Thursday, May 29, 2008

puding karamel


hye!
dah lama tak citer pasal masak2 kan
semalam aku wat puding karamel
utk sape yang nak try buat
the recipe is very simple
sgt sonang taw @sinchan
klo yg leceh2 n susah2 sket ni aku mls sket..

hehe

bahan2
5 biji telur
100ml krimer sejat
200ml air suam
3 sudu susu tepung
sedikit esen vanila
satu sudu gula

*semua bahan ni blendkan*

utk air gula
kacau gula atas api smpi hangus
pastu letak air
kacau lagi smpi gula tu btol2 hancur

*nk letak gula manyak mna,agak2 la nk manis cane

utk hiasan
fruit coktail

1. masukkan air gula ke dalam bekas *ikut ske manyak mna pon,tp jgn manyak sgt la..nnt manis sgt puding korang tu,bekas plak ikut ske nk guna bekas kecik ke,besar ke..
2. masukkan bahan2 yang dah diblend td
3. kukuskan selama 10 minit
4. sejukkan kejap
5. hiaskan dengan fruit coktail
6. simpan lam fridge
7. the dessert is ready to served @nggaya


senang x?

selamat mencuba ;)














5 comments:

:: p R i n c E s S _ N :: said...

kacukkan cream caramel + pudding cocktail...ahakz!!!

MiSsZuE said...

hoho..yunk ko neh harus jadi chef pasneh..rajin ko nah...

bak aa cikit..nk gak rase ko buat..:P

eliyashaka said...

"kacau gula atas api smpi hangus"

uiks!biaq betul...apa yg nak hangus yg...gula ka??

sorry klu sy ngok sket...tp sy teringin mencuba...chewaahh

eliyashaka said...

ehhh chupp!maksudnya smpi gula tu jadi kaler brown ker??

(aduhh gini la klu takdaaa ym...nti bls kat chatbox liya yer..muahh)

sweethOneY said...

ayein
hehe..lebih kurang la tu =P

zue
hehe..aku boring la dok umah yang,tu yg aku rajin masuk dapur

hehe

liya
aah yang..smpi gula jd kaler brown..
cuba taw :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...