bahan-Bahannya
450 g mentega
150 g gula halus
10 biji telur gred A
300 g biskut "Marie", dikisar halus
1 tin kecil susu pekat manis
85 g seri kaya
1 camca teh esen vanilla
2 bungkus asam manis (Haw Flakes), setiap bungkus ada 10 pack
1 camca teh pewarna makanan merah, hijau dan kuning
Cara membuatnya
- Panaskan oven pada suhu 180C (api atas dan bawah). Lenser tin berukuran ( 8 x 8 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
- Putar mentega dengan gula halus hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang (adunan akan kelihatan berbiji2), masukkan seri kaya dan susu pekat manis. Putar hingga sebati.
- Perlahankan speed, masukkan biskut marie kisar sedikit demi sedikit hingga habis dan tuang esen vanilla. Gaul hingga semua rata, bahagi kepada 3 bahagian sama banyak, dan letak warna merah, hijau dan kuning pada tiap satu bahagian. Kacau hingga rata.
- Tuang 4 camca besar adunan warna kuning, ratakan dan bakar hingga masak. Keluarkan dan tuang lagi 4 camca besar adunan kuning, ratakan dan bakar kembali (kali ini tukar pada api "grill" sahaja) hingga masak.
- Kemudian tuang 4 camca besar warna hijau, ratakan dan susun asam manis (haw flakes). Bakar kembali hingga masak, tekan2 sedikit dengan sudu dan tuang 4 camca besar adunan hijau, ratakan dan bakar hingga masak.
- Diikuti dengan warna merah sebanyak 2 lapis. Susun asam manis pada lapisan ke tiga. Buat hingga siap.
- Kek akan menjadi = Kuning 2 lapis + haw flakes + Hijau 2 lapis + haw flakes + Merah 2 lapis + haw flakes dan seterusnya....Selamat mencuba!!!
tenx untuk tuan punya blog..
resepi anda sangat sedap (:
ek ehh
macam tertinggal sesuatu ar
korang pasan tak?
pasan takkk?????
ohh..padanla weh
terlupa nak letakkan nitokey kek lapis
hahahaha
dan dannnnnnnnnnnnn ;p