Monday, November 17, 2008

kek lapis asam manis

jeng jeng jeng
dari kepingan duit 1 sen yang aku susun kat bawah ni
dapat hasilnya mcm kat bawah ni
hihi
caye dop?
tu la nama dia kek lapis asam manis
ataupun kek lapis asam duit..hehehe
1st time aku buat tuh
syioknye nengok dia jadi elok cenggitu
sedap pun sedap..hihi
eh, ni cakap benda yang betul taw ;p
tadek angkat2 bakul ni
tak larat ar nak angkat bakul saje kan kan
hehe

kak leeya, tanya minggu ni masak ape kan
ha..tu la dia
ni resepi dia..

Bahan-Bahannya

450 g mentega
150 g gula halus
10 biji telur gred A
300 g biskut "Marie", dikisar halus
1 tin kecil susu pekat manis
85 g seri kaya
1 camca teh esen vanilla
2 bungkus asam manis (Haw Flakes), setiap bungkus ada 10 pack
1 camca teh pewarna makanan merah, hijau dan kuning

Cara membuatnya
  1. Panaskan oven pada suhu 180C (api atas dan bawah). Lenser tin berukuran ( 8 x 8 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula halus hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang (adunan akan kelihatan berbiji2), masukkan seri kaya dan susu pekat manis. Putar hingga sebati.
  3. Perlahankan speed, masukkan biskut marie kisar sedikit demi sedikit hingga habis dan tuang esen vanilla. Gaul hingga semua rata, bahagi kepada 3 bahagian sama banyak, dan letak warna merah, hijau dan kuning pada tiap satu bahagian. Kacau hingga rata.
  4. Tuang 4 camca besar adunan warna kuning, ratakan dan bakar hingga masak. Keluarkan dan tuang lagi 4 camca besar adunan kuning, ratakan dan bakar kembali (kali ini tukar pada api "grill" sahaja) hingga masak.
  5. Kemudian tuang 4 camca besar warna hijau, ratakan dan susun asam manis (haw flakes). Bakar kembali hingga masak, tekan2 sedikit dengan sudu dan tuang 4 camca besar adunan hijau, ratakan dan bakar hingga masak.
  6. Diikuti dengan warna merah sebanyak 2 lapis. Susun asam manis pada lapisan ke tiga. Buat hingga siap.
  7. Kek akan menjadi = Kuning 2 lapis + haw flakes + Hijau 2 lapis + haw flakes + Merah 2 lapis + haw flakes dan seterusnya....Selamat mencuba!!!
resepi ni aku dapat dari sini
tenx untuk tuan punya blog..
resepi anda sangat sedap (:

ek ehh
macam tertinggal sesuatu ar
korang pasan tak?
pasan takkk?????

ohh..padanla weh
terlupa nak letakkan nitokey kek lapis
hahahaha
dan dannnnnnnnnnnnn ;p



35 comments:

Known as IDZ said...

bile nk buat tok aku lak nih...

dah la caramel ko pon xdpt rasa... hehehe

Redbloodsnow said...

ooooo rupernyerr...gune duit syiling tuh yek jadikkan kek lapis masam manis tuh..hehe

ciannnn kat aku weh yunk...anak jati swak x pnah wat kek lapis..kahkahkah. aku wat gune duitttt jek maa..sekelip mate dh ciap..muahahahhahaha :P

adehh..mati2 aku ingatkan ape td yg di lupe...rupernyer jaja gambo die..hahaha..cun ko yunkkkkk!!! nk lens ko tuh voley??? hehe suke aku nengok wey

:: p R i n c E s S _ N :: said...

fav aku 2....

an.wardrobe said...

mals nyer nk buat. banyak kejaan. step dia banyak. keke. kalau cam gitu. leh la an tempah dr izza jek kan, kan ;)

~dARlee zURiS~ said...

tu pun jenuh keje ari sabtu dok membelek resepi nak masak pe ek
hahaaa...

beria2 anto mms
kek nye x reti2 nk ngato lak ke??
:(

nanonano said...

xbes xbes
sbb aku xrase lg..
lalallalalaa...

ezaty said...

wah..cam cedap jer kek tue??
eii,sini cket..nk ase larr..
wah!!lapo nyh..

Cek Yot said...

wey bak sket. jage ar...balik ni aku nk try buat.hahahaha..aku nk tiru resepi kau. tak mo resepi len. kalo tak jadik siap aku salahkan resepi ko. hahahhahah

NoTy But Nice Zhoe said...

wahhh.. ada resepi lg.. bagus ni wat bisnes heheh... next raya nanti leh jual..

Nem0 o0h Nem0 said...

teror gak ko ni memsak..
da leh kawin ni..=)

hOtMaMa said...

waaa..kagum2 neh!!
kalau mak mmg tak mampu nak wat benda2 rumit mcm neh... beli jerk la gamaknyer..hehehe..
cemana iza leh kata senang jerk ek... lum cuba, lum tahu kot...hiks!

roxy exchange said...

macam kek lapis sisik ikan ar gak kan kat sarawak..hehehe..

nanonano said...

woohhhhhh !!
ini suda melampauuuu !!!
grrrr...

nanonano said...

hye.
slamat pg wak..

nanonano said...

wak mkn pe pg ni?

nanonano said...

sy bwu pas mkn ns lemak..
lalalallala~

nanonano said...

2pinggan lg..
urrkkkhh~ alhamdulillah
:D

nanonano said...

venci tao..
pepagi nengok name da jatuh..
jage mung N.
grrr...

sweethOneY said...

idzwan
ehehe
nnt ade rezeki, boleh la rasa ;)

along
kekeke
buat magic eh ko
buat guna duit jeee :P

buat senirik ag puas ati maaa
biar anak jati perak ajar anak jati swak cane nk buat kek lapis ni..ahaha

ayein
aku pes taim rasa..hihi
sedap upenye..hehehe

ann
kekeke
tempah? bolehhhhhh saje ann :P

kak zuris
hihih
tu la gunanya keja hari sabtu.hahaha

kek x panjang umur la kak..keke

nano
yerlah
mu tawen t aku bagi la..kecooyyy :P

zaty
hehe
nak ke?
meh2 datang umah akak

cek yot
hehe
lain tgn, lain kot jdnye cayammm
tp klo ko ikut resepi tu, mst jadi laa..

isk..try la! tryyy!! :P

wynz
hehe
ade sape2 nk order utk raya aji?
hahaha

terlebey sudee :P

nemo
keke
buat kek je
gemok la laki aku if nk mkn kek hari2 :P

hot mama
hehe
akak lagiiiiii tere masak kannn
bancuhan dia senang kak
yg leceh tu nk melapis2 kot :D

hehe

fea
ekk fea? tataw plak iza ape namanya klo kat sawak nun :D

tny along ah :D

cik nano
aku letih nk jwb komen mu satu2..hahahaha

dh la mkn nasik lemak x ajak!

chik Star said...

wow!
terliur.
lawo lerw.
sayg nk mkn.
hihi.

chik Star said...

nk order bly?

chik Star said...

ader suwett.
mornik
semlm xhujn ..
hihi.

chik Star said...

ampes jerk na.
wek!

iu said...

ermm.. cedapnyerrrrr

shah said...

mane pegi asam tu?

Suka Bebel said...

pergh!org perak dah pandai wat kek lapis?tak leh carik makan la org swak pas ni.hehee

sweethOneY said...

kakak cuwit
hahhaa
semlm ujan ke ek?
tah akak
mgu ni dok sni jek.. :D

hihi, dalam syg nak mkn tu..abih doh :P

kiki

meh2 nk amik order..lalala

iu
cedapppppppp :D

shah
err
gane nk jwb ni..hihi
asam tu dh cair kat lapis2 kek tu (:

suka bebel
hahaha
perli aku lah tu
dushhhhhhh!!

oRyen said...

waahhh...beshnya leh wat kek lapis ni.. my fav tau, kita copy ek awk nye resipi n nk try wat sndiri jd x mcm 'tokey kek lapis' wat, hehehe... bole la niaga nti :D

MiSZuE said...

pwerhh terer nye ko ..hihi
watkan tok aku voley?

Tny said...

Chehh!!! Rupanya lupa nk letak muka taukeh kek seduit!! :P

hehehehe.. =)

Tp renyah sketkan.. nk buat layer ber layer tu.. adoi malasnya... tp sedaap :p~

sepet a.k.a zack_u said...

wah ko..bukak kedai makan je la izza..
sonang aku nak makan..
aku susun diet syilling depan ko je..
ko wat kan...
kan kan..
boleh kan..huhu!

:: p R i n c E s S _ N :: said...

izza ..tlg aku watkn kek ni...

:: p R i n c E s S _ N :: said...

izza...wat kn aku cake ni...

:: p R i n c E s S _ N :: said...

ishh..hang plaks...hurmm..ko k rajen..watkn aku cake ni...aku sukerr tp x gheti nk wat...

lie_nurulz said...

yangg..pewarna merah,hijau tu yg tanpa rasa eh..

meaning,kalo aku guna pencelup hijau..bkn yg pandan punya ye..
ajar aku yangg oii..nak blajo ni..mwahahaa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...